Recept voor gegrilde Piranha of Pireng

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 8 december 2021 by Barbara

Afgelopen weekend waren we in Suriname bij het Brokopondo-meer. We waren uitgenodigd om samen met vrienden en familie hier een weekend door te brengen in een huisje. Dit vereisten wat voorbereiding. Zo moest er een hengel gekocht worden, want in dit meer kun je goed vissen. Onderweg bij een culinaire tussenstop was er een mogelijkheid om in de rivier een hengel uit te gooien en een Piranha te vangen. Deze vis hebben we ‘a-vonds op de barbecue bereid. 

Vissen op het Brokopondo meer

Om 6.30 u ’s morgens vertrokken de mannen met hengels richting het meer, om daar in een gehuurde boot het meer op te gaan. De boot kun je huren voor 100 $ inclusief gids en brandstof. Neem wel zelf je eten en drinken mee, zonnebrand en beschermende kleding, zoals een hoed en shirts met lange mouwen. De gids brengt je het meer op en bepaalt waar je de vis kan vangen. Een van de vissoorten die je kunt vangen in dit meer is de Piranha. Welk e ze ook hier weer gevangen hebben.

Piranha of Pireng

De Piranha of Pireng zoals hij in het Surinaams wordt genoemd, is een vrij stugge vis om schoon te maken, met veel graten. Maar het vlees is zoet en zacht van smaak, waardoor hij makkelijk en goed te bereiden is op veel verschillende manieren, mist je hem goed schoonmaakt. Voor ons was dit de eerste keer om deze vis te bereiden en kwamen erachter dat je hier echt een goed scherp fileermes nodig hebt en eventueel een hakbijltje om hem in stukken te hakken, wanneer je hem in de pan wilt bereiden. Vergeet ook niet om de schubben te verwijderen. We hebben gekozen voor een bereiding op de barbecue, met kokosmelk en currykruiden.

Piranha recept mamameteenblog

De vis was een behoorlijke jongen en het bijzondere is toch wel om te zien dat deze vis echt grote tanden heeft. Zijn kaken zijn behoorlijk sterk en ook op het droge heeft de vis meer dan genoeg kracht om flink zijn kaken en tanden te gebruiken. Wees dus altijd voorzichtig en respectvol met deze vis.

De smaak is zacht van deze vis en de kruiden kwamen dan ook goed tot zijn recht. Ik denk dat de vis ook heerlijk te bereiden is in een stoofschotel van tomatenpuree of een curryschotel. Maar ik zal met jullie delen hoe we de vis op de barbecue hebben bereid en gegrild.

Recept gegrilde Piranha of Pireng

Benodigdheden

 

 • 1 piranha
  1 marinade

Recept marinade voor de Piranha

 • Knoflook, 4 stuks
  Ketjap zoute, 4-5 eetlepels
  Kokosmelk, half blikje
  Currypoeder, 2 eetlepels
  Halve gele peper, madame Jeanette


Bereiding Marinade

Meng in een kom een half blikje kokosmelk, de zoute ketjap, de knoflook fijn geprakt of gehakt, de currypoeder en de fijn gesneden madame Jeanette (gele peper).

Bereiding Vis Piranha of Pireng

Na het goed fileren van de vis snij je de zijkanten diep en schuin in, wrijf deze ruim en rijk in met de marinade.
Laat de vis ongeveer en half uur goed intrekken in de marinade en daarna kan hij op de hete barbecue.
Vis moet ongeveer 20 minuten grillen op de barbecue, waarbij je hem na 10 minuten op de andere kant draait.

Zodra hij klaar is laat je hem afkoelen en kun je de vis serveren in porties, let hierbij wel op de graten, zowel grote als kleine graten.

Heerlijk om te serveren met rijst en salade.

Ik vond het een bijzondere ervaring om deze vis te mogen eten. Wat is het meest bijzondere gerecht wat je eens hebt mogen eten?

Meerdere lekkere recepten om te proberen:

Bol AlgemeenBol Algemeen

2 gedachten over “Recept voor gegrilde Piranha of Pireng”

Plaats een reactie