Een traplift is alleen voor oude mensen, toch?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Een traplift, dat is toch iets voor hoogbejaarden? Voor mensen die helemaal niet meer kunnen lopen, en al helemaal geen trap meer op of af komen? Dat is niet helemaal waar. Steeds meer mensen kiezen er, ook op jongere leeftijd, voor om een traplift in hun woning te laten installeren. Niet omdat ze helemaal niet meer kunnen lopen, wel om te genieten van wat extra comfort en om in ieder geval de keuze te hebben tussen de trap of de lift nemen. Dat laatste kon ik me niets bij voorstellen, tot ik hoorde van een jonge moeder.

Een traplift mamameteenblog.nl

Een jonge moeder met een lichte vorm van reuma, een tweeling en 2 trappen in haar huis. Zij was in de avond zo moe en had het gevoel alsof de trap haar chronische ‘aandoening’ verergerde. De traplift is voor haar een ideaal hulpmiddel en houd haar dag veel beter vol. Ze zegt dat ze veel te lang heeft getwijfeld over de aanschaf en ze dacht dat het echt iets is voor ouderen of mensen die ernstig ziek zijn. En niet voor mensen waarvoor de trap gewoon af en toe net te zwaar is om te nemen. Ze is nog steeds dolblij met haar keus en maakt haar leven net een beetje makkelijker.

Wanneer kies je voor een traplift?

Wat is een goed moment om te kiezen voor een traplift? Dat bepaal je eigenlijk helemaal zelf. De meeste mensen kiezen ervoor als zij merken dat traplopen steeds lastiger wordt en steeds meer een belemmering vormt om zich gemakkelijk door hun huis te bewegen. Maar er zijn ook mensen die pas tot de aanschaf van een traplift overgaan als het écht niet meer anders kan, en zij echt de trap niet meer op eigen kracht op komen. Dit is vaak ook pas het moment waarop er via de WMO-aanspraak kan worden gemaakt op een vergoeding.

Maar je kunt het natuurlijk ook heel anders doen. Kun je nog prima traplopen, maar maak je het jezelf graag een beetje comfortabeler? Omdat je bijvoorbeeld best moe bent aan het einde van de dag, omdat je een beetje een lastige trap hebt of omdat je simpelweg niet altijd zin of puf hebt om de trap weer te beklimmen? Ook dan kun je prima een traplift kopen. Deze is er tenslotte vooral om het leven comfortabeler te maken, en wordt door steeds meer mensen als een prettige aanvulling op hun woning gezien, en niet per se als voorziening voor mensen die niet meer goed ter been zijn.

Hoe zit het met de kosten?

Trapliften zijn er verschillende prijsklassen. Daarnaast hangen de kosten vaak ook af van het soort trap dat je in je woning hebt, en hoe gemakkelijk of juist lastig het is om hier een traplift op te monteren. Daarnaast kan ook de eerdergenoemde WMO een rol spelen in de kosten. Kun je hier aanspraak op maken, dan kan een traplift zelfs gratis zijn.

Een andere manier om de kosten wat te drukken is kiezen voor een tweedehands exemplaar. Is ook duurzamer. Meer informatie vind je hier: https://handicare-trapliften.nl/. In dit geval is de rails nog steeds nieuw, en op maat gemaakt voor jouw trap. De zitting is echter eerder gebruikt, maar nog wel in prima staat. Omdat het eigenlijk zonde is om deze weg te gooien, is dit een prima manier om de kosten wat lager te houden en tegelijk de verspilling van grondstoffen tegen te gaan. De duurzame optie.

Een traplift als hulpmiddel voor je gezondheid

Een traplift als hulpmiddel zien in plaats van als een stempel voor ernstig zieke of ouderen, kan je echt helpen om je leven comfortabeler te maken. De moeder in de eerder genoemde situatie ziet het als een ondersteuning om haar gezondheid zo lang mogelijk goed te houden. Een overweging die zo gek nog niet is. Zou het voor jou een overweging kunnen zijn?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

1 gedachte over “Een traplift is alleen voor oude mensen, toch?”

  1. Het lijkt me geen goede zaak als mensen uit gemak een traplift nemen als ze nog kunnen traplopen. We bewegen al zoveel minder dat we steeds strammer worden. De dame uit het voorbeeld heeft een ziekte, da’s een heel ander verhaal. Nog even en we gaan zitten, doen alles met de afstandsbediening en gaan daarna met de traplift naar bed. Hallo stramheid en obesitas.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.