Zo gezond zijn zoete aardappelen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

De gewone aardappel is ontzettend populair in Nederland. Bij veel mensen staat de aardappel zelfs bijna dagelijks op het menu. Maar wist je dat deze aardappel ook een enorm gezond broertje heeft? We hebben het hier over de zoete aardappel. Deze aardappel heeft een typische zoete smaak en een oranje kleur. In dit artikel ontdek je waar ze deze kleur aan te danken hebben en wat zoete aardappelen voor je gezondheid kunnen betekenen.

zoete aardappelen waarom gezond mamameteenblog.nl

Zo gezond zijn zoete aardappelen

Rijk aan bètacaroteen (provitamine A)

Zoete aardappelen zijn een van de beste bronnen van bètacaroteen. Dit is een soort antioxidant die in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Het wordt daarom ook wel pro-vitamine A genoemd. Zoete aardappelen bevatten niet alleen een grote hoeveelheid bètacaroteen, ze bevatten ook nog eens een specifieke variant die gemakkelijk door je lichaam opgenomen wordt. Je lichaam neemt namelijk niet alle voedingsstoffen even efficiënt op.

De vitamine A die je lichaam dankzij het bètacaroteen kan maken, wordt gelinkt aan:

  • Een beter functionerend afweer- en immuunsysteem.
  • Het gezond houden van je ogen. Een tekort aan vitamine A kan zelfs (tijdelijke) blindheid veroorzaken.
  • Een gezonde huid, doordat het bijdraagt aan de weefselstructuur en het tegengaan van ontstekingen.
  • Het voorkomen van droog haar en een droge huid, doordat het bijdraagt aan de aanmaak van een olieachtige substantie.
  • Een gezonde groei bij kinderen.

Bètacaroteen is tegelijkertijd ook een soort kleurstof en is verantwoordelijk voor de mooie oranje kleur. Over het algemeen geldt: hoe sterker de oranje kleur is, hoe meer bètacaroteen de aardappel bevat.

Wil je zo goed mogelijk profiteren van het bètacaroteen uit je zoete aardappelen? Combineer de aardappelen dan met wat vet, zoals olijfolie, vette vis of avocado. Je lichaam kan de vitamine A dan beter opnemen.

Bron van vitamine C

Naast provitamine A, zijn zoete aardappelen ook een goede bron van vitamine C. Het is belangrijk om dagelijks voldoende vitamine C binnen te krijgen, omdat je lichaam deze vitamine niet op kan slaan. Als je vandaag meer vitamine C binnenkrijgt dan je nodig hebt, betekent dit dus niet dat je morgen wat minder nodig hebt. Een overschot aan vitamine C scheidt je lichaam namelijk uit via je urine.

Vitamine C hebben we onder andere nodig voor:

  • Een sterk immuunsysteem
  • Een gezonde en mooie huid
  • De aanmaak van collageen (een onderdeel van je bindweefsel)
  • Het verkleinen van het risico op hart- en vaatziektes
  • Een zo goed mogelijke opname van ijzer uit plantaardige voeding

Vezelrijk

Zoete aardappelen zijn rijk aan vezels. Een gekookt exemplaar van gemiddelde grootte bevat zo’n 3,8 gram. Deze vezels zijn onder te verdelen in oplosbare vezels en onoplosbare vezels.

De oplosbare vezels helpen bij het onder controle houden van je eetlust en calorie inname, waardoor ze goed van pas komen in een gezond afslankdieet. Ook helpen ze bij het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. De onoplosbare vezels zijn goed voor je darmflora en je stoelgang.

Lager risico op hart- en vaatziektes

In zoete aardappelen is het mineraal kalium te vinden. Kalium speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van je hart en vaatstelsel. Het helpt namelijk om een hoge bloeddruk te voorkomen. Een hoge bloeddruk kan het risico op hart- en vaatziektes aanzienlijk vergroten.

Daarnaast draagt kalium ook bij aan een gezonde vochtbalans, een goede spierwerking en een goed functionerend zenuwstelsel.

Bescherming tegen vrije radicalen

Zoete aardappelen bevatten meerdere krachtige antioxidanten. Antioxidanten helpen je om fit te blijven en verschillende ziektes te voorkomen, doordat ze vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen zijn een soort moleculen die je lichaamscellen aantasten door deeltjes van ze te stelen.

Antioxidanten maken de vrije radicalen onschadelijk, waardoor je lichaamscellen beschermd blijven.

Zet wat vaker zoete aardappelen op tafel

Redenen genoeg dus om regelmatig zoete aardappelen te eten. Je krijgt er onder andere vezels, vitamine C, bètacaroteen en antioxidanten mee binnen. Ook dankzij deze voedingsstoffen dragen zoete aardappelen bij aan je immuunsysteem, een gezonde darmflora en het verlagen van het risico op hart- en vaatziektes. Ook kunnen zoete aardappelen je helpen bij het afvallen (meer over op een gezonde manier afvallen lees je hier).

Er zijn veel opties om meer zoete aardappelen in je eetpatroon te verwerken. Je kunt er bijvoorbeeld patatjes uit de oven of een puree van maken, maar zoete aardappelen doen het ook goed in pannenkoekenbeslag, muffins en smoothies.

Of combineren met dit heerlijke visgerecht!

Bronnen: Adelia C Bovell‐Benjamin, Advances in Food and Nutrition Research, 2007. Joanne Slavin, Nutrients, 2013. Adam CL, Williams PA, Garden KE, Thomson LM, Ross AW, PLoS One, 2015.

Hoe gezond zijn zoete aardappelen?

waarom gezond zoete aardappel mamameteenblog.nl
Rijk aan vitamines en vezels.

Geven ze risico op hart- en vaatziektes?

Zoete aardappels bevatten kalium, wat helpt tegen een verhoogde bloeddruk. Daarnaast draagt kalium ook bij aan een gezonde vochtbalans, een goede spierwerking en een goed functionerend zenuwstelsel.

Plaats een reactie