Hoe voorkom je overlast van mieren in je huis?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 7 oktober 2022 by Barbara

De temperatuur loopt alweer een beetje op en de natuur wordt langzaam wakker. Afgelopen dagen heb ik alweer wat mieren gespot, druk aan het rondscharrelen. Ik weet dat zodra de mieren uit hun winterslaap ontwaken aan het begin van de lente, gaan ze op zoek naar voedsel. Nu heb ik geen probleem met mieren. Het zijn nuttig beestjes. Ook voor ons. Ze eten massa’s insecten en ruime veel rotzooi op uit de natuur. Mieren zijn een goede aanwijzing van een gezonde omgeving. Ook in mijn tuin. Maar het maakt mij ook alert, want ik kan overlast van mieren krijgen.

overlast mieren in je huis mamameteenblog.nl

Waar komen mieren voor?

Mieren komen overal ter wereld voor (behalve op de Zuidpool). Er zijn meer dan 12000 soorten tot nu toe ontdekt, maar men denkt dat er nog veel meer soorten zijn.

In Nederland komen meer dan 183 soorten voor en in de tuinen is dat voornamelijk de wegmier. Die mier wordt ook wel de gewone mier of zwart mier genoemd en komt verreweg het meest voor in Europa. Waarschijnlijk is dit ook de mier die ik heb gezien.

Maar hoe nuttig ze ook zijn, ik heb ze liever niet in mijn huis. Ze zijn niet direct schadelijk voor je gezondheid, maar ze kunnen wel degelijk overlast veroorzaken.

Waarom? Omdat mieren gek zijn op zoetigheid en op etensresten. En vergis je niet, ze wurmen zich echt makkelijk door de kleinste gaatjes, zelfs door cement. En ze zijn met veel, heel veel.

Wat kun je tegen mieren doen

Oke, ik wil geen mieren in huis en jij wilt liever geen mieren in je huis. Wat kun je tegen de mieren doen? Je wilt er ook geen chemische bom op gooien. Tenslotte zijn we allemaal wat zuinig op onze planeet.

Wat helpt er tegen mieren in mijn huis?

Voorkom dat je mieren binnenkomen

Dat lijkt een makkelijke klus, maar dat is het niet. Zoals eerder gezegd ze wurmen zich echt overal doorheen. Door spleten in je vloertegels en deurposten.

Een schone keuken helpt, je etensresten opruimen en geen zoetigheid laten slingeren; dit laatste is ook een reminder voor de kinderen. Verder hoef je het ze ook niet te makkelijk te maken, pur gaatjes en doorkijkjes dicht,

Wis het geurspoor uit

Af en toe zie je een mier in zijn up, dit is een verkenner. Maar je ziet vaak ook een hele lange rij van mieren die achter elkaar op de geur van eten af gaan. Zorg dat je dat spoor wegwist. Zoek uit waar ze naar op weg zijn en haal de bron van de geur weg. Maak het goed schoon en verwijder natuurlijk de mieren.

De vloer goed schoonhouden is ook een manier om een geurspoor te wissen.

Pak de bron het nest aan

Mieren in je tuin zijn prima, maar zodra het nest te groot wordt of vlak bij je keuken zit krijg je al snel overlast. Zorg dat je het nest vindt, haal desnoods een tegel weg.

Ee manier is om een aantal dagen kokend water in het nest te gooien, na een paar dagen is het nest weg. Zelf hebik nogal moeite met deze manier, maar effectief is het wel.

Een andere manier is om een pot gevuld met tuinaarde ondersteboven op het mierennest te plaatsen en een paar dagen te laten staan. De kans is groot dat het nest met eieren en al is verhuisd in de pot en dat je het nest in 1 keer kunt verwijderen.

Verwijder de koningin

In het verlengde hiervan is een oplossing om de koningin van het nest het te verwijderen. Dit kost misschien wel wat graafwerk en de mieren zullen het niet leuk vinden. Zorg dat je handschoenen aanhebt, want ze zullen zich zeker met hun kaken verdedigen.

Maar zodra je de koningin hebt gevonden, heb je de bron vanhet probleem te pakken en zal het nest niet meer functioneren en uitsterven.

Maar he vinden van de koningin is best een klus, dus neem daar de tijd voor.

Plaats kruidenplanten

Mieren houden niet van bepaalde kruiden. Denk bijvoorbeeld aan majoraan, salie, munt, lavendel of basilicum. Wanneer je bij je keukendeur deze kruiden plant is de kans ook kleiner dat ze binnenkomen.

Besproei met azijn

Ook echt een gouden tips is azijn. Mieren verafschuwen azijn. Meng dus in een plantenspuit water en azijn 1:1 en sproei dit in de buurt van het nest. Je zult als snel zien dat ze op deze plekken niet meer zullen komen.

Gebruik koffiedrab

Deze tip gebruikte mijn buurvrouw vaak, ze mengde koffiedrab met tuingrond en verdeelde dat in de tuin. Soms deed ze ook wat in potten met planten om te voorkomen dat de mieren in haar potten gingen zitten. (ze lette wel op welke planten tegen de koffiedrab konden)

Het was ook heel effectief, want mieren vinden koffiedrab niet fijn.

Strooi wat baksoda rondom het nest of in het looppad van de mieren

Door wat baksoda te strooien keer je mieren ook af. Ze houden er niet van. Persoonlijk heeft deze tip bij mij nog niet veel gedaan. Maar misschien heb je een doosje thuis staan en hangt het af van het soort mieren.

Peper bij de ingang van het nest of van je huis

Ik heb nog geen niesende mieren gezien, maar het blijkt goed te werken. Peper strooien bij de ingang van je huis. Of bij de ingang van een mierennest. Ze vinden peper niet fijn en zullen proberen een andere route te vinden.

En als laatste gebruik een lokdoos

Lokdozen zijn giftig, maar kunnen wel net even helpen om mieren uit je huis te weren. Zet ze in de hoekjes waar je denkt dat ze binnenkomen. En zorg dat ze uit de handen van kleine kinderen blijven.

In dit filmpje vind je nog een paar goede tips!

1 gedachte over “Hoe voorkom je overlast van mieren in je huis?”

  1. Goede tips! Vandaag ga ik ze proberen in het huis! We hebben sinds een paar weken last van een hardnekkige mierenplaag. Geen idee waar alle beesten vandaan komen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie