Recept lekkere gebakken Sardientjes

Last Updated on 22 juni 2023 by Barbara

Ja, wij zijn gek op vis! En dit recept met Sardientjes is ook echt weer heerlijk. Wanneer ik op de Haagse markt ben, dan loop ik eigenlijk altijd even langs de visafdeling om wat vis te scoren en eigenlijk wil ik elke keer wat nieuws proberen. Maar wat is er toch een hoop keus! Wat is er altijd weer veel te zien aan verschillende vissen, ik kan bijna niet kiezen. Bij een keuze maken van verse vis let ik altijd op de volgende punten:

recept lekkere gebakken sardientjesmamameteenblog.nl

Hoe herken je verse vis?

 1. Oog: moet bol en doorschijnend zijn. De pupillen horen zwart en glanzend te zijn. Ogen die hol staan en een wit hoornvlies hebben, wijzen erop dat de vis bijna bedorven is.
 2. Kieuwen: deze dienen mooi rood, glanzend en vrij van slijm te zijn. Bij vis die al langer ligt, zijn de kieuwen vaak gelig en bevatten de kieuwen meer slijm.
 3. Huid: de huid dient glanzend te zijn, zonder verkleuringen. Hoe verser de vis, hoe doorschijnender het slijm wat op de huid zit.
 4. Buikvlies: hoe verser de vis, hoe strakker het buikvlies aan het vlees vast zit. Wanneer de vis minder vers is, laat het buikvlies sneller los.
 5. Ruggengraat: rondom verse vis zit geen verkleuring. Hoe minder vers de vis, hoe roder het rondom de ruggengraat eruit ziet.
 6. Geur: Hoe sterker de vislucht, hoe groter de kans dat hij al een tijdje uit het water is. Vis hoort voornamelijk naar zeewater te ruiken, een beetje zoutig dus.

Dit keer zagen de Sardientjes er heel goed uit, dus die heb ik meegenomen! Ik heb nog een heel lekker recept thuis die ik van mijn Turkse vriendin (alle credits zijn voor jou, lieverd!) heb gekregen en die is echt heel lekker. Het vlees van sardientjes is heel mals en heeft niet een echte vissmaak, daarnaast zijn Sardientjes ook echt heel gezond. (hier kun je lezen waarom) Dus dit recept verdient zeker een pluim en is ook echt het proberen waard!

Het Recept Voor de Sardientjes:

 • 500 gram verse Sardientjes (voor 2 personen)
 • verse peterselie
 • verse citroen
 • flink wat bloem om de sardientjes in te wentelen
 • peper en zout
 • zonnebloemolie

Benodigdheden voor de sardientjes:

 • Diepe pan

Bereiding van de sardientjes:

Het schoonmaken kost altijd het meeste werk van de sardientjes. Dus neem daar even de tijd voor. Elk visjes afzonderlijk gaat door je handen. Zelf maak ik ze  schoon onder stromend water, maar heb ik een filmpje gevonden op YouTube, die het ook goed uitlegt, zonder stromend water natuurlijk, maar het principe blijft hetzelfde. Ook kun je op de markt vragen of ze ze alvast willen insnijden, dat scheelt toch weer wat tijd.

Na het schoonmaken rol je ze door de bloem. De bloem leg ik van te voren op een bord en kruid ik met wat zout en peper. de visjes in bloem leg ik op een bord met wat keukenpapier.

Wanneer ik klaar ben zet ik de pan op het vuur met een flinke laag zonnebloemolie, genoeg om de vsijes te laten zwemmen, zeg maar. Zodra de olie heet is, gaan de visjes erin. Per keer ongeveer 5 à 6 visjes en ik bak ze ongeveer 1 à 2 minuutjes. Daarna leg ik ze op een bord met wat servetten of keukenpapier.

Wanneer ze allemaal gefrituurd zijn, garneer ik de visjes met lekker wat gesneden peterselie en stukken verse citroen. De citroen is trouwens ook heerlijk om erover heen te sprenkelen.

Als bijgerechten vind ik gebakken aardappeltjes lekker met wat een lekkere salade, maar een lekker Turks brood met yoghurt saus is ook heerlijk (weet ik uit ervaring).

Nou , eet smakelijk maar weer! En laat je nog even weten of je het ook zo lekker vind?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

6 gedachten over “Recept lekkere gebakken Sardientjes”

 1. Oh het water loopt me al in de mond! Ik heb ze zelf nog nooit klaargemaakt en zelfs niet schoongemaakt. Ik ben in staat om naar een restaurant te gaan en ze NU te bestellen. Maar wieweet kan ik een poging wagen op een vrije dag dit recept te proberen!

  Beantwoorden

Plaats een reactie