Een maand in Suriname met mijn gezin | Familiereizen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 10 december 2021 by Barbara

Het vakantiegevoel begint weg te zakken. De dagen krijgen een vertrouwelijk ritme. Er sluipt ongemerkt een routine in. De school voor de kinderen en ons vrijwilligers werk helpt daar natuurlijk bij. Toch blijft het ergens een beetje onwerkelijk en knijp ik mijzelf af en toe in de arm; ben ik echt hier in Suriname voor 3 maanden met mijn gezin.

Familiereis Suriname maand mamameteenblog.nl

Ik denk dat het is omdat iedereen hier gewoon Nederlands spreekt dat het zo vertrouwt voelt, maar toch is het hier ZO anders. Een rit in de auto is een continue sightseeing, je ziet zoveel en je wilt alles zien. Was dat nou een man op een brommer met een aapje op zijn schouder? Zie ik nu een tuin vol met grote Ara’s? En de huizen hier! Zo veel verschillende huizen; grote huizen, kleine huizen, kapotte huizen, bling bling huizen! Geen flats trouwens, ik heb nog geen gebouw hoger gezin dan 3 etages, of toch eentje dan. En alles omgeven door zoveel mooie natuur!

Wageningen Suriname

Op dit moment verblijven we in een huis in Wageningen, District Nickerie. Een rustig plaatsje wat rijk is aan historie. De omgeving van Wageningen staat bekend om zijn enorme rijstproductie. In het verleden heeft hier een bedrijf gestaan die wereldwijd bekend stond voor zijn technologie. Voor de omgeving was dit bedrijf goed voor heel wat arbeidsplaatsen.
Nu is dit bedrijf gesloten, de gebouwen staan er nog als stille getuigen.

Het huis dat wij huren is een Bruynzeelwoning. Yep van de Bruynzeelkeukens en potloden. Het staat op palen met een bovenetage aan een zandweggetje. De natuur is overal om ons heen. Op het dak van het huis woont mama-uil met haar kroost. Wanneer zij rondloopt lijkt het alsof er een grote man over het dak loopt. Dit was wel even wennen in het begin. Onder de dakpannen wonen veel vleermuizen en zwaluwen. Aan de overkant van de weg zitten in de palmboom tig roofvogels die op zoek zijn naar kikkers en muizen.

Aan de overkant van de rivier zijn 2 Indianendorpen die direct aan het oerwoud liggen. Je kunt met de boot naar de overkant varen en hier een beetje rondlopen. Hebben we trouwens niet gedaan. Wel hebben we hier gevist. En voordat je het weet heb je zo een paar meervallen aan de haak. De kinderen vinden het prachtig.

De mensen groeten elkaar allemaal in deze kleine gemeenschap. Het geeft een warm en welkom gevoel. Toch blijven we hier een week korter dan gepland. De rust en stilte is nog een te grote overgang met 3 actieve kinderen. En dat maakt dat we de plannen ietwat aanpassen en eerder vertrekken naar Wanica. Waar we in een huis mogen verblijven van vrienden voor de komende 3 weken.

Langer van huis dan ooit!

Het is gek om te beseffen dat we nu langer van huis zijn dan we OOIT zijn geweest. Normaal gaan we na 3 weken vakantie weer naar huis. Maar dit is geen vakantie natuurlijk. Dit is een voorproefje, een testcase zeg maar, met de vraag of we hier kunnen wonen.

Een vraag die ik gelukkig nu nog niet hoef te beantwoorden, want wat vind ik dit moeilijk. De vraag of het financieel kan is al uitgezocht toen we thuis waren en wordt nu bevestigd nu we hier zijn. Eigenlijk op alle verstandelijke argumenten is er geen reden. Maar ik merk aan mijzelf en aan de 2 jongste telgen dat de emotionele draadjes naar Nederland toch sterker zijn dan gedacht. Alhoewel de kinderen het niet volledig beseffen natuurlijk, die missen voornamelijk auto’s en poppen. Maar ik heb toch momentjes dat ik even een bakkie wil doen met een dierbare. Even maar. Vertellen over alle indrukken en vragen hoe het met hun gaat.

Dus of ik het al weet of ik hier voor langere tijd kan wonen met ons gezin? Ik weet het gewoon nog niet en gelukkig heb ik nog even om dit uit te zoeken.

5 gedachten over “Een maand in Suriname met mijn gezin | Familiereizen”

  1. Oh wat een voorrecht om dit te mogen meemaken! Ik waande me ook voor even in Suriname en joh dat dat bestaat, Bruynzeel woningen. Awesome! Veel succes met de keuze. Lijkt me een hele lastige.

    Beantwoorden
    • Ik ervaar het ook als heel bijzonder. Het land is waanzinnig mooi en we maken heel veel bijzondere ervaringen mee. Te veel om op te noemen of op te schrijven. De beslissing is wel veel moeilijker dan ik dacht. Ik houd je op de hoogte 😉

      Beantwoorden

Plaats een reactie