6 x zelf verzorgingsproducten maken voor een duurzamer leven

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Toen ik een jaar of 10 geleden zwanger was mijn 2e dochter las ik een artikel over verzorgingsproducten en hun impact op onze gezondheid. Wanneer je zwanger bent, tenminste dat gold voor mij, dan ben je je ineens veel meer bewust wat je op je huid smeert of wat je eet of drinkt. Je denkt dat alles makkelijk bij je ongeboren kind kan komen en je kunt niet overzien wat het effect is. In het artikel, wat ik helaas niet meer terug kan vinden, werd me duidelijk dat er wel degelijk impact is. En dat veel van de stoffen in een verzorgingsproduct niet geheel onschuldig zijn.

6 x zelf verzorgingsproducten maken voor een duurzamer leven mamameteenblog.nl

Mijn reis naar een duurzamer leven

Misschien begon zo mijn reis wel naar een duurzamer leven, toen ik erachter kwam dat je makkelijk veel verzorgingsproducten kunt maken kunt maken. Zo begon ik met zeep, bruisballen, scheerschuim, deodorant en gezichtsreiniger. Die maakte ik dan wanneer mijn middelste dochter lag te slapen en mijn oudste naar school was. Via Pinterest kwam ik achter de leukste (voornamelijk Amerikaanse recepten), maar dat maakte het nog leuker om te doen.

Ik begon met het verzamelen van basisingrediënten. Het grappige was dat ik daar eigenlijk al best veel van in huis had. Ik schreef de recepten uit in een schriftje. Als apotherkers-assistente in een ver verleden voelde het ook heel vertrouwt om met al die potjes en pannetjes in de weer te zijn en zo mijn eigen mengsels te brouwen.

Na verloop van tijd zijn de recepten alweer aangepast. En van de vele recepten die ik heb uitgeprobeerd zijn er een paar die ik nog steeds gebruik en onderdeel zijn van mijn dagelijkse routine. In dit artikel deel ik graag welke verzorgingsproducten ik zelf maak, de meeste recepten heb ik al eerder een keer gedeeld op mijn site, maar het is fijn om ze allemaal bij elkaar te zien. En wie weet kan ik jou daar ook mee inspireren.

Welke ingrediënten heb je nodig om verzorgingsproducten te maken

Standaard heb ik een aantal ingrediënten altijd in huis. Veel

 • Kokosolie
 • Shea Butter (biologisch)
 • Olijfolie, biologisch en makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt
 • Amandelolie (biologisch)
 • Tea tree oil
 • Appelazijn
 • Suiker
 • Baking Soda
 • Maizena
 • Etherische oliën naar wens (lavendel en tea tree bijvoorbeeld)
 • Loog (natriumhydroxide) voor het maken van zeep

Zelf zeep maken

zeep maken mamameteenblog.nl

Dit recept voor zeep heb ik gemaakt en aangepast naar behoefte. Zo heeft de eczeemhuid van mijn dochter een enorme verbetering doorgemaakt door het gebruik van deze zeep. We gebruiken dit recept nog steeds.

Het is trouwens ook heel leuk om een zelfgemaakt zeepje als cadeautje weg te geven.

Zelf deodorant maken

zelf diy deodorant maken mamameteenblog.nl

Het recept waar ik zelf nog het meest enthousiast over ben en nog steeds gebruik is het recept voor deodorant. Het is echt supersimpel en snel gemaakt. Ik heb alleen wel gemerkt dat met temperaturen boven de 20 graden is het goed om het potje koel te bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast, omdat het smeltpunt van kokosolie heel laag is en je deo dan vloeibaar wordt.

De werking van de deodorant wordt er niet minder om. Wel goed om te melden dat de Baking soda ervoor kan zorgen dat je witte poedervlekken op je kleren kan krijgen. Dit was je er gewoon weer uit, maar kan voor sommige even schrikken zijn.

Zelf tandpasta maken

tandpasta diy zelf maken mamameteenblog.nl

Dit recept voor tandpasta is zo fijn. Ik heb ooit een boek gelezen over hoe je gaatjes kunt genezen en kunt voorkomen. Ik heb er een artikel over geschreven, je kunt het hier vinden. Het boek maakt veel los en de argumenten zijn eindeloos in de voors en tegens. Maar mijn ervaring is positief en daarom wil ik jullie het recept ook niet onthouden.

Gezichtsreiniger

Dit is misschien wel het makkelijkste receptje wat je in deze lijst zult tegenkomen. Het is gebaseerd op de Oil Cleansing Method. Omdat mijn huid zo overgevoelig reageert is het reinigen met een plantaardige olie voor mij heel prettig. Het reinigt goed, haalt alle make-up restanten goed weg, ook de waterproof mascara en droogt mijn huid niet uit. Gek genoeg wordt mijn huid er ook niet vet van. Mocht je er meer over willen weten, dan kun je op deze site meer info vinden.

De benodigdheden voor dit recept is dan ook niet meer dan een plantaardige olie met eventueel een fijne etherische olie ter ondersteuning erbij. Zelf gebruik de volgende ingredienten:

 • druivenpit olie
 • Tea tree oil

Giet de olie in de flacon die je daarvoor wilt gebruiken (ik gebruik zelf flacons die je bij reissetjes wel eens ziet.) Druppel de hoeveelheid etherische olie erbij naar wens. Zelf begin ik altijd met 10 druppels, in mijn ervaring is dat genoeg. Schud de flacon en het is klaar voor gebruik.

Zelf haargel maken

zelf haargel maken mamameteenblog.nl

Nooit gebruikte ik meer gel als toen mijn zoontje zijn haar ineens ging uitgroeien tot een onmogelijk bos steil haar. Geen gel die het op zijn plek hield en wat ik met een goed gevoel in zijn haar smeerde zonder dat het een bos stro werd van de vele alcohol die erin zit. Het werd tijd om zelf gel te gaan maken. Met dit recept voor haargel heb je in een handomdraai gel gemaakt. Het is voor ongeveer een maand houdbaar in je koelkast, het is sterk en het is vrij van schadelijke ingrediënten.

Gewoon een keer proberen!

Zelf gezichtscrème maken

Mijn huid is echt heel gevoelig. En nu het wat ouder wordt ook wat droger, daarnaast heb ik nog steeds last van acne. Een bijna onmogelijke combinatie voor de perfecte gezichtscreme zonder schadelijke ingredienten. Toch gebruik ik mijn eigen gezichtscreme met veel plezier.

Het recept voor gezichtscrème

Benodigdheden voor het maken van gezichtscrème

 • 1 eetlepel kokosolie
 • Een eetlepel shea butter
 • 1 theelepel amandelolie
 • 5 druppels etherische olie geranium

Smelt op een laag vuurtje in een pannetje de oliën bij elkaar tot ze vloeibaar zijn en meng ze goed. Het is maar een kleine hoeveelheid dus pas op dat je het niet laat aanbranden. Laat het rustig afkoelen.

Voeg de etherische olie toe, wanneer het mengsel nog net schenkbaar is. Roer dit goed door en giet de crème in het potje wat je ervoor wilt gebruiken. Zelf gebruik ik deze crème zowel als dag- en nachtcrème.

Zelf je verzorgingsproducten maken

Het voordeel van zelf je verzorgingsproducten te maken is dat je precies weet wat je op je lichaam smeert of gebruikt. De houdbaarheid die ik aanhoud is de datum van de ingrediënten die ik gebruik en daarvan houd ik de datum aan die het snelst is verlopen. Ik schrijf dat op het etiketje wat ik op het potje of flesje plak. Maar omdat ikniet zo heel grote hoeveelheden maken is er nog nooit een datum overschreden.

Door duurzamer te willen leven, merk ik dat steeds meer producten vervangen worden door producten die of veel langer meegaan, vriendelijker voor het milieu zijn of op een milieuvriendelijker manier gemaakt worden. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan veel producten van dezelfde kwaliteit.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren of heb je nog leuke tips voor mij!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.