Duurzaam huis | Energie besparen met een slimme meter

Last Updated on 27 mei 2023 by Barbara

Het is alweer even geleden dat we te horen kregen dat we allemaal om moesten naar een slimme meter. Dit is noodzakelijk omdat het veel efficiënter is dan de analoge meter. Er was en is nogal een hoop over te doen. En ja, de nadelen werden luid verkondigd. Zo zou deze meter helemaal niet slim zijn en zou zelfs een veiligheidsrisico hebben. Want wat gebeurt er met al die gegevens die de energieleverancier met de digitale meter kan opvragen? Hoe zit het met de privacywet? En hoe kun je energie besparen met een slimme meter? Allemaal vragen die we beantwoord willen zien nu er steeds meer mensen een slimme meter hebben. Want voor het jaar 2027 is het de bedoeling dat iedereen in Nederland een exemplaar in huis heeft.

Energie besparen met een slimme meter mamameteenblog.nl

Maar wat is een slimme meter en waarom zou ik mijn analoge meter moeten laten vervangen?

Wat is een slimme meter?

De slimme meter is een digitale meter waarvan de standen op afstand kunnen worden uitgelezen door jouw energieleverancier en de netbeheerder. Je hoeft dus geen meterstanden meer door te geven aan je energieleverancier en/of er hoeft geen meteropnemer meer langs te komen. De meter wordt trouwens vervangen door je energie leverancier. Die maakt een afspraak om de meters te wisselen. Je kunt hem dus niet zelf ergens kopen.

De meter meet je stroomverbruik en geeft de standen van de gasmeter door. Oude gasmeters kunnen niet met de slimme meter communiceren; de netbeheerder vervangt dus ook gelijktijdig de gasmeter.

Waarom een slimme meter?

Met deze slimme meter kan je energieleverancier die op afstand het verbruik van jouw huishouden aflezen. En krijg je meer inzicht in je energieverbruik wanneer deze bijvoorbeeld in een maandelijks kostenoverzicht beschikbaar zijn.

Dat is handig, want zo kun je precies zien waar, wanneer en hoe het huishouden energie verbruikt. Als je weet wanneer je veel energie verbruikt, kun je effectiever energie besparen en de energiekosten verlagen.  Het argument dat de slimme meter niet slim is klopt dus wel, want de meter is niet slim. Maar jij wordt van de gegevens wel slimmer. En ja, je leverancier waarschijnlijk ook. Maar ook deze heeft er voordeel van dat het huishouden efficiënt met de energie omgaat.

Zo kun je bijvoorbeeld zien in welke maanden je meer gas en licht hebt gebruikt. Handig, nietwaar?

Energie besparen is trouwens niet zo moeilijk, in het artikel hoe je energie kunt besparen staan makkelijk en haalbare tips voor elk huishouden. Of voor op de werkvloer.

Elektriciteit opwekken

Een aantal jaar geleden hebben we zonnepanelen laten plaatsen. En dat was precies in een warme en zonnige zomer. Het was dus erg leuk om te zien hoeveel energie er werd opgewekt met de panelen. Ook kon je zien hoeveel je op dat moment gebruikte. Een leuke som voor de rekenaars hoeveel energie je uiteindelijk bespaarde door de panelen.

Toch was er bij de aanschaf in de groepenkast een aanpassing nodig en konden we een nieuwe meterkast kopen. Er komt namelijk een aparte groep bij voor de zonnepanelen. Het was een goede gelegenheid om een nieuwe meterkast aan te schaffen naar de huidige wensen.

Energie besparen met een slimme meter

Door inzicht in het actuele beeld van je energieverbruik kun je behoorlijk wat besparen in je kosten. Bij het verduurzamen van je huis niet onbelangrijk. Het helpt je te bepalen waar en hoe je de dagelijkse gang van zaken binnen je gezin kunt aanpassen naar een energiezuiniger en dus duurzamer levensstijl.

En hoe zit het met de privacy gegevens en de veiligheid van de slimme meter?

De website van de overheid zegt hier het volgende over:

De meterstanden mogen alleen gebruikt worden voor de wettelijke taken van de netbeheerder en energieleverancier. Bijvoorbeeld voor het toesturen van de tweemaandelijkse verbruiksoverzichten en kostenoverzichten. De netbeheerder en leverancier mogen uw meetgegevens niet aan anderen doorgeven. Het doorgeven van uw gegevens mag alleen als u daar zelf nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven. Netbeheerders moeten zich aan een gedragscode houden bij verwerking van persoonsgegevens. De Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens houden hier toezicht op.

https://www.rijksoverheid.nl/

Maakt jouw huishouden al gebruik van een slimme meter?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie