Mijn 5 favoriete kamerplanten en mijn 5 verzorgingstips

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Mijn 5 favoriete kamerplanten en mijn 5 verzorgingstips

Wanneer je me volgt op Instagram dan zie je af en toe wel eens wat voorbijkomen in mijn stories over mijn moestuin of over mijn kamerplanten. Ik heb een zwak voor planten en het liefst zet ik mijn hele huis vol. Het is dat mijn lief me daarin remt, anders liep je echt door een jungle in mijn huis.
De afgelopen jaren heb ik echter afgebouwd met het groen in huis; ook met het idee van afwachting van onze emigratie naar Suriname natuurlijk. Veel planten heb ik dan ook weggegeven en heel vaak krijg ik nog een foto van mijn plantenbaby doorgestuurd hoe goed het met ze gaat.
Toch heb ik nog zeker 5 planten staan die ik nog niet weg heb kunnen doen, de volgende kamerplanten heb ik afgelopen jaren om me heen verzameld.

mijn favoriete huiskamerplanten mamameteenblog.nl

De Huiskamer palm of Acera Marty

Huiskamer-palm-of-Acera-Marty-kamerplant-mamameteenblog.nl_
Acer Palm

De palm heb ik denk ik nu een jaar of 5 staan in mijn woonkamer. Eigenlijk heb ik altijd een palm in huis gehad sinds ik samen met manlief een huis deel. Het geeft een gezellige sfeer in huis en het is ook goed voor de luchtzuivering. Mijn palm is ongeveer 1,20 hoog en heeft een pot door snede van ongeveer 25 centimeter. Ik vind de bladeren mooi, ze zijn zo mooi fijn, als een veer. De Acera Marty palm staat op een plek in de halfschaduw.

De verzorging is niet zo heel intensief. Ik zorg dat hij niet te droog staat en ook zeker niet te nat. Dat betekent dat ik de plant 1 tot 2 keer per week (regen) water geef. In het voorjaar begin ik met voeding geven (vloeibare voeding 1x in de 2 weken) en dit bouw ik weer af vanaf augustus tot november.

Regelmatig check ik de plant op dode of gele bladeren die ik dan wegsnijd of knip. Ook kijk ik of hij geen beestjes heeft zoals wolluis. Gelukkig heb ik met deze plant daar (nog) geen last van. Ik merk wel dat in de winter de plant sneller wat droge punten krijgt vanwege de drogere lucht. Wat extra sproeien wil dan vaak wel helpen.

Soms als het regent en niet te koud is zet ik mijn kamerplant in het zomer en de lente even buiten. Dat is wel even gesleep, maar de plant is er altijd heel dankbaar voor. Ik heb dan minder gele punten en ook glanzen de bladeren mooier.

De Clivia

Clivia-kamerplant-mamameteenblog.nl_
Clivia kamerplant

Mijn tweede plant die ik heb staan is een Clivia. Dit is voor mij een bijzondere kamerplant. Hij is namelijk van mijn oma geweest. En mijn moeder kan zich nog herinneren dat de plant in de huiskamer stond toen ze een jaar of 8 was. Deze clivia is dan waarschijnlijk ook ouder dan 50 jaar. Het voelt een beetje als een erfstuk en nadat mijn zus er een paar jaar voor heeft mogen zorgen staat ze nu bij mij thuis.

Ik heb haar nu iets meer dan een jaar staan. Ze staat in de zomer lekker buiten op een schaduwrijk plekje onder een enorme Hosta. In de winter als ze in ruststand is, staat ze bij ons op zolder. Ze houdt echt van een plek van indirect licht, het liefst met veel schaduw.

De verzorging van deze plant vind ik vrij eenvoudig. Ze krijgt van mij voeding 2 keer per maand vanaf februari tot en met augustus. Dan ga ik afbouwen met water en voeding geven tot ze in de winter maar 1 keer maand een klein scheutje water van mij krijgt.

Ze heeft mij vorige jaar verrast met 3 bloemstelen en ik mocht van haar mooie rood-gele bloemen genieten. De bijen en de hommels waren gek op de nectar van de bloemen. Ze heeft dan nu een paar grote zaaddozen zitten, waarvan ik twijfel of ik ze laat zitten.

Let op: Deze plant is wel giftig voor kinderen en dieren.

De Epipremnum

Epipremnum-kamerplant-mamameteenblog.nl_
Epipremnum kamerplant

Deze plant heb ik zelf gekocht een paar jaar geleden. Ik wilde namelijk graag een plant op de hoek van mijn kast in de woonkamer. Deze kast staat alleen in het midden van de kamer en de plant krijgt dus minder direct (zon)licht. De Epipremnum kan daar heel goed tegen en heeft niet heel veel water nodig. Daarnaast is het ook een goede luchtzuiveraar.

Je hebt deze kamerplanten trouwens in heel veel uitvoeringen. Het verschil zit in de kleurschakeringen van het blad. Zoals je ziet heeft mijn plant voornamelijk groen met gele vlammen erin.

Ze doet het echt heel goed. Ze maakt lange slierten en ik zie veel nieuwe bladeren die gevormd worden en ze glanzen mooi. Door mijn fout heb ik haar 1 keer buiten gezet in de regen, maar deze was van korte duur en daarna scheen de zon volop. Ik had het te laat door en ik denk dat ze daardoor heel wat bladeren heeft verbrand. Gelukkig herstelde ze daarna weer goed. Maar ik baalde er wel van.

De verzorging van deze plant is makkelijk. Ik geef deze plant elke week een kwart liter water en in het voorjaar krijgt ze om de twee weken vloeibare voeding. Verder denk ik dat ik deze plant nu 2x heb verpot in een grotere pot. Dan zie je dat ze eerst meer wortels aan het vormen is en daarna weer volop bladeren vormt.

Het is een dankbare plant die qua verzorging niet intensief is. Verder is het wel belangrijk om te weten dat het een giftige plant is voor kinderen en huisdieren.

Spathiphyllum of lepelplant

Spathiphyllum-kamerplant-mamameteenblog.nl_
Spathiphyllum kamerplant

Op de 1 of andere manier heb ik deze Spathiphyllum plant altijd in huis. Het exemplaar wat ik nu heb staan heb ik gekregen van een vriendin die een tijdje naar het buitenland ging. Ook dit is een goede luchtzuiveraar. De plant groeit de hoogte in en krijgt mooie witte bloemen die soms wel langer dan maand bloeien. Ik merk snel of de plant water nodig heeft aan de stand van de bladeren. Haar plek is bij het raam, maar dan net buiten het directe licht doordat er een transparant gordijn voor zit.

De verzorging van deze plant vraagt iets meer aandacht. De plant is gevoelig voor tocht en daardoor ook voor wolluis. Tot nu toe heb ik het bij dit exemplaar weten te omzeilen en staat ze blijkbaar op een goede plek. Ik geef elke week ongeveer 300 ml regenwater. En in het voorjaar begin ik met vloeibare voeding toevoegen aan het water.

Het is wel een (licht) giftige plant voor kinderen en huisdieren.

Monstera of gatenplant

Monstera-kamerplant-mamameteenblog.nl_
Monstera kamerplant

Deze Monstera of gatenplant heb ik van een vriendin gekregen. Iets meer dan een jaar geleden. Manlief is er niet echt fan van, maar ik gelukkig wel. Hij staat bij ons in de slaapkamer. Afgelopen herfst heb ik de Monstera mogen verpotten en heb ik er meteen een mosstok bijgezet. Hij is nu ongeveer 1 meter hoog en de pot doorsnede is ongeveer 40 cm.

De verzorging is goed te doen. In de slaapkamer staat hij niet in de zon. En ik geef hem elke week een halve liter water, maar ik merk dat het nu winter is en dat hij het teveel water er via de bladeren weer uitgooit. Dan krijg je druppels water aan de punten van de bladeren. Dus dan weet ik dat het water minder mag zijn. Toch maakt de plant nog veel nieuwe bladeren aan.

De plant is gevoelig voor wolluis, maar tot nu toe heb ik daar nog geen last van gehad. Ik houd dat altijd goed in de gaten.

Een schaduwrijke plek is de favoriet van deze plant, hij is sterk luchtzuiverend en de plant is ook licht giftig voor kinderen en dieren. Wees daar alert op.

Giftige kamerplanten in huis

Bij het maken van deze lijst kwam ik erachter dat 4 van de 5 kamerplanten giftig zijn voor kinderen en huisdieren. Nu heb ik geen huisdieren, maar wel 3 kinderen. Mijn kinderen hebben echter nooit een plant uitgegraven, het blad eraf getrokken en in de mond gedaan of opgegeten. In dat opzicht heb ik geen reden om de plant weg te doen. Ze zijn trouwens nu oud genoeg om te begrijpen dat dat ook niet goed voor ze is.

Maar wat dat betreft heb ik heel brave kinderen. Maar mocht je kind, kat, hond of knaagdier et cetera wel graag van je planten knabbelen, zorg dan dat ze op een plek staan waar ze niet bij kunnen of ruil ze in voor veilig exemplaar. Op het internet zijn heel wat verhalen te vinden van vergiftigingen met nare gevolgen. Let daar alsjeblieft op.

Mijn 5 tips voor verzorging van kamerplanten

Ik ben niet met groene vingers geboren, maar volg een paar bewezen tips op om mijn kamerplanten goed te laten groeien. Wanneer je deze volgt is je kans van slagen voor een blije plant een stuk groter.

  • Zorg voor de juiste hoeveelheid water. Ik gebruik hier een app voor. Plantsome, maar er zijn meerdere fijne apps om te gebruiken. Ik heb trouwens sinds vorig jaar een regenton en gebruik dit water ook voor mijn planten binnen. Ik merk dat de planten dat ook prettig vinden.
  • Zet onder de plant altijd een goede opvangschaal voor overtollig water. Dit voorkomt dat de wortels te lang in een laag water staan en uiteindelijk gaan rotten.
  • Geef goede plantenvoeding. Zonder kan een plant niet, de voeding uit de aarde zal uiteindelijk een keer op zijn en dan gaat de plant interen en wordt vatbaar voor ziektes.
  • Houd rekening met de juiste standplaats. Op een plant op de verkeerde plek wordt ziek en zal uiteindelijk zijn bladeren verliezen of sterven. Lees je dus altijd goed in of de plant die je wilt kopen of krijgt op een goede plek komt te staan. De app is daar ook heel fijn voor.
  • Check de plant regelmatig op gele of bruine bladeren en verwijder deze. Controleer dan ook meteen op ziektes en ongedierten zodat je op tijd kunt ingrijpen.

Fijne hulpmiddelen voor plantenverzorging

Mijn wensenlijstje voor kamerplanten

Natuurlijk heb ik nog een wensenlijstje voor kamerplanten, zoals een mooie Stretzelia of een Alocasia. Maar ook een mooie grote Calathea kan ik wel waarderen. Maar voor nu is dit wel even voldoende. Ik heb namelijk ook nog een kamer plantenstekjes. Maar deze bewaar ik voor een andere post.

Welke kamerplanten staat er op jouw wensenlijstje?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

1 gedachte over “Mijn 5 favoriete kamerplanten en mijn 5 verzorgingstips”

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.