Waarom en hoe zou je overstappen naar duurzamere make-up?

Last Updated on 7 augustus 2023 by Barbara

In mijn zoektocht naar een duurzamere levensstijl is er nog veel te leren. Zo heb ik al stappen gemaakt door bewustere keuzes te maken in persoonlijke verzorging. Maar ik weet nog lang niet alles over de beste bewuste keuzes op duurzaam gebied en dat geldt ook zeker voor duurzame make-up. Ik houd echt van make-up en in een grijs verleden heb ik ooit gespeeld met het idee om een beauty blog te beginnen. Maar dat is een ander verhaal.
Tijd om te beginnen om over te stappen naar duurzamere keuzes in make-up.

overstappen naar duurzamere make-up mamameteenblog.nl
Waarom kiezen voor duurzamere make-up?

Waarom overstappen naar duurzaam?

De motivatie om over te stappen op duurzame make-up kan zijn vanwege een vegan lifestyle, de impact op het milieu (denk hierbij aan verpakkingsmaterialen of de fabricage) of het belang van dierproefvrije producten gebruiken.
Maar ook de zorg voor je eigen gezondheid is een belangrijke motivatie.

Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en de functies van de huid zijn heel divers. Zo helpt de huid bij de regulatie van de temperatuur van je lichaam, het helpt bij het uitscheiden van afvalstoffen, de huid neemt stoffen op en het absorbeert zuurstof uit de lucht.
Dus je kunt je voorstellen dat het goed is om na te denken wat je op je huid smeert.

Niet alle ingrediënten in onze make-up en verzorgingsproducten zijn onschuldig. De website van de consumentenbond is hier heel duidelijk over. De ingrediënten de je beter kunt vermijden staan hier keurig op een rij. Dus lees de ingrediëntenlijst altijd goed na en vergelijk het met de lijst van de consumentenbond.

Bij het gebruik van de verkeerde ingrediënten kunnen er overgevoeligheids- reacties ontstaan zoals huidallergie en irritaties. Maar er kunnen ook klachten ontstaan van hormonale disbalans, abnormale celvorming en verminderde immuniteit en leverfunctie.

Bewust worden waarom we wat gebruiken op onze huid is de eerste stap. Maar hoe stap je daadwerkelijk over naar duurzame make-up?

Hoe stap je over op duurzame make-up?

Het kost natuurlijk ook weer wat om in keer alles te vervangen. Dus waar en hoe begin je?

Zelf ben ik begonnen met mijn make-up uit te zoeken. Dit leverde al meteen veel inzichten op. Zo kwam ik erachter dat mijn stijl ook wat veranderd is. Veel make-up gebruik ik weinig of niet meer (glitters) en andere producten zijn ver over de datum (parfum).
Met een goed overzicht welke producten ik graag nog gebruik, ben ik begonnen ze per stuk te vervangen door een alternatief duurzamer product. Bij veel webwinkels kun je nu behalve de gangbare make-up ook een duurzame variant kiezen.

Check altijd wel goed wat het merk onder duurzaam valt en of dit voor jouw voldoet aan je wensen om duurzaam te kiezen.

Make-up dragen tijdens de lockdown

Tijdens de eerste lock-down was het mooi weer en was de behoefte aan het dragen een stuk minder. Nu in de tweede lockdown is het winter. Ik zie er veel bleker en vermoeider uit als vergeleken met de zomer. Make-up voelt nu meer nodig om er een beetje gezellig eruit te zien en ik voel me net iets beter met make-up. Met een mooie duurzame nagellak en soms een fijn duurzaam geurtje van parfum verzorg ik mezelf dan wat extra.


Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 gedachten over “Waarom en hoe zou je overstappen naar duurzamere make-up?”

  1. Ik gebruik ook vrij weinig make-up en wat ik heb is meestal wel van een goed merk, waarvan duurzaam beslist geen synoniem hoeft te zijn.
    Wat op is en wat goed vervangbaar is op duurzamer niveau wil ik zeker overwegen. Ook als dat duurder is.
    Wel heb ik een duurzaam scheermes besteld en ook wasbare wattenschijfjes. Je moet ergens beginnen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie