Lekker wandelen in Den Haag en omgeving | Elf wandelroutes

Last Updated on 21 februari 2024 by Barbara

Den Haag wandelen mamameteenblog.nl

Sinds corona zijn wij als gezin aan het wandelen geslagen. Echte wandelfanaten zijn we ondertussen, met echte wandelschoenen en wandelbroek. Haha, hoe dat zo komt?
Vanaf dag 1 van de lock down gingen we elke dag naar buiten met de kinderen. Lekker wandelen, een frisse neus halen en genieten van de omgeving. We namen wat lekkers mee en een camera of onze iPhone voor de mooie plaatjes en daar gingen we. De kinderen en wij vonden heerlijk! En nog steeds vinden we het heerlijk. Helaas lukt het niet meer elke dag nu de ‘normale’ schema’s weer draaien, maar wanneer we niet kunnen wandelen missen we het echt.


Nu hebben we de luxe dat we ongeveer 20 minuten lopen van het strand wonen. Een plek waar we veel te vinden zijn. Maar elke dag vinden mijn meiden op den duur ook wat saai. Ja, je kan het strand ook saai vinden. Echt.
Nu helpt een puber en prepuber die saai bovenaan in hun vocabulaire hebben staan, ook niet echt mee. Maar we moesten op zoek naar plekken met meer uitdagingen, ander uitzicht, nieuwe routes, alles om de ‘sompig en mistige’ hersenen te prikkelen. En het vooral niet SAAI te laten zijn.

Wandelen en fotograferen met je smartphone

Om het wat minder saai te maken, proberen we de kinderen een beetje uit te dagen. We houden dan een fotowedstrijd en kiezen een thema, bv licht en donker. Met hun smartphone (we geven de jongste van 7 jaar een oud model die nog prachtige foto’s maakt, maar waar geen abonnement meer op zit) maken ze de mooiste plaatsjes.

Het is leuk omdat we echt van elkaar leren hoe ieder van ons kijkt naar de omgeving. En ook leren we van elkaar welke mogelijkheden er eigenlijk allemaal op een smartphone zitten voor het maken van soms echt spectaculaire foto’s!

Het voordeel van een iPhone is in dit geval de camera en daar hoef je niet het nieuwste model voor te hebben. De camera is zo geavanceerd dat veel mensen hun digitale camera’s niet eens meer mee op pad nemen en hun iPhone uitsluitend gebruiken voor het maken van foto’s. Ideaal is daarnaast dat je met de gratis iCloud-service je gegevens zoals muziek, foto’s en contacten met al je andere Apple-producten kunt delen.  (Tip: Mocht je op zoek zijn naar een toestel; op de site van Tele2 hebben ze leuke aanbiedingen.)

Wanneer we dan thuis zijn, mogen we allemaal 3 van onze beste foto’s delen met elkaar. Vervolgens heeft iedereen 3 punten die je op een foto mag inzetten (niet die van jezelf natuurlijk :)). Ook hier leren we van elkaar. Wat is mooi en aantrekkelijk in een foto en waarom. De winnaar is degene die de foto heeft met de meeste punten, hij/ zij wint een prijs, bv een avond mogen beslissen wat we eten of een reep chocola!

Afgelopen week was het thema: Paddenstoelen! Als je wilt weten hoe ze zijn geworden dan kun je op mijn Instagramaccount kijken welke we allemaal gevonden hebben.

Een voorwaarden voor het maken van mooie foto’s is dat er ook een mooie omgeving nodig is!

Gelukkig heb je in de Den Haag en omgeving veel mooie, leuke plekken om te wandelen (ook om te fietsen, trouwens). Hieronder volgen een paar favoriete plekken van ons:

Clingendael

Dit wandelgebied is met zijn prachtige natuur, slingerende wandelpaden en grote speelweides (en speeltuin) een fantastische plek om aan de drukte van de stad te ontsnappen. Clingendael is een prachtig landgoed tussen Den Haag en Wassenaar. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl met mooie gebouwen, bos en waterpartijen. Eén van onze favorieten van Landgoed Clingendael is de Japanse Tuin; een prachtige tuin die slechts enkele weken per jaar geopend is.

En mocht je tijd hebben, geniet dan vooral van een kopje thee bij de theeschenkerij en koop echte honing bij de imker op het terrein!
Gedurende het hele jaar is Clingendael vrij toegankelijk.  Houd alleen wel rekening met mogelijke parkeerkosten rondom het park.

Meijendel

Het wandelgebied is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland tussen Scheveningen, Den Haag en Wassenaar. 
Meijendel bestaat uit overwegend open duinlandschap, waterplassen, bossen en kilometers lang zandstrand.
Midden in het gebied bevindt zich het bezoekerscentrum De Tapuit van drinkwaterbedrijf Dunea. Ook zijn er ook horeca en activiteiten (Monkeybos) voor het hele gezin te vinden.

Dankzij de vele fiets-, wandel- en ruiterpaden zijn de duinen van Meijendel zeer geschikt om lekker te genieten van de Nederlandse natuur. 
Parkeren is trouwens gratis, maar beperkt.

Westduinpark

Dit wandelgebied tussen Scheveningen en Kijkduin is één van de grootste natuurgebieden van Den Haag. Het beschermde duinpark gelegen bij het Zuiderstrand kent een zeer afwisselend landschap met dichte bebossing en open vlakten, vochtige duinvalleien en hoge duintoppen, bunkerresten uit de Tweede Wereldoorlog en Schotse hooglanders die vrijelijk rondlopen.

Het is voor vogelaars ook interessant, omdat dit een rustplek is voor vogels die van Noord-Europa naar het zuiden trekken. Verrekijker mee dus in de herfst en lente!

Genoeg strandtentjes vanaf het voorjaar tot aan de herfst voor een versnapering! Parkeren is op verschillende plekken gratis.

Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh is een landgoed gelegen tussen Loosduinen en Kijkduin in Den Haag. Sinds 1990 is het landgoed een beschermd natuurmonument en kun je hier gratis wandelen.

Er is hier een leuke speeltuin voor de kinderen een groot speelveld met picknick tafel en een Orangerie de Ock is een heerlijke plek voor een verfrissing of een versnapering.
Het kenmerkende hyacintenbos, waar in april wilde hyacinten bloeien, is zeker een bezoek waard.

Parkeren is ook hier gratis.

Zuiderpark

Het Zuiderpark is een Park midden in Den Haag met veel verschillende mogelijkheden. De wandelpaden zijn allemaal geasfalteerd, wat het mogelijk maakt om met de rolstoel of wandelwagen er heerlijk rond te lopen, maar het biedt ook de mogelijkheid om te (leren) fietsen, skaten, skateboarden etc.

Ook hier zijn verschillende plekken om wat te eten of drinken, zijn er verschillende speeltuinen (zelfs een grote natuurspeeltuin) en heerlijke grasvelden om te luieren, voetballen of te picknicken.

Ook hier kun je rondom het park gratis parkeren.

Haagse Bos

In dit bos, midden in de stad, kun je wandelen of lekker luieren op een van de groene velden. Er zijn twee speelbossen voor de kinderen, die hier heerlijk kunnen spelen en zelfs hutten kunnen bouwen. Ook is hier een hertenkamp en een mooi water waar je zelfs ijsvogeltjes kunt spotten. Allemaal midden in de stad!

Parkeren is gratis.

Het laarzenpad-Leidschendam

Niet zo heel bekend maar zeker de moeite waard is het laarzenpad. De naam zegt het al, trek vooral je laarzen aan, want hier struin je echt door de natuur. Onderweg kom je misschien de Schotse Hooglanders tegen die hier grazen.

Klik vooral even op de link voor de route, want het wandelgebied ligt een beetje verscholen. 😉

De Horsten

Op landgoed De Horsten hebben wij vorig jaar een wildplukcursus gedaan. En dat was niet zonder reden, wat is het hier prachtig. Normaal wordt hier ook toegangsgeld gevraagd, maar door technische redenen is dit even niet mogelijk. De toegang is nu dus tijdelijk gratis, maar check voor de zekerheid even de site voor de actuele situatie.

Er is hier trouwens een superschattig theehuisje, waar je heerlijk kunt lunch of een high tea kunt nuttigen. Check de site even of ze open zijn!

Gratis parkeren mogelijk

Pluk Wandelen

Tegenover Landgoed Ockenburgh is een kleine ingang naar het wandelgebied bij Boerderij pluk. Een bijzondere plek, waar heel veel activiteiten zijn voor kinderen, zoals een kinderboerderij, een winkeltje voor biologische en groene producten. Een klein restaurantje, maar vooral ook een wandelgebied. Super afwisselend met een wandelduur van ongeveer 3 kwartier tot een uur.

Een heerlijk uitje voor gezinnen met kleine kinderen!

Parkeren is gratis, maar kom beter op de fiets 🙂

Park Cronesteyn- Leiden

Buiten Den Haag ligt het park Cronesteyn! Dit is het grootste park van Leiden, met 6 kilometer wandelpad, 5 kilometer fiets- en skeelerpad, een ruiterpad en een waterspeelplaats met waterpompen en houten vlotten. Kom maar op met de kinderen!

Echt een heerlijke plek. Neem er wel even de tijd voor, want er is hier zoveel te zien, qua natuur, maar ook qua historie

Delftse Hout-Delft

De Delftse Hout een prachtig recreatie- en natuurgebied met een mooi gelegen stadscamping. Er zijn veel recreatiemogelijkheden in het groengebied. Het meest bekend is de Grote Plas. Maar je kunt er ook genieten van het Hertenkamp, de kinderboerderij met waterspeeltuin en de Papaver.

Parkeren is mogelijk, maar beperkt.

Wat mee te nemen tijdens het wandelen

Met kinderen in onze leeftijd tot 13 jaar wandelen is superleuk, maar een beetje voorbereiding kan geen kwaad hebben we gemerkt.
Zo proberen we geen wandelingen te doen die langer dan 1,5 uur duren. Dit houdt het leuk voor iedereen. Ook wat te drinken en wat lekkers mee in de rugzak is superhandig op de momenten dat je ze er even doorheen moet trekken. Ik neem ook altijd een klein EHBO-tasje mee, hierin zitten blarenpleister, gewonen pleisters, wat ontsmettingsmiddel, wat calendulazalf en een pincet.

Het tasje is al echt een paar goed van pas gekomen. En maakt het wandelen ook echt veel relaxter.

Wandelen jullie ook veel meer sinds Corona? Of pak je liever de fiets?

wandelroutes den haag Mamameteenblog.nl

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie