8 tips om beter te sparen met een gezin

Last Updated on 21 november 2022 by Barbara

Waar spaar jij voor, mama? Afgelopen week hebben we het zakgeld weer bijgesteld bij de kinderen. Nu is er een gedeelte wat ze contant krijgen en een gedeelte dat automatisch naar de spaarrekening gaat. Met het contante deel mogen ze doen wat ze willen. Een cadeautje kopen voor iemand, een pakje kauwgom of de nieuwe Donald Duck, ze mag het helemaal zelf bepalen. Het geld wat op de spaarrekening wordt gezet krijgt een doel, waarbij ze zelf mogen bepalen waar ze voor sparen. Al moet ik zeggen dat het doel regelmatig wisselt, al naar gelang wat ze op de reclame voorbij zien komen.

8 tips om beter te sparen met een gezin mamameteenblog.nl

Maar de vraag die ze stelde was helemaal niet zo verkeerd. Waar spaar ik eigenlijk voor? Al lang spaar ik niet meer voor mijzelf. Zeker nu ik gestopt ben met werken en ik geen eigen inkomsten meer heb. We hebben een gezamenlijke spaarrekening en in het verleden was het gespaarde geld van ons beiden afkomstig. Nu spaar ik, of moet ik zeggen, nu sparen wij wel, maar dan voor een gemeenschappelijk doel. Zoals een vakantie of nieuwe meubels. En we beleggen een gedeelte van het spaargeld.

Toch draag ik wel bij aan de spaarrekening. Op een andere manier, ik zorg er nu voor dat we beter sparen. Hoe ik dat doe?

Hier volgen 8 tips die ik gebruik om te zorgen dat je spaarbudget op niveau komt en blijft.

Weet wat je hebt en wat er binnenkomt aan geldstromen

Dit vind ik echt een belangrijk punt voor mijzelf. Door te weten wat er op de rekening staat en te weten wat er maandelijks binnenkomt, ben ik mij veel bewuster waar er eventueel onnodige uitgaven zijn. Dit kun je dan aanpassen waar nodig. Ook ben ik mij beter bewust wat er uitgaat aan geldstromen en wat er over blijft. Zo kunnen we wat er over blijft weer storten op de spaarrekening. Sinds kort heb ik een rekening bij de Knab bank, ik ben er echt blij mee. Het gemak is ideaal. In dit artikel worden de voordelen goed belicht. Echt de moeite waard!

Vries restjes in

Houd je ook regelmatig wat restjes eten over? Door maaltijd restjes in te vriezen, kun je hier  weer een maaltijd van samenstellen en zo op een maaltijd besparen. Wel de lekkere restjes invriezen, anders blijft het heel lang in je vriezer liggen.

Pin je aankopen, met minder contant geef je minder uit

Toen ik deze opschreef, dacht ik: ‘dat valt wel mee, toch?’. Maar ik heb er afgelopen tijd op gelet en bij mij werkt het echt zo. Als ik het in mijn portemonnee heb zitten ben ik veel sneller geneigd het uit te geven.

Koop en verkoop via marktplaats

Met sommige producten maakt het niet uit of je ze tweedehands hebt, bijvoorbeeld met een kinderfiets. Om dan eerst een kijkje op marktplaats kan dan erg lonen. Er zijn meerdere sites als Marktplaats trouwens, lees hier mijn artikel over de 7 beste alternatieven voor Marktplaats. Zet een spaardoel bij het sparen

Zoals een spaardoel motiverend werkt bij mijn kinderen, werkt dit ook bij mij heel goed. Zo kan ik voordat ik een impulsaankoop doen, mijzelf echt even afvragen of ik het echt nodig heb of dat het beter is om even te wachten, vanwege het spaardoel. Wanneer ik dan thuis ben, ben ik het te kopen product dan ook weer helemaal vergeten.

 

Lees ook: Tips en trucs: hoe leer ik mijn kind de waarde van geld.

 

Leen wat je kunt lenen aan spullen

Het hebben van veel spullen kost ook veel tijd en geld. Denk aan opslagruimte en onderhoud. Daarom kun je beter iets lenen als je het maar 1 keer nodig hebt. Ook hier bestaan ontzettend veel sites voor waarbij je je kunt aanmelden, zoals op de site van Deeleconomie.

Automatische overschrijving

Probeer al je terugkerende maandelijkse rekeningen, zoals je verzekeringen, altijd automatisch af te laten schrijven. Zo weet je dat je nooit iets kan vergeten en kom je niet ineens voor verrassingen te staan.

Kledingruilparty

Zin in een nieuwe garderobe? Organiseer een kledingruilparty met je vriendinnen! Gegarandeerd succes en nog gezellig ook!

Dit waren mijn tips!

De vraag van mijn dochter was zeker een goede vraag. Ik werd er weer een beetje bewuster door welk spaardoel ik eigenlijk heb. En stiekem verandert die bij mij ook nog wel eens.

De Budgetman.nl heeft ook een interessant artikel over: Besparingstips die echt werken. De moeite waard om eens door te lezen!

Waar spaar jij voor? 

Ook interessant om te lezen:

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 gedachten over “8 tips om beter te sparen met een gezin”

 1. Herkenbare tips (al zijn het er 8, geen 10 ?).
  Hier gaat het spaargeld binnenkort naar een ‘nieuwe’ auto. Het doet wel een beetje pijn om zoveel geld te zien verdwijnen, maar die auto is wel nodig. En daarna sparen we weer verder voor het opknappen van ons huis.

  Beantwoorden
  • Bij ons gaat het ook vaak in die volgorde. We hopen dat de auto het nog even volhoudt, maar die komt er binnen nu een korte tijd ook aan.
   En nog bedankt voor de tip 😉

   Beantwoorden

Plaats een reactie