Recept Indische roti kukus vegan/ plant based

Last Updated on 21 juni 2024 by Barbara

Het recept voor Indisch gestoomd brood of roti kukus of koekoes, maar dan vegan? Ik leg het je graag even uit. Afgelopen weken zijn we aan het experimenteren met een plant based dieet of vegan (zoals sommige het noemen, maar niet helemaal hetzelfde is, maar dat is een ander verhaal). Onze reden is voornamelijk voor onze gezondheid, maar ook voor een groot gedeelte uit een bewustwording dat we beter voor onze aardbol kunnen (moeten) zorgen door minder of geen dierlijke producten te eten.

vegan recept roti kukus gestoomd brood mamameteenblog.nl

We zijn pas net bezig en ik ben zeker nog geen expert, maar ik vind het wel leuk om mijn veganistische recepten met jullie te delen. Want als me iets is opgevallen afgelopen weken is dat je zeker niet minder lekker hoeft te eten. Integendeel.
Toch was er bij de kinderen meteen de grote vraag of we bijvoorbeeld nog wel roti kukus kunnen eten. Een Indisch gestoomd brood dat naar cake smaakt met eieren. Dit recept heb ik een keer eerder met jullie heb gedeeld en daar heb ik veel reacties op gehad. Het is trouwens het recept van mijn moeder heb en zijn weer van haar moeder enz.
Mijn kinderen vinden het heerlijk!

Note: De kinderen kiezen trouwens zelf of ze ook plant based willen eten en we geven ze dan ook genoeg opties hiervoor.

Een familierecept aanpassen

Zoals gezegd het recept voor roti kukus, een ouderwets Indisch familierecept wat ik niet wilde loslaten en waar ik ook echt moeite voor wilde doen om te blijven maken, maar dan zonder dierlijke producten zoals eieren. Ik ben me gaan inlezen in wat ik zou moeten vervangen door wat. In dit recept zijn het de eieren die vervangen moeten worden.

De functies van eieren in dit recept is bindmiddel en rijsmiddel. Je kunt hier veel vervangers voor gebruiken. Als bindmiddel heb ik No-egg van Orgran geprobeerd. Deze kun je gewoon bij de Albert Heijn kopen. Als rijsmiddel heb ik bakpoeder en baksoda gebruikt. Waarom ik de 2 samen heb geprobeerd legt Laura uit op haar blog.

Drie mogelijke recepten voor vegan roti kukus

Uiteindelijk kwam ik op 3 mogelijke recepten die ik zou kunnen maken. Daarnaast leek het me ook fijn om het suikergehalte wat naar beneden te kunnen bijstellen. Want in een rot kukus zit toch 200 gram suiker. Reken maar uit hoeveel je binnenkrijgt met 2 stukjes. Dus het zou mooi zijn als we hier ook een iets gezonder alternatief voor vinden wat de smaak niet verandert. Ik heb in het oude recept 200 gram suiker vervangen door 1 rijpe banaan, 50 gram kokosbloesemsuiker en 50 gram rietsuiker.

Het eerste recept is gruwelijk mislukt. Hoewel, de Roti Kukus kenners onder ons weten dat een mislukte versie net zo lekker is (lees lekker klef) en net zo makkelijk naar binnen glijdt als een mooi gerezen exemplaar. Was dit toch niet wat ik op het oog had.

Het tweede recept is daaraan tegen zo goed gelukt dat ik niet eens het derde recept meer hoefde te testen. Yes! Ik ben er zo blij mee, dat ik het recept ook op mijn blog wil publiceren!

Graag deel ik met jullie nogmaals het familierecept voor Roti Kukus, maar dan de vegan-versie.

Recept: Roti Kukus Indisch gestoomd brood

Bereidingstijd: 20 minuten
Stoomtijd: +/_ 45 minuten

Benodigdheden:

 • 300 gram bloem (ik gebruik biologische bloem)
 • 1 middelgrote rijpe banaan
 • 50 gram kokosbloesemsuiker
 • 50 gram rietsuiker
 • 3 theelepels no-egg met 6 eetlepels water
 • 1 theelepel baksoda
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Een half glas bruiswater (denk dan aan Spa Rood of een ander merk)
 • 1 snufje keukenzout

Eventuele toevoegingen

 • Cacaopoeder
 • Kaneel
 • Jam

Benodigdheden voor Roti Koekoes:

 • Rijststomer, ik heb een rijststomer van de Ikea die op het vuur kan. (Ik heb een vergelijkbaar exemplaar qua grootte onder de lijst gezet.)
 • Garde of een staafmixer
 • Beslagkom en een spatel of roerlepel
 • Weegschaaltje
 • Kaasdoek, maat van een theedoek, afhankelijk van je rijststomer (zelf  gebruik ik babydoeken en deze zijn goed als het gaat om maat en als het gaat om dichtheid)
 • Vochtige theedoek

Bereiding voor roti kukus:

Voorbereiding:

Zet de rijststomer op het vuur met een beetje water op de bodem. Het water mag niet tegen de bovenste pan aankomen. Zorg dat het water op warmt, tegen het koken aan.
Hou het kokende water straks gedurende het hele bereiden goed in de gaten, het water mag niet opdrogen van het koken, dus het kan zijn dat er wat water moet worden toegevoegd.
Leg de kaasdoek klaar en maak alvast de theedoek vochtig en vouw hem 2x dubbel.
Dan kan de bereiding beginnen.

Bereiding van de roti kukus:

Maak in een kommetje 3 theelepels no-egg met 6 eetlepels water tot een beetje eiwitachtig goedje.
Prak daarna de banaan in een beslagkom met een vork. Voeg hier de suiker, de kokosbloesemsuiker en het no-egg mengsel aan toe.
Roer dit goed door elkaar, het liefst met een staafmixer en anders met een garde.

Dan kun je nu stapsgewijs de bloem toevoegen en roer dit goed door met een spatel.
Aansluitend voeg je de vanillesuiker erdoor en daarna het bruiswater.
Zorg ervoor dat het geen dikke klont deeg wordt, maar dat het een dikte krijgt als bv. vanillevla.
En probeer er zoveel mogelijk lucht in kloppen. Dit houdt de cake luchtig en voorkomt een compacte ongerezen deegklont.
(Welke verder ook best lekker kan zijn) Als laatste kun je er eventueel cacaopoeder toevoegen of kaneel.
Dat geeft een marmereffect. (zie mijn Roti Koekoes recept non-vegan)

De kaasdoek kun je nu in het bovenste gedeelte van de stomer leggen. Je zult veel stof overhouden over de rand. De bedoeling is dat je deze stof straks terugvouwt over de deksel die je straks op de pan zet.

Giet het deeg in de kaasdoek. Zet de deksel op de pan en vouw de overgebleven doek terug over de deksel. Nu set je de stoompan terig in het onderste gedeelte met het water. Zet het vuur middelhoog en leg er boven op een natte theedoek. Vouw deze zo dat de doek niet in het vuur komt en toch de deksel helemaal bedekt.

Wanneer de roti kukus klaar is

Nu kan de pan de Roti Kukus in ongeveer 45 minuten klaarstomen.

Controleer steeds de stand van het water en zorg dat deze niet droogkookt. Vul desnoods aan met wat gekookt water.

Wanneer de 45 minuten voorbij zijn zal de Roti kukus helemaal opengebarsten zijn aan de bovenkant. (zie filmpje)
Een teken dat hij goed gerezen is en klaar is.

Nu kun je hem uit de pan tillen aan de doek en op een plank leggen. Ik probeer de kukus zo snel mogelijk over te zetten op folie. Zo kun je de kukus goed bewaren en droogt deze niet uit. (niet dat ik hem zo lang hoef te bewaren ;))

Op het YouTube filmpje, wat ik heb geüpload, zie je hoe mooi de Roti gerezen is.

Hoe serveer je de Roti Kukus?

De roti kukus snij je als een taart in partjes en besmeer je met een laagje plantaardige boter. Het lekkerst is het brood wanneer hij net uit de pan komt en de boter er nog op smelt. Hmmm.

Eet smakelijk!

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 gedachten over “Recept Indische roti kukus vegan/ plant based”

 1. Bedankt voor het delen! Ik ga het proberen, had een recept elders op het net gevonden en geprobeerd en tot 3 maal toe
  mislukte die. Een zwaar compact lelijk ding, steeds weer. Dat was op basis 300 gram suiker, 300 gram meel en theelepels no egg en theelepels water. Eigenaardig, want jouw waterhoeveelheid is weer fikser.
  Hoop dat het lukt want uiteindelijk willen we allemaal gezonder en diervriendelijker leven, en dat lukt niet met recepten die niet kloppen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie