Je houdt geld over: sparen, beleggen of allebei

Last Updated on 21 februari 2024 by Barbara

Volgens de berichten in de media hebben mensen ten gevolgen van de pandemie, meer geld op hun rekening staan. En dat is logisch, want er zijn niet zoveel manieren meer om van je geld af te komen als voor de pandemie. De verre vakanties zijn weggevallen, de vele etentjes buiten de deur kunnen niet meer en ook het winkelen in de winkelstraten is niet mogelijk, alhoewel je nu op afspraak een winkel mag betreden.
Maar de grote vraag is natuurlijk: wat doe je nu met het geld dat over is? Is het nog steeds verstandig om te sparen en zet je het op een spaarrekening ondanks de lage rente of doe je er wat anders mee? Ga je sparen of beleggen?

Geld over sparen of beleggen mamameteenblog.nl

Een algemeen principe is het 3 stappenplan, dat je vrij makkelijk kunt doorlopen. Het geld waar we het hierover hebben is echt het geld wat je over hebt. Dus zorg dat je geen schulden meer hoeft af te lossen wanneer je het hebt over je vrij te besteden geld. Of dat je geen wensenlijstje meer hebt wat je bijvoorbeeld op korte termijn zou willen doen, bijvoorbeeld verbouwen of spullen aanschaffen voor in huis.

Lees hier mijn artikel hoe je makkelijk meer kunt besparen in je maandelijkse kosten.

Een buffer opbouwen

De eerste stap in het 3 stappenplan gaat over een buffer. Het zorgen voor een buffer heb je nodig voor de onverwachte uitgaven. Denk aan de wasmachine die vervangen moet worden of een auto die gerepareerd moet worden. Ik noem maar wat. Belangrijke bestemmingen waar je een buffer voor nodig kunt hebben. Je kunt via het Nibud makkelijk berekenen hoeveel je voor jouw huishouden nodig hebt voor een buffer.

Dit geld kun je dan op een spaarrekening zetten, waar je makkelijk bij kunt. Voor een spaarrekening die bij je past, kun je nu makkelijke online een spaarrekening vergelijken. De spaarrente vergelijken kun je heel gemakkelijk online doen op een vergelijkingssite. Zo kun je makkelijk je geld op de beste manier opzij zetten voor een buffer.

Aflossen hypotheek

Maar stel, nu heb je je buffer berekend en netjes op een spaarrekening weggezet en nog steeds houd je wat geld over. Dan is de tweede stap om te gaan kijken of en hoe je je hypotheek kunt aflossen. Een goed argument voor het aflossen van je hypotheek is dat je schuld daalt. Hierdoor ontstaan lagere maandlasten. En houd je meer geld over.

Let wel op, dit is niet voor iedereen een gunstige stap. Op de Budgetman.nl lees je hier meer over.

Je geld beleggen

Daarnaast kun je rendement maken met je geld door te beleggen. Beleggen levert tenslotte op termijn meer op dan spaargeld. Maar met het geld dat je belegt neem je een risico. En zijn de resultaten marktafhankelijk. Alhoewel die risico’s af kunnen nemen gedurende de tijd dat je het geld belegd hebt. Denk bijvoorbeeld hier aan: een correctie op de beurs wordt gevolgd door een periode van sterke groei. Het is zeker interessant om je hier eens in te verdiepen.

Er is online ontzettend veel informatie te vinden over beleggen, dus laat je eerst goed voorlichten en informeren over het wel of niet beleggen, voordat je de stap neemt. En gebruik hierbij altijd je gezonde verstand.

Bedenk ook dat je het altijd doet met geld dat je niet nodig hebt op de lange termijn. Want anders kun je echt beter gaan sparen. Ook kun je ervoor kiezen om te sparen en te beleggen. Zo spreid je het risico wat meer.

Wat doe jij liever? Sparen of beleggen?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie