Recept voor Bakabana met pindasambal

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 15 januari 2023 by Barbara

De vorige keer dat we in Suriname waren heb ik zo gesmuld van dit recept voor Bakabana met pindasambal. Dit wilde ik ook zelf leren maken, zodat ik ook andere blij kon maken met dit lekkere recept. Dat wilde ik dus proberen, zelf maken. Met vol goede moed had ik op het internet een recept gevonden en de ingrediënten verzameld. Wat een gedoe!

Recept bakabana mamameteenblog.nl

Ik had zelfs al foto’s gemaakt van de ingrediënten. Er zou een leuk blogrecept aan gewijd worden. Net als die heerlijke Piranha die we zelf gevangen hebben en daarna op de barbecue hebben gegrild. Helaas is het gerecht niet zo goed gelukt. Iets met onrijpe bananen en verkeerde verhouding van de ingrediënten. O ja, en het geheime ingrediënt, dat miste ik ook.

Het geheime ingrediënt

Tot mijn verbazing deelde een lieve vriendin hier in Suriname haar geheim met mij voor haar recept met bakabana. Misschien dacht ze dat het een goede investering zou zijn. *Wink* Ik kon niet wachten om het zelf te proberen.

En of het gelukt is! Blijkt het echt niet zo moeilijk te zijn en is het een partij lekker! En niet een keer gelukt, maar al meerdere keren hebben we van het recept gesmuld. Ik heb het zelfs al een beetje aangepast naar eigen smaak. Alleen de pindasambal heb ik nog niet zelf gemaakt. Dat is meer omdat een pakje van dit heerlijke goedje niet zo heel duur is, maar staat nog zeker op mijn lijstje!

Maar dit keer kan ik mijn eigen recept voor gebakken banaan of Bakabana’s delen op Mamameteenblog.nl. Met het geheime ingrediënt natuurlijk!

Recept voor Bakabana

Benodigdheden

 • Beslagkom met roerspatel of garde of keukenmixer
 • Koekenpan, hoog genoeg voor een laag zonnebloemolie van 2 cm
 • Bakspatel
 • Schaal of rooster voor het afkoelen van de Bakabana’s, eventueel met wat keukenpapier

Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • Mespuntje zout
 • Bruiswater / Spa rood, ongeveer een half glas.
 • 2 grote eieren of 3 kleine eieren
 • Suiker, minimaal 2 flinke eetlepels
 • 2 afgestreken theelepels baksoda
 • Scheutje vanille essence (geheime ingrediënt)
 • Zonnebloemolie
 • 6 grote zwarte bakbananen/ of 7 bakovens(de Surinaamse naam voor de nl banaan)

Bereiding van de bakabana

Meng alles door elkaar, BEHALVE het bruiswater, tot een egale massa. Gebruik hierbij eventueel een mixer, maar het kan ook prima met de hand en een roerspatel of een garde.
Voeg als laatste het bruiswater toe, tot de massa de substantie heeft van gele vla.
Snijd de bananen door de helft en daarna elke helft in drieën, zodat je van een middelgrote banaan ongeveer zes stukken hebt.

Roer de bananen door het deeg en zorg ervoor dat de bananen helemaal zijn ondergedompeld in het deeg.
Zet de koekenpan op het vuur en vul er een laag zonnebloemolie van ongeveer 2 cm dik.
Zodra de olie heet is voeg je de banaanstukken stuk voor stuk toe aan de olie.

Blijf er altijd bij, ventileer goed en houd je kinderen uit de buurt.

Keer de Bakabana om wanneer ze goudbruin zijn. Zodra beiden kanten zijn gefrituurd en krokant zijn laat je ze uitlekken.
Maak ondertussen de pindasambal aan. Ik gebruik zelf de zakjes van de toko, maar misschien weet jij een betere en/of lekkerdere manier. (Please let me know!)

Na ongeveer 15 a 20 minuten heb je de Bakabana klaar!

Tijd om ze af te laten koelen (als je dat lukt) en daarna lekker te gaan smullen!

Enjoy

PS. Ik vermoed dat het een kiloknaller is, maar ik heb helaas geen waarde in calorieën voor je. Dat je het weet!

PS2. Mocht jij als echte Bakabana’s-expert nog tips hebben voor mij, laat ze weten! Ik leer graag bij!

Lees ook voor inspiratie:

Plaats een reactie