Rouwvliegjes | 13 tips hoe rouwvliegjes voorkomen en bestrijden?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 23 januari 2024 by Barbara

Ik zag ze continue vliegen, tussen mijn plantjes op zolder, in de woonkamer en in de keuken bij de kruidenplantjes. Rouwvliegjes! Ik werd gek van ze, en het waren er door paar dagen warmer weer ook zo veel! Ik had ze eerder weggekregen, maar ze kwamen helaas weer terug. Bijna had ik al mijn planten weggedaan, totdat ik op facebook dezelfde vraag tegenkwam met een paar tips die ik nog niet geprobeerd had. En ik had al best veel geprobeerd, maar hier stonden nieuwe frisse tips tussen. Met nieuw geschut de vliegjes te lijf! Ik kreeg weer hoop en werd er weer helemaal blij van. In dit artikel geef ik je alle tips die ik heb geprobeerd en welke bij mij tot nu toe het meest succesvol is!

Rouwvliegjes _ 13 tips hoe rouwvliegjes voorkomen en bestrijden_ mamameteenblog.nl

Wat zijn rouwvliegjes?

Maar eerst wat zijn rouwvliegjes? Rouwvliegjes (ze heten ook wel rouwmug of de varenrouwmug) zijn vliegjes die zich vooral rondom potplanten begeven. Ze lijken een beetje op fruitvliegjes. De volwassen vliegjes leven 2 à 3 dagen en sterven daarna. De vrouwtjes leggen in die paar dagen ongeveer 200 eitjes in de potgrond van je planten. Het liefst in een beetje nattige en drassige grond, daar zijn ze dol op. En zo ontstaat er een cyclus, want zodra de eitjes uitkomen en de larven gaan vliegen, leggen de vrouwtjes de eitjes in de grond. En ga zo maar door. Je snapt dat je in een week tijd een ware plaag kunt hebben.

Zijn rouwvliegjes gevaarlijk?

Rouwvliegjes zijn voor ons mensen niet gevaarlijk, maar voor je planten is het meer dan lastig. De larven knagen namelijk aan de wortels. Hoe meer larven er zijn hoe meer de plant er schade aan ondervindt. Houd je net als ik veel van planten, dan kun je beter zorgen dat je er van af komt. Of beter nog: voorkomen!

Wat kun je doen om rouwvliegjes te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen doen om je te voorkomen dat je last krijgt van deze vliegjes of mugjes.

Ten eerste zorg dat je planten niet te nat staan. Probeer je plant(als de plant het toestaat) een paar dagen droog te laten staan. Een pot met gaatjes onder in en een schaal eronder helpt de plant het overmatige water te laten afvoeren en voorkomt dat de wortels gaan rotten. Je kunt dan het water, wat er na een uurtjes nog staat, makkelijk weggooien. Sommige planten vinden het fijn als ze alleen maar water krijgen via de wortels. Dus water via de schotel geven. Zo voorkom je helemaal een te nattige grond.

Kom ik meteen bij punt twee: haal alle gevallen blaadjes steeds weg. Gevallen blaadjes op de grond willen maar 1 ding en dat is verteren en zo compostachtige grond creëren voor je plant. Helaas is dat niet handig wanneer je de mugjes wilt voorkomen of uitroeien (ze zijn echt gek op rottingslucht). Haal de gevallen blaadjes dus weg.

Wanneer je een nieuwe plant koopt of krijgt zet deze altijd even apart. Zo kun je zien of deze besmet is met ongedierte, zoals rouwvliegjes of mugjes. En dat geeft je de tijd om de plant eventueel te verpotten met schone en verse aarde of een andere oplossing toe te passen om het probleem te verhelpen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus zodra je weet dat je een ongedierte in een plant hebt (bijvoorbeeld wanneer je water geeft en de vliegjes komen op), zet deze dan meteen apart. Zo voorkom je dat ook je andere planten ziek worden.

Hoe bestrijdt je de rouwmugjes?

moestuin zaaien mamameteenblog.nl

Het bestrijden van de rouwvliegjes is best lastig en de successen kunnen wisselend zijn heb ik gemerkt. Dus als er een manier niet lukt, probeer vooral een andere manier! Zo voorkom je dat je al mooie planten moet wegdoen! En hoe eerder je er mee begint hoe sneller ze verdwenen zijn en je planten weer blij zijn!

Ik bestrijd ze het liefst op een zo natuurlijk mogelijke manier, maar in deze lijst heb ik ook wat ‘agressievere’ manieren opgenomen. Alles hangt af of je veel planten hebt, of maar een paar. En hoeveel tijd en budget je te besteden hebt.

  1. Laat je planten goed uitdrogen voor tenminste een paar dagen, maar het liefst zo lang het kan. Hiermee voorkom je dat ze eitjes gaan leggen in de potgrond.
  2. Zet een schaaltje neer met een scheutje appelazijn en afwasmiddel. De appelazijn trekt aan en het afwasmiddel zorgt dat ze er niet meer uit kunnen klimmen en zo dood gaan.
  3. Ook een schaaltje rode wijn lijkt hier heel effectief in en dood zo veel mogelijk volwassen vliegjes.
  4. Koop een pakketje aaltjes (nematoden). Dit zijn Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die de natuurlijke vijand van de larven van de rouwvliegjes zijn. Je giet ze bij je planten en ze eten vanzelf de larven op. Als er geen larven meer te eten zijn, sterven ze vanzelf weer uit. Je kunt ze heel makkelijk online bestellen van BioGroei. Je hebt de verpakking nodig van 10m2 en je gebruikt ze volgens de verpakking (met een gieter met water toevoegen aan de plantjes.) Na een week kun je er al vanaf zijn!
  5. Strooi wat kaneelpoeder op de aarde. Het schijnt dat de rouwvliegjes hier niet tegen kunnen.
  6. Ook mierenpoeder kan hier heel effectief tegen zijn(maar is wel gif en dood ook eventuele goede organismen). Je kunt ook wat neemolie (effectief, maar stinkt enorm) mengen met wat water en dan aan je planten geven.
  7. Meng wat waterstofperoxide (3%) met wat water (1:1) en giet dit bij je planten.
  8. Uienschillen in water doen (2-3 dagen laten staan) zeven en daarna direct aan je planten geven.
  9. Strooi wat vogelzand of speelzand op de aarde van je plant, zodat de potgrond helemaal is afgesloten. Dit voorkomt dat de mugjes nog eitjes kunnen leggen en dat de larfjes uit kunnen vliegen.
  10. Ook kurkstopsel of hydrokorrels in minimaal een cm dikke laag over de potgrond strooien geeft een goed effect. Ook hier kunnen de volwassen mugjes geen eitjes leggen en de larven kunnen niet uitvliegen.
  11. Je kunt ook de planten allemaal opnieuw verpotten met verse(uit een ongeopende zak) potgrond, diatomeeenaarde of pokon insectengrond.
  12. Gebruik het middel biosect. (Dit is gif! Le dus op: dit kan ook andere nuttige organismen doden)
  13. Of zet plakstrips bij je planten! Dit is voor mij het meest effectief gebleken! In die zin het kost het minste moeite met het grootste effect.

Het eindresultaat in mijn bestrijding tegen de mugjes

Inmiddels is mijn plaag onder controle. Mijn planten zijn weer uit de gevarenzone.
Hoe gaat het met jou planten? Ook zo last ineens van de rouwvliegjes, trips of een ander ongedierte heb je ze inmiddels ook al onder controle?

Plaats een reactie