Bespaar Continu NL
DIY Gezondheid

Hoe wij eczeem behandelen op een natuurlijke manier

25 april 2016

Een gezonde huid is voor veel mensen heel vanzelfsprekend, maar uit ervaring weet ik dat dit toch heel anders kan zijn. Tijdens mijn werk als doktersassistente was 1 van de meest gehoorde klachten: huidklachten. En dan voornamelijk eczeem. En toen kreeg ik er zelf mee te maken. Hoe wij eczeem behandelen op een natuurlijke manier?

eczeem mamameteenblog.nl

 

Eczeem is een lastige en vaak onbegrepen klacht, wanneer je zelf nooit eczeem hebt gehad dan weet je nietwat jeuk is of wat een branderig gevoel op je huid is. Ook ik wist het niet, tot mijn tweede dochter geboren werd. Celeste had hier best wel last van. Niet heel ernstig, maar vervelend genoeg om er niet van te kunnen slapen.

Eczeem is een symptoom, niet een oorzaak

Als doktersassistente begon ik braaf met alle medicatie die hiervoor te krijgen is. Maar er was maar weinig wat hielp, soms heel eventjes, maar dan kwam het weer dubbel zo hard terug. Ik vond het frustrerend en heel zielig voor haar. Gelukkig bestaat er internet en ik begon alles wat er over het onderwerp te vinden was te lezen. En zoals met alles zijn ook hierin de meningen verdeeld, zowel van de niet-medici als van de medici. Maar al snel werd mij 1 ding heel duidelijk, eczeem is niet de oorzaak, het is een symptoom. Het is een signaal van het lichaam, een signaal dat er stoffen in contact zijn (geweest) met het lichaam, waar het lichaam gevoelig voor is. Daardoor wordt er door het lichaam een proces in werking gezet.

Eigenlijk een natuurlijk proces van het lichaam

Een proces om het lichaam te beschermen, door extra snel cellen te vernieuwen of door een soort eeltlaag aan te brengen. Dit brengt droogte mee of juist vocht of zelfs ontstekingsreacties en bovenal kan het echt verschrikkelijk jeuken. Voor iedereen die ermee te maken heeft, weet dat de oorzaak lastig of nooit te achterhalen is en dat een eczeem uitbraak elke keer weer anders kan zijn of op een andere plek ontstaat. Ieder lichaam reageert anders op deze gevoeligheid voor het lichaam vreemde stoffen. Wetende dat het best een zoektocht zou worden, heb ik het toch gedurfd, er moest toch iets gedaan worden.

De zoektocht begon, want waar was zij nu gevoelig voor? Voeding, schoonmaakmiddelen of persoonlijke verzorgingsproducten, zoals zeep. Daar al die medicijnen het niet deden voor haar, ben ik gaan kijken naar alternatieven. Natuurlijke alternatieven, zoals olijfolie en kokosolie, deze twee bleken voor haar goed te werken. Dagelijks smeren was nodig, maar het hield het redelijk onder controle en vooral de olijfolie hielp om eventjes van de jeuk af te zijn.

Zeep, de volgende stap

Mijn volgende stap was om de persoonlijke verzorgingsproducten eens nader te onderzoeken. Ik schrok echt van al die ingrediënten die de fabrikanten in zeep stoppen. Dit werd mijn volgende project, tenslotte kwam ze met zeep dagelijks in aanraking, dus dat leek mij wel een goed vervolg. Daarnaast wilde ik wel zeep maken met olijfolie, daar ze hier zo goed op reageerde. Een fijn recept en de bereiding vond ik al snel op het internet en mijn eerste batch/ portie zeep was snel gemaakt.

Sindsdien maak ik nu zelf zeep en ik heb er echt plezier in. In plaats van douchegel gebruiken we nu allemaal de zelfgemaakte zeep en dat bevalt echt meer dan prima. Ook voor Celeste haar huid is het goed geweest, de uitbraken zijn helemaal weg. Af en toe denk ik haar weer te zien krabben en ben ik bang dat het toch weer terugkomt. Maar dat valt nog steeds 100% mee en dan denk ik, ach we krabben allemaal wel eens.

Ik ben blij met de zeep en ik vind het ook nog eens superleuk om te maken. Daarnaast ben ik wel veel meer bewust geworden van alle middelen die we gebruiken in en om het huis. En ik leer, ik leer steeds meer dat er ook alternatieven bestaan voor produkten die wij dagelijks gebruiken en mee in contact komen. Die alternatieven werken vaak net zo goed of zelfs beter. Ook heb ik mij nu helemaal verdiept in essentiele olien, waardoor ik steeds meer verzorgings produkten kan vervangen voor natuurlijke produkten. Denk hierbij aan Deodorant, Tandpasta en zelfs schoonmaakmiddel/ allesreiniger voor in huis!

Gister heb ik weer een lading zeep gemaakt en zodra de zeep een beetje is uitgehard, dat is in de loop van deze week, zal ik het recept online zetten. Dan heb ik ook de mooie foto`s erbij!

Hoe gaat jullie zoektocht in het bestrijden van eczeem? Hebben jullie nog goede tips of een idee?

Facebook Comments

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Huidvriendelijk verzorgingsproducten van weleda - Mama met een Blog 1 oktober 2016 at 14:38

  […] Voor haar eczeemhuid, maken we nu zelf zeep, hier kun je lezen hoe. […]

 • Reply Mama met een Blog, Een Lifestyle-en Mamablog 2 juni 2016 at 22:08

  […] dochter. Zij had als baby behoorlijk last van eczeem op haar huid en zoals ik in mijn blogartikel `hoe wij eczeem behandelen op een natuurlijke manier`vertel, ben ik flink op zoek gegaan naar de oorzaak. Ik heb veel geleerd van de periode, oa wat […]

 • Reply Bregje 26 april 2016 at 14:24

  Interessant om te lezen. Ik heb gisteren zalfjes meegekregen voor de eczeem en de droge huid van mijn zoon. Is een hele nieuwe wereld voor me, dus ik vind het fijn om met jou mee te kijken in de zoektocht 😉

 • Reply Nicole Orriëns 26 april 2016 at 14:04

  Wat geweldig dat je iets hebt gevonden/gemaakt dat helpt!

 • Reply Lotus Writings 25 april 2016 at 22:55

  Ik hou me aanbevolen voor de zeep, want onze middelste heeft er last van en idd, medicatie helpt ook niet echt. Hopelijk de zeep. En zal ook eens gaan smeren. Vind het zo zielig!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit:
  Lees vorig bericht:
  Recept Lekkere gebakken Sardientjes

  Ja, wij zijn gek op vis! En dit recept met Sardientjes is ook echt weer heerlijk.Wanneer ik op de Haagse...

  Sluiten