Verschillende soorten ongedierte in huis en wat je er mee aan moet

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 6 december 2023 by Barbara

Als je een beestje in huis tegenkomt, is er nog niet meteen reden tot paniek. Het is namelijk niet meteen een plaag. Wel is het goed om meteen in actie te komen om ongedierte buiten de deur te houden. Er zijn verschillende soorten ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan mieren, zilvervisjes of wespen. Maar het kan ook een stuk serieuzer worden, wanneer er zich bijvoorbeeld ratten of muizen ophouden in de woning. Het bestrijden van de dieren is belangrijk, maar dat kan vaak zonder al te veel dierenleed.

Ongedierte in huis dit kun je doen mamameteenblog.nl

Ongedierte in huis

Om te weten te komen welk ongedierte er in huis is, is het goed om eerst te weten welk plaagdier de problemen veroorzaakt. Bij ratten en muizen is dat gemakkelijk te herkennen aan hun uitwerpselen. Maar het kan ook gaan om andere dieren, zoals bijvoorbeeld wespen. Het is dan belangrijk om het ongedierte buiten de deur te houden en natuurlijke vijanden in te zetten. Meestal is het niet nodig om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, tenzij de plaag uit de hand loopt.

Ongedierte buiten de deur houden

Voorkomen is beter dan genezen. Om deze reden is het goed om te voorkomen dat ongedierte het huis binnenkomt. Zorg ervoor dat kieren en naden zijn gedicht, zodat er geen kruipende en knagende beestjes de woning binnen kunnen komen. Het is ook mogelijk om muggen en wespen buiten de deur te houden door horren voor deuren en ramen te plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om geen voedsel te laten slingeren. Sluit voedselvoorraden daarom goed af. Ongedierte komt vaak af op eten, warmte en vochtige plekken.

Vind natuurlijke vijanden

Toch last van ongedierte in de woning? Kies er dan eens voor om de diertjes tegen te gaan met een natuurlijke vijand. Vaak heeft ongedierte ook een natuurlijke vijand. Het inzetten van zo’n vijand is een stuk milieuvriendelijker dan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Zo is wespen bestrijden mogelijk door vogels in de tuin te verwelkomen. Onder meer de grauwe vliegenvanger en de wespendief eten graag wespen.

Gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen

Als echt niets meer helpt, is het mogelijk om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Bij problemen als een boktor in huis, is het niet mogelijk om natuurlijke vijanden in te zetten. De boktor bestrijden is het meest effectief door middelen op basis van petroleum te gebruiken. Wees voorzichtig met het gebruik van deze middelen en probeer het gebruik ervan zoveel mogelijk te voorkomen. Het is altijd beter voor het milieu om te voorkomen dat dergelijke diertjes de woning binnen te komen. Kies daarnaast alleen voor chemische bestrijdingsmiddelen die een toelatingsnummer hebben.


Verschillende soorten ongedierte in huis mamameteenblog.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie