Duurzaam huis: Tips voor de beste isolerende raambekleding

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Een energie zuinig huis is een duurzamer huis. En energie besparen in huis is slim, omdat met elke besparingsmaatregel je energierekening omlaag gaat. Dat scheelt niet alleen geld, maar is ook goed voor het milieu. Bovendien kan een energiezuinig huis ook een comfortabel huis zijn. Dat gezegd is dat vaak niet in 1 keer te bereiken. Maar met elke stap die je maakt bij het verduurzamen van je huis kun je deze nemen in de goede richting. Zo kun je al heel veel doen met gordijnen en bij het bekleden van je ramen.

Tips voor de beste isolerende raambekleding mamameteenblog

Energie besparen door de juiste gordijnen te kiezen

Omdat we onbewust veel energie verbruiken (zie onderstaande filmpje) zijn er veel manieren om energie te besparen. Zo kun je met raambekleding veel doen. Toch ben je niet zo snel bewust welke impact je gordijnen kunnen hebben op je energieverbruik.

https://youtu.be/1-g73ty9v04

Bij koud weer wil je graag de warmte zo lang mogelijk binnen houden, want dit scheelt je stookkosten. Andersom is het ook verstandig om bij warm weer de warmte zo lang mogelijk buiten te houden, zeker nu de zomers warmer worden. Dit kunnen je kosten besparen op het verbruik van een airco.

Je gordijnen kunnen hier een belangrijke rol inspelen. Zo kun je met isolerende gordijnen de warmte langer binnen houden en met zonwerende gordijnen of verduisterende gordijnen de warmte buiten houden.

Welke mogelijkheden zijn er voor goede raambekleding?

Er zijn ontzettend veel soorten raambekleding voor verschillende soorten ramen. Behalve het soort ruimte wat je wilt inrichten zijn de richtlijnen voor de juiste gordijnen je persoonlijke smaak, maar ook de grootte van het raam en de hoeveelheid zonlicht.

Er van uit gaande dat de te bekleden ramen al dubbelglas zijn, kan de grootte van een raam veel warmte verliezen of toelaten. Een islolerend gordijn op een koud raam (het raam waar de zon het minste op schijnt) helpt al snel om de warmte beter binnen te houden.

Een zonwerend gordijn zal een raam die veel zonlicht opvangt beter beschermen tegen de warmte.

Bij beiden opties is het goed om gordijnen dicht op het raam te plaatsen, zoals een rolgordijn of een plisségordijn. Persoonlijk vind ik deze gordijnen prettige opties omdat je ze helemaal kunt opentrekken zodat ze ook geen zonlicht wegnemen en je ook makkelijk, als het raam het toelaat, een raam kan openzetten zonder belemmering. Handig bij het luchten van een ruimte.

Daarnaast kun je voor de stijl van een ruimte nog voor overgordijnen kiezen. Deze kunnen je helpen de sfeer beter te bepalen en zelfs een optisch vergrotend effect creëren. Zie hier hoe we nieuwe gordijnen hebben gekocht voor de woonkamer.

Wil je rol of plisse gordijnen kopen, let dan goed op de mogelijkheden voor verduistering of voor zonwerend.

Tip voor het plaatsen van rol-of plisségordijnen

Let bij het plaatsen van de gordijnen dat er genoeg ruimte is voor het ophangsysteem en dat er ruimte is om ze waterpas te hangen.

Bij een ventilatieroosters in een raam zijn er speciale adviezen voor het plaatsen, vraag er altijd naar voor de aankoop van de gordijnen.

Bij het zo goed mogelijk benutten van je gordijnen is het nuttig om tijdig je gordijnen te sluiten, zo voorkom je stoken voor de vogeltjes buiten en of oververhitting binnenshuis.

Ben jij al begonnen met het verduurzamen van je woning?

1 gedachte over “Duurzaam huis: Tips voor de beste isolerende raambekleding”

  1. Ik stuitte even op dit blogbericht en wilde graag als tip geven, dat screens zonwering ook erg goed kan helpen als isolatie. Ook rolluiken zijn hier perfect voor, deze houden tijdens de zomermaanden de warmte buiten en tijdens de wintermaanden de warmte binnen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie