Hoe wij eczeem behandelen op een natuurlijke manier

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Een gezonde huid is voor veel mensen heel vanzelfsprekend, maar uit ervaring weet ik dat dit toch heel anders kan zijn. Tijdens mijn werk als doktersassistente was 1 van de meest gehoorde klachten: huidklachten. En dan voornamelijk eczeem. En toen kreeg ik er zelf mee te maken. Hoe wij eczeem behandelen op een natuurlijke manier?

eczeem mamameteenblog.nl

 

Eczeem is een lastige en vaak onbegrepen klacht, wanneer je zelf nooit eczeem hebt gehad dan weet je nietwat jeuk is of wat een branderig gevoel op je huid is. Ook ik wist het niet, tot mijn tweede dochter geboren werd. Celeste had hier best wel last van. Niet heel ernstig, maar vervelend genoeg om er niet van te kunnen slapen.

Eczeem is een symptoom, niet een oorzaak

Als doktersassistente begon ik braaf met alle medicatie die hiervoor te krijgen is. Maar er was maar weinig wat hielp, soms heel eventjes, maar dan kwam het weer dubbel zo hard terug. Ik vond het frustrerend en heel zielig voor haar. Gelukkig bestaat er internet en ik begon alles wat er over het onderwerp te vinden was te lezen. En zoals met alles zijn ook hierin de meningen verdeeld, zowel van de niet-medici als van de medici. Maar al snel werd mij 1 ding heel duidelijk, eczeem is niet de oorzaak, het is een symptoom. Het is een signaal van het lichaam, een signaal dat er stoffen in contact zijn (geweest) met het lichaam, waar het lichaam gevoelig voor is. Daardoor wordt er door het lichaam een proces in werking gezet.

Eigenlijk een natuurlijk proces van het lichaam

Een proces om het lichaam te beschermen, door extra snel cellen te vernieuwen of door een soort eeltlaag aan te brengen. Dit brengt droogte mee of juist vocht of zelfs ontstekingsreacties en bovenal kan het echt verschrikkelijk jeuken. Voor iedereen die ermee te maken heeft, weet dat de oorzaak lastig of nooit te achterhalen is en dat een eczeem uitbraak elke keer weer anders kan zijn of op een andere plek ontstaat. Ieder lichaam reageert anders op deze gevoeligheid voor het lichaam vreemde stoffen. Wetende dat het best een zoektocht zou worden, heb ik het toch gedurfd, er moest toch iets gedaan worden.

De zoektocht begon, want waar was zij nu gevoelig voor? Voeding, schoonmaakmiddelen of persoonlijke verzorgingsproducten, zoals zeep. Daar al die medicijnen het niet deden voor haar, ben ik gaan kijken naar alternatieven. Natuurlijke alternatieven, zoals olijfolie en kokosolie, deze twee bleken voor haar goed te werken. Dagelijks smeren was nodig, maar het hield het redelijk onder controle en vooral de olijfolie hielp om eventjes van de jeuk af te zijn.

Zeep, de volgende stap

Mijn volgende stap was om de persoonlijke verzorgingsproducten eens nader te onderzoeken. Ik schrok echt van al die ingrediënten die de fabrikanten in zeep stoppen. Dit werd mijn volgende project, tenslotte kwam ze met zeep dagelijks in aanraking, dus dat leek mij wel een goed vervolg. Daarnaast wilde ik wel zeep maken met olijfolie, daar ze hier zo goed op reageerde. Een fijn recept en de bereiding vond ik al snel op het internet en mijn eerste batch/ portie zeep was snel gemaakt.

Sindsdien maak ik nu zelf zeep en ik heb er echt plezier in. In plaats van douchegel gebruiken we nu allemaal de zelfgemaakte zeep en dat bevalt echt meer dan prima. Ook voor Celeste haar huid is het goed geweest, de uitbraken zijn helemaal weg. Af en toe denk ik haar weer te zien krabben en ben ik bang dat het toch weer terugkomt. Maar dat valt nog steeds 100% mee en dan denk ik, ach we krabben allemaal wel eens.

Ik ben blij met de zeep en ik vind het ook nog eens superleuk om te maken. Daarnaast ben ik wel veel meer bewust geworden van alle middelen die we gebruiken in en om het huis. En ik leer, ik leer steeds meer dat er ook alternatieven bestaan voor produkten die wij dagelijks gebruiken en mee in contact komen. Die alternatieven werken vaak net zo goed of zelfs beter. Ook heb ik mij nu helemaal verdiept in essentiele olien, waardoor ik steeds meer verzorgings produkten kan vervangen voor natuurlijke produkten. Denk hierbij aan Deodorant, Tandpasta en zelfs schoonmaakmiddel/ allesreiniger voor in huis!

Gister heb ik weer een lading zeep gemaakt en zodra de zeep een beetje is uitgehard, dat is in de loop van deze week, zal ik het recept online zetten. Dan heb ik ook de mooie foto`s erbij!

Hoe gaat jullie zoektocht in het bestrijden van eczeem? Hebben jullie nog goede tips of een idee?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

5 gedachten over “Hoe wij eczeem behandelen op een natuurlijke manier”

  1. Interessant om te lezen. Ik heb gisteren zalfjes meegekregen voor de eczeem en de droge huid van mijn zoon. Is een hele nieuwe wereld voor me, dus ik vind het fijn om met jou mee te kijken in de zoektocht 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.