Tip: Hoe reinig je een houten vloer?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 1 november 2022 by Barbara

Een houten vloer wordt mooier naarmate hij verouderd. Net als een goede fles wijn. Echter waar je wijn moet laten rusten, moet een houten vloer wel degelijk goed verzorgd en behandeld worden, wil je het gewenste effect bereiken en behouden.

houten vloer reinig en onderhoud mamameteenblog.nl

Sterker nog, hoe beter je ze behandelt, hoe mooier een houten vloer wordt. Je kunt een snel effect bereiken door een veegbeurt of snel een natte doek of dweil met een zacht schoonmaakmiddel over de vloer te halen. Maar met iets meer werk, bewerk je net die supermooie houten vloer die je zo graag wilt hebben.

Onze mooie houten vloer is alweer meer dan 30 jaar oud. Dus toen wij in ons huis kwamen wonen, wisten we dat we er wat aandacht aan moesten besteden. En nu met drie in het rond rennende kinderen helemaal. Onze vloer verdient echt wat aandacht, maar wat moet ik hier voor doen?

Regelmatig stofzuigen van een houten vloer

Met regelmatig stofzuigen voorkom ik dat kruimels of zand krassen in de vloer maken. Ook voorkom ik dat eten blijvende vlekken op de vloer achterlaat. Dit zorgt er ook meteen voor dat er niet teveel vuil door de rest van het huis heen gelopen wordt.

Bij het stofzuigen gebruik ik wel het juiste hulpstuk van mijn stofzuiger. Dit is het hulpstuk met de lange haren, welke speciaal bedoeld is voor een kale en harde vloer.

Vind hier je tips voor het reinigen van je vloerkleed.

Verder vraag ik ook of iedereen zijn schoenen uit wil doen in huis. Dit is natuurlijk niet altijd even praktisch, maar voorkomt een hoop vuiligheid in mijn huis. Ook voorkomt het dat door de schoenen met harde neuzen of naaldhakken er krassen of deuken worden gemaakt, want hoe hard je vloer ook is, het is geen diamant :).

Dweilen van een vloer

Een goede dweil lijkt best een beetje ouderwets, maar het werkt echt supergoed om er je houten vloer mee te onderhouden en al die stofjes onder je bed en onder de bank te verwijderen. Gebruik hier altijd een zacht of mild schoonmaakmiddel voor, zoals groene zeep of een speciaal schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Daarna is het mooist wanneer je de vloer nog een keer met een zachte, droge doek na behandeld. Zo trekt je vloer niet meteen stof aan. Zo is je vloer weer helemaal mooi.

Wil je een geheime tip voor je houten vloer?

Een tip die ervoor zorgt dat je vloer ook weer mooi gaat glanzen en die door woonstylistes gebruikt wordt om een kamer net wat meer uitstraling te geven?

Laat een houten vloer glanzen door één kopje appelcider of appelazijn te mixen met ongeveer 4 liter warm water. Dweil de vloer (nadat je hem eerst hebt gestofzuigd of geveegd) met een schone dweil. Laat het oppervlak nu drogen en wrijf hem na met een droge, zachte doek.

Het resultaat is een mooie glanzende houten vloer. Nu nog even de kinderen en de kat oppoetsen. 🙂

Hoe behandel jij je houten vloer?

2 gedachten over “Tip: Hoe reinig je een houten vloer?”

Plaats een reactie