Visrecept: Kabeljauw in rauwe ham met asperges en zoete aardappel

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 14 juni 2023 by Barbara

Daar ben ik weer met een heerlijk visrecept! Op het moment is het bij ons elke vrijdag visdag dus daar ben ik weer met een heerlijk visrecept!  Dit visrecept hebben we echter alweer een week of twee geleden gegeten. Dit keer is het Kabeljauw met heerlijke groene asperges en gebakken zachte zoete aardappel. Lekker! Voor verse vis ga ik eigenlijk altijd naar de markt en zoals je hieronder ziet, heb je op de Haagse markt echt enorm veel keus en is het elke keer weer een belevenis. Van krabben en kreeften tot  hele inktvissen! Maar een goede visboer bij jouw in de buurt heeft als het goed is ook veel  keus en kun je vast ook een fijn stuk vis kopen.

Visrecept- Kabeljauw in rauwe ham met asperges en zoete aardappel mamameteenblog.nl
Haagse markt mamameteenblog

Visrecept Kabeljauw

Maar voor vandaag ga ik voor de Kabeljauw en ik heb hier een heerlijk visrecept voor bedacht. Ik kwam op dit idee voor een visrecept doordat ik net de rozemarijn had geoogst uit mijn tuintje en deze wilde gebruiken in een recept. Ik heb op de markt een mooi stuk kabeljauw kunnen uitkiezen, waaruit ik ongeveer twee grote porties kan halen en drie wat kleinere porties voor de kinderen.

Visrecept: Kabeljauw in rauwe ham met asperges en zoete aardappel mamameteenblog

Na goed te hebben gewassen en weer te hebben gedroogd, heb ik de kabeljauw verdeeld. De smaak van kabeljauw is vrij neutraal, en dit is voor kinderen, tenminste mijn kinderen, die niet zo makkelijk eten, een lekkere ‘neutrale’ vis. Ik heb de vis voor de kinderen gemarineerd in een beetje citroensap (blijft  de vis lekker zacht van) en wat zout. Voor ons grote mensen heb ik de vis gemarineerd in olijfolie, citroensap, citroenrasp (ongeveer een halve  citroen), rozemarijn en peper en zout.

Daarna heb ik de Vis in wat rauwe ham gewikkeld en het even een half uurtje laten rusten in de koeling. De vis voor de kinderen heb ik kort van tevoren heel even gebakken in olijfolie in een grote braadpan. Dit maakt de vis niet te droog, dan blijft hij lekker zacht en een beetje sappig, en let op deze vis kan nog flink nagaren!

Visrecept: Kabeljauw in rauwe ham met asperges en zoete aardappel mamameteenblog

Asperges

Daarna heb ik de asperges schoongemaakt en gekookt. Volg hierbij de standaard instructies voor het koken van de asperges, maar volg vooral je eigen voorkeur. Wij houden bijvoorbeeld van wat knapperige asperges en koken ze niet helemaal gaar. De groene zijn echt lekker van smaak en met de olie uit de pan van de vis overgoten maakt het de asperges helemaal lekker.

asperges mamameteenblog

Zoete aardappel

De zoete aardappel heb ik geschild, in plakjes gesneden en met knoflook, olie, zout en een restje rozemarijn gekruid en daarna in de heteluchtoven gezet op 200°C voor ongeveer 20 minuutjes.

zoete aardappel mamameteenblog

Daarna heb ik de kabeljauw gebakken in een hoge braadpan in wat olijfolie, voor ongeveer 5 minuutjes in de pan aanbakken, zo`n 2,5 minuut per kant en daarna in de oven voor 12 minuten op 200°C. Ik heb ze lekker bij de aardappeltjes op het bakpapier erbij gelegd.

Helaas heb ik geen kant en klaar foto gemaakt, er was teveel honger en te weinig geduld. Maar toch wil ik jullie dit lekkere visrecept niet onthouden. Het is een gezond en makkelijk recept, waarbij je lekker kunt variëren naar eigen smaak. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren!

Eet smakelijk!

Meer inspiratie nodig voor een lekker recept:

4 gedachten over “Visrecept: Kabeljauw in rauwe ham met asperges en zoete aardappel”

 1. Hi Barbara, ik lees je blog al eventjes mee, je hebt een hele leuke manier van schrijven! Dus vandaag dus de primeur van een eerste reactie! ;-)Vandaag hebben wij ook vis gegeten (ook bij de Haagsche markt gekocht, zó blij dat ik weer in DH woon!). Het was heerlijk! En super simpel.. Ik gebruik wel (bijna) altijd wat meer kruiden dan in een recept vermeld staat. De dorade heeft geen hele sterke vissmaak, dus is misschien ook wel wat voor kinderen. En de cherrytomaatjes die erbij zitten waren zo heerlijk zoet. Aanradertje!

  https://bijzonderspaans.nl/4291/dorada-con-patatas-al-horno-dorade-met-aardappels-uit-de-oven/

  Liefs, Linny

  Beantwoorden
  • Hi Linny, *bloos* dank je wel…
   De dorades staan bij mij ook hoog op het lijstje om te maken, maar ik ben nog een beetje huiverig voor de combi kids/ graatjes. Maar dit recept ga ik zeker opslaan, misschien kan ik het een keer samen maken met een ander visje voor de kinderen!

   Beantwoorden

Plaats een reactie