Wildplukken in het bos met de kinderen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Het is vakantie en we zitten nog midden in de intelligente lockdown. Het weer buiten is aardig, de zon schijnt maar de temperatuur is koeler dan eerder. We hebben net weken van warm zonnig weer achter de rug, maar de eerste week van de meivakantie is minder warm. De kinderen zijn wat onrustig en we hebben even geen idee wat we kunnen doen. Maar weer naar buiten dan; naar het bos of naar de zee. Wel een beetje een luxe probleem besef ik nu. Maar met 3 stuiterende kinderen om je heen werken je hersenen niet meer optimaal is mijn ervaring. En alle bossen kennen we nu wel in de omgeving. Toch bedenk ik me deze wandeling hoe leuk het is als we meer leren over alle planten in het bos. Thuis googel ik meteen op wildplukken, want dat is wat me leuk lijkt; met de kinderen in het bos gaan wildplukken.

wildplukken met de kinderen mamameteenblog.nl

Afgelopen week heb ik al iets gedaan, wat ik nooit dacht te gaan doen, namelijk brandnetels plukken. Het bos bij ons in de buurt staat er vol mee. Ik had het idee om er zelf thee van te maken, misschien wat brandnetelgier voor mijn moestuin en een zalfje tegen muggenbulten. Alledrie nog nooit gedaan, maar je moet het doen met wat je voor handen hebt. Brandnetels dus.

Samen met de twee jongste zijn we naar het bos gefietst met een emmer en handschoenen. We hebben de emmers vol geplukt.
Thuisgekomen heb ik alles gewassen. Ik heb een handdoek vol gedroogd voor mijn thee en zalf, de rest heb ik in een emmer gedaan en gevuld met water voor het maken van brandnetelgier.

brandnetel plukken mamameteenblog.nl

Nu drink ik braaf elke dag een kopje brandnetelthee en ik vind het nog lekker ook.
De kinderen vonden het geweldig om te doen en naar aanleiding hiervan leek die pluksafari me wel wat. Na wat gegoogel dus kwam ik uit bij Daphne struint. Via de mail heb ik een plekje gereserveerd en afgelopen woensdagmiddag was het dan zover.

Wildplukken in de Horsten

Op een afgesproken tijd op een afgesproken plek spraken we netjes af met Daphne op 1,5 meter. Het viel me op hoe makkelijk je in deze setting je de 1,5 meter regel kunt toepassen tijdens de wandeling en toch heel veel kunt leren en doen met elkaar. Ze vertelde dat ze alleen met gezinnen deze wandelingen doet na de maatregelen, maar ik kan mij zo voorstellen dat dit ook heel leuk is met een grotere groep na deze periode.

bos wildplukken mamameteenblog.nl

In anderhalf uur hebben we een heel leuke wandeling gemaakt op het Landgoed de Horsten en tegelijkertijd ook heel veel geleerd over al de mooie planten. Het leuke is dat Daphne je leert wat je kunt eten en waar je op moet letten bij het plukken. Wildplukken is namelijk niet overal toegestaan en je mag uiteraard ook niet alles plukken.

Ze leerde de kinderen voelen, ruiken, kijken en proeven van de planten. De meiden vonden het prachtig. De jongste telg was wat meer geinteresseerd in alle stokken, maar daar was ook ruimte voor.

Met de planten die we hebben geplukt en de ontvangen goodiebag konden we thuis een pesto maken. Een superleuke afsluiting van de dag om te doen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.