Tip: Zo maak je de mooiste foto’s met je smartphone

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 10 mei 2024 by Barbara

Maak jij je foto’s zelf voor Instagram met je Samsung Galaxy smartphone? Dit is de vraag die ik regelmatig gesteld krijg n.a.v. mijn Instagramaccount. Hoe doe je dat? Heb je tips? Ik voel me gevlijd wanneer ik deze vraag krijg. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om mooie foto’s te maken met je smartphone. Nu vind ik fotograferen toevallig ook heel erg leuk. En bij het kiezen van een nieuw toestel is de kwaliteit en mogelijkheden van de camera dan ook een van de doorslaggevende factoren van de aankoop, maar met de volgende tips kun je uit elke camera van je smartphone het beste halen en mooie foto’s maken.

Tip_ Zo maak je de mooiste foto's met je smartphone mamameteenblog.nl
De mooiste foto’s maken met je smartphone

De foto’s die ik maak, gebruik ik vaak op mijn website, omdat ik liever mijn eigen foto’s gebruik dan stockfoto’s. Dus ik zoek altijd naar leuke onderwerpen voor foto’s. Wanneer mijn hoofd in de fotografie stand staat, kijk ik voornamelijk in composities. Wat is het onderwerp? Waar is de lichtbron en hoe sterk is deze? Vanuit welke positie geeft dit een leuk effect? Hoe zijn de kleuren? Ik knijp mijn ogen regelmatig tot spleetjes om beter contrasten te ontdekken. Zo maak ik in mijn hoofd alvast een proefafbeelding en kan ik zien of het de moeite waard is om mijn telefoon erbij te pakken voor een mooie foto. Zoals de laatste foto’s op mijn Instagramaccount van onze vakantie in Frankrijk.

In onderstaande tips beschrijf ik het stappenplan wat ik in mijn hoofd maak iets uitgebreider. En mocht je nog tips hebt, laat ze alsjeblieft weten in de comments. Love to learn!

Belichting voor je foto’s

Tijdens mijn lessen kunstgeschiedenis hamerde mijn leraar altijd op het donker-licht contrast. De claire-obscur in een afbeelding zoeken en daarmee spelen. Dat was wat hij er bij ons in drilde.

Ik gebruik deze les nog steeds. Het spelen met licht en donker in mijn foto’s vind ik nog steeds leuk. Soms zie ik een setting voor een foto, maar merk ik dat het licht beroerd is. Dit kan zijn omdat het te hard licht is, bv midden op de dag. Of dat het licht te zacht is, bijvoorbeeld bij schemering of bewolking. Zo weet ik ondertussen wel op welke tijden van de dag het mooiste licht is en zelfs in welk seizoen voor het maken van de mooiste foto’s.

Ik maak voornamelijk gebruik van het natuurlijke licht buiten. En voor buiten foto’s is dat natuurlijk geen issues. Maar ik maak ook graag foto’s binnen in huis. En daar heeft het buitenlicht ook invloed. Ik heb plekjes in huis die wat betreft het licht echt top zijn, zelfs met een bewolkte dag. Die gebruik ik dan ook vaak voor productfoto’s, maar ook voor portretfoto’s van de kinderen.

Licht dus. Heel belangrijk, zo niet het belangrijkste voor een mooie foto!

HDR voor je foto’s

Eigenlijk valt dit ook onder belichting. Op mijn telefoon zit een functie: HDR. Die zet ik altijd aan. De HDR-functie maakt twee dezelfde foto’s. Maar de ene foto is licht en de andere foto is juist donkerder. Deze twee foto’s worden samengevoegd tot één foto. Het resultaat is een foto maakt waarbij de belichting optimaal is. En dat is wat ik graag wil.

Dus zet je HDR-functie altijd aan.

De juiste compositie voor je foto’s

De compositie betekent eigenlijk de beeldopbouw van een foto. Alle details en onderdelen vormen samen een geheel en bepalen de sfeer op een foto.

Door de onderdelen van een foto anders te plaatsen krijg je een andere sfeer en kan de nadruk ergens anders op liggen. Het hoofdonderwerp is voor mij vaak duidelijk, maar kan door omgevingsfactoren ondergesneeuwd worden. Dus ik let altijd heel goed op dat deze goed in beeld komt. En dat de rest van de foto helpt om dit te benadrukken.

Regel van derden

De regel van derde is dan ook heel handig om te gebruiken bij je compositie. Je kunt op je smartphone het raster activeren. In dit raster kun je bepalen waar je je hoofdonderwerp wilt plaatsen.

In het midden kan dan soms logisch lijken, maar kan een foto ook saai maken. Probeer je onderwerp dicht bij 1 van de lijn te plaatsen of nog beter op een kruispunt van lijnen. Probeer het maar, het geeft vaak hele leuke foto’s!

Zelf heb ik dan ook de raster-functie standaard aanstaan en maak ik meerder foto’s van 1 onderwerp, zodat ik later kan kiezen welke mij het meeste aanspreekt. Heel handig!

Zet je raster-functie dus aan!

Scherp beeld

Scherp beeld van je onderwerp is wel zo fijn. Dit is afhankelijk van een aantal dingen.
Ten eerste hoe stabiel je je smartphone vasthoudt. Het beste resultaat bereik je door met 2 handen je toestel vast te houden en je armen zo strak mogelijk tegen je lichaam te houden. Dat laatste vind ik zelf nogal lastig, maar geeft echt het mooiste resultaat.

Ten tweede een schone lens. Echt ik maak hem heel vaak schoon. Gewoon met een zakdoekje is voldoende bij mij.

Ten derde is de timing heel belangrijk. Zeker als het spontane foto’s zijn, is dit best lastig en is het moment alweer weg. Toch probeer ik het gewoon en vaak vraag ik degenen (vaak mijn kinderen) om het nog een keer terug te draaien. Beetje regisseren doet de foto’s geen kwaad heb ik gemerkt. Maar ik maak er gewoon een aantal achter elkaar, vooral de spontane foto’s varen hier wel bij en is de kans het grootst dat de perfecte foto erbij zit.

Ten vierde, je kunt je beeld scherp stellen door met je vinger een tel of twee op het hoofdonderwerp te drukken. De lens gaat dan hierop scherpstellen. Ook dit is echt fijn van je smartphone!

Hopelijk heb je wat aan de manier waarop ik foto’s maak. En kun je met deze tips al aan de slag met het maken van de mooiste foto’s. 

Mocht een foto echt in alle opzichten geweldig zijn, maar mist het nog een beetje wauwfactor, dan kun je gebruik maken van de tool die ik hanteer. Namelijk de VSCO-app op je mobiel te plaatsen. Dit bewerkingsprogramma is. gratis voor de basis, maar bied hier al eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een beetje WAUW!

En hier vind je nog een paar handige apps voor ouders met kinderen!

Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag! En ben je nieuwsgierig naar mijn instagram account, dan kun je hier een bezoekje brengen!

Bol AlgemeenBol Algemeen

1 gedachte over “Tip: Zo maak je de mooiste foto’s met je smartphone”

Plaats een reactie