9 Tips voor een extra zakcentje voor kinderen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 31 augustus 2022 by Barbara

Ik ben geen voorstander van kinderarbeid. Maar ik vind het niet verkeerd wanneer mijn kinderen de waarde van geld beter leren, door het doen bijvoorbeeld van kleine klusjes in en rond het huis. Op die manier kunnen ze een extra zakcentje verdienen en het geld storten op hun bankrekening. Wat voor soort klusjes kunnen kinderen doen voor een kleine bijverdiensten?

Tips extra zakcentje kinderen mamameteenblog.nl

Hieronder staan tips en trucs voor een extra zakcentje voor je kind.

9 tips voor een extra zakcentje voor kinderen

Lege flessen verzamelen

Een trucje wat ikzelf als kind deed, is de lege flessen en potten waar statiegeld op zit verzamelen in en rond het huis. Zo wist ik dat mijn buurman aardig wat flessen verzamelde in een maand die ik dan mocht wegbrengen naar de supermarkt. Dat leverde niet heel veel op, maar alle kleine beetjes helpen.

Klusjes thuis

Boven op hun zakgeld is het mogelijk om ook thuis wat extra centjes bij te verdienen. Dit gaat dan niet om de dagelijkse klusjes, zoals tafel dekken en afruimen, maar denk aan het vegen van de tuin, de auto wassen, in de winter de stoep sneeuwvrij maken etc. Wel goed om van tevoren af te spreken hoe vaak de klusjes gedaan moeten worden. Dit om te voorkomen dat je kinderen elke dag de auto staan te wassen. *grijns*

Klusjes bij een bekende

En ook bij buren en bekende kunnen deze klusjes gedaan worden. Vooral het sneeuw schuiven is een dankbaar klusje voor een ouder buurman of buurvrouw.

Geld verdienen tips kinderen mamameteenblog.nl

Note: Bij dit klusje is het handig om wel zelf een oogje in het zeil te houden, i.v.m. veiligheid en overeengekomen afspraken te begeleiden. Ook handig om te controleren of je goed verzekerd bent, mocht er iets per ongeluk gebeuren met bijvoorbeeld de auto van de buurman. Ik noem maar wat. Pas zagen wij twee buurjongetjes een auto wassen met de verkeerde kant van het schuursponsje :). 

Honden uitlaten

Dit is altijd een geliefd klusje bij veel jongeren. NOT. Maar als het voor een bijverdienste is wordt het vaak weer wat anders. Ook hier is het verstandig om als ouder goed op de hoogte te zijn van de afspraken die gemaakt worden met de hondeneigenaar en ook zelf regelmatig contact te hebben met de eigenaren. Dit om teleurstelling te voorkomen.

Zorg voor huisdieren bij buren.

In het verlengde hiervan is er ook de mogelijkheid tot het oppassen op huisdieren bij bijvoorbeeld een vakantie van de eigenaren. Er bestaan hier organisaties voor die dit helemaal begeleiden, een spaarrekening voor je kind.

Babysitten

Een heerlijk klusje vond ik als kind. Ik was toen wel al 14 jaar en ook hier maakte ik gebruik van een bemiddelingsbureau. Maar bij de buren of bekende is natuurlijk ook prima en soms fijner. Ook voor de ouders.  Het prettige vond ik dat er duidelijke afspraken waren en dat je vaak als je de kinderen op bed had gedaan ook tijd had voor je huiswerk. Geld verdienen terwijl ik mijn huiswerk maakte, nog leuker kon ik het niet maken.

Nagels lakken

Ook een leuke: Pas vroeg mijn buurmeisje of ze voor een kleine vergoeding mijn nagels mocht lakken. Ze probeerde zo, met de lak van haar moeder, wat bij te verdienen. Ik vond het nogal slim bedacht en zag daarna op de braderie ook enkele lakkers staan. Slim bezig!

Taarten bakken

Zo kwam ik op facebook een pagina tegen van een meisje dat taarten bakt. Geen ingewikkelde taarten, maar wel heel lekker!, schreef ze. Je moest ook in haar buurt wonen, want ze had nog geen rijbewijs (ze pas 12 jaar geloof ik). Maar voor allerlei gelegenheden bakte ze een lekkere appeltaart of cake. Gebruik je talenten zou ik zeggen!

Fancy fairs of Koningsdag

Dit is 1 van de favoriete van mijn dochter. Op een kleedje zitten en allemaal spulletjes verkopen. Ze is er nog goed in ook. Het hele jaar verzamelt ze van alles in een doos om het vervolgens op de Fancy Fair op school te verkopen. Ik moet haar wel een beetje helpen bij het bepalen van de prijsjes, maar verder is ze er heel goed in.

De Uitdaging

Zodra je kind wat geld heeft bijverdiend is het handig om te zorgen dat het geld zo snel mogelijk op hun bankrekening komt te staan.  Het geld kan namelijk best wel branden in hun handen en daardoor zwichten ze misschien te snel voor een impuls aankoop. Iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. Een spaarrekening voor je kind is dan ook handig om af te sluiten. Een voordeel van het geld op de bank zetten is dat ze er ook nog rente over kunnen krijgen en dat ze een spaardoel kunnen instellen.

Op deze manier leer je je kind echt beter omgaan met geld en ook dat geld niet een vanzelfsprekend iets is. 

Laat jij je kind al extra zakcentje verdienen?

Ook leuk om te lezen:

Bol AlgemeenBol Algemeen

1 gedachte over “9 Tips voor een extra zakcentje voor kinderen”

Plaats een reactie