Geld bespaartips op je maandelijkse vaste lasten

Last Updated on 10 mei 2024 by Barbara

Het einde van dit jaar is weer aangebroken. En behalve dat het een mooi moment is om terug te kijken op een hopelijk fijn jaar, is het ook dé tijd om vooruit te kijken. Een goed moment om je financiën onder de loep te nemen en je af te vragen of er dingen anders kunnen. Beter en slimmer. Het leukste is wanneer je met bespaartips je vaste lasten kunt verlagen, zodat je meer geld over houd voor de belangrijkere zaken.

bespaartips mamameteenblog.nl

Om te beginnen maak je een overzicht van je financiën en daar zet je financiële planning in voor komend jaar. Nog nooit een financiële planning gemaakt? Lees bij de DeBudgetman.nl hoe je hier een begin mee kunt maken.

Vaste lasten en variabele lasten

In een planning komen zowel de vaste lasten als de variabele kosten aan bod. De vaste lasten zijn de terugkerende kosten die je met regelmaat moet voldoen. Denk bij deze kosten aan de hypotheek, water, lening, zorgverzekering, verzekeringen, energie, internet-tv en bellen.

Bij de variabele kosten moet je denken aan boodschappen geld, kleedgeld, vakantiegeld, uitgaansgeld.

De vaste lasten zo laag mogelijk houden

Aan het begin van het jaar kun je veel aanpassingen doen in de vaste lasten door contracten vernieuwen. Denk dan bijvoorbeeld aan de onderstaande posten.

Zorgverzekeringen

Aan het einde van elk jaar komen de zorgverzekeringen weer met hun nieuwe tarieven voor het nieuwe jaar. Het is goed om je situatie elk jaar opnieuw onder de loep te nemen. Is je gezinssituatie veranderd of gaat het veranderen? Heb jij of je gezin te maken gekregen met een chronische ziekte of aandoening? Wordt het tijd voor een beugel voor je zoon of dochter of zijn er meerdere in het gezin met een bril? Altijd handig om enkele zorgverzekeraars te vergelijken voor een gunstiger tarief, bijvoorbeeld via Independer.

Persoonlijke lening

Bij een eventueel lopende lening kun je er voor kiezen om deze over te sluiten. Bij een eventueel lopende lening kun je er voor kiezen om deze over te sluiten. Een lening met een vast rentepercentage zoals een persoonlijke lening van Frisia kan op een voordeligere maandelijkse aflossing komen.

Energiecontract

Op het moment is er veel te doen over energiemaatschappijen. Ook hier geldt dat het voordelig kan uitpakken door over te stappen van contract. Laat je hier wel goed van tevoren over inlichten en maak gebruik van vergelijkingssites. Goed uitzoekwerk loont zeker in dit geval.

Reiskosten

De reiskosten geven wat minder speelruimte. De kosten kun je wat omlaag brengen door carpoolen te overwegen of eventueel een scooter aan te schaffen in plaats van met de eigen auto of openbaar vervoer. En anders is de fiets altijd nog een optie.

Abonnementen

Deze kostenpost omvat bijvoorbeeld je telefoonabonnement of je tijdschriftenabonnement.

Tijden geleden hebben we alle tijdschriftabonnementen opgezegd. En ik moet zeggen dat we het niet eens echt missen. Als we zin (en tijd) hebben kopen we een tijdschrift en dat bevalt tot nu toe prima.

Kosten voor je telefoonabonnement kun je alleen omlaag brengen door een ander abonnement te kiezen nadat je huidige abonnement verloopt. Houdt dit dus goed in de gaten en zet desnoods een reminder in je agenda. Wil je of hoef je geen nieuwe telefoon dan is een sim-only abonnement al heel voordelig.

Variabele kosten

Bij de variabele kosten moet je denken aan boodschappengeld, kleedgeld, vakantiegeld, uitgaansgeld en zakgeld voor de kinderen.

Wanneer je een financiële planning hebt, kun je hier de kosten reserveren voor de maandelijkse boodschappen (al een keer supermarkten vergeleken?), kleedgeld, spaargeld, uitgaansgeld en vakantiegeld. Deze kosten zijn in die zin variabel dat je elke maand kunt bepalen hoeveel je hier verwacht aan uit te geven. Mocht je een keer een krappere maand hebben, dan kun je de uitgaven makkelijker bijstellen. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Bij een leuke meevaller kun je deze kosten ook opschroeven.

Onder de eindstreep

Elke maand kun je nu goed zien wat er binnenkomt en uitgaat aan geldstroom. Ook zie je wat er onder de streep overblijft. We gebruiken dit voor de onverwachten kosten zoals cadeautjes en spontane trek in ijsjes.

En mocht er eind van de maand nog wat over blijven gaat dit bedrag naar de spaarrekening.

Voor meer bespaartips is dit een leuk artikel: 8 tips om te sparen met een gezin.

Bespaartips op de maandelijkse vaste lasten

Kort gezegd: maak een financiële planning, maak onderscheid tussen je variabele kosten en je vasten lasten. Maak van hieruit een plan welke lasten je omlaag kunt brengen. Schrap wat je niet nodig hebt, zoals tijdschriftenabonnementen of een abonnement op de postcodeloterij. En maak er een gewoonte van om aan het begin van elke maand te kijken welke variabele kosten er zijn.

Welke bespaartips heb jij om je vaste lasten om laag te brengen?

geld bespaartips op je vaste lasten mamameteenblog.nl
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie