Recept voor mediterraanse ovenschotel stamppot boerenkool met vegetarische worst

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 10 mei 2024 by Barbara

Ovenschotel is echt comfortfood voor mij en het maken kan op een gezonde en makkelijke manier. Wat ook niet onbelangrijk is, toch? Deze week is de week zonder vlees en een goed moment om dit recept voor stamppot weer eens te maken. En om het op te schrijven in mijn vaste receptenlijst, omdat ik dit zeker weten nog een keer wil maken op de dagen dat ik geen vlees op tafel wil zetten. De basis is een gewone stamppot uit de oven zonder vlees of melk maar dan met een mediterraans tintje: Mediterraanse stamppot ovenschotel met vegetarische worst. En je kunt hem ook heel makkelijk aanpassen naar een Vegan recept!

Recept voor mediterraanse ovenschotel stamppot boerenkool met vegetarische worst mamameteenblog.nl

Wat is er zo gezond aan aardappels?

Ik vind aardappels lekker en de vele manier om ze te bereiden in de keuken maakt het een fijn product om mee te werken. En in elke cultuur zie je ze wel terugkomen in de keuken. Ik gebruik ze ook in mijn Moussaka ovenschotel bijvoorbeeld. Ze zijn ook gezond. Mits je ze natuurlijk met mate eet. Ze bevatten koolhydraten, vezels, eiwit, B- vitamines, vitamine C en mineralen zoals ijzer, magnesium, chroom en zink.

In het voorjaar draai ik een lege zak potgrond om met de donkere kant naar buiten en deze vul ik met aarde zand en potgrond. Aan de onderkant prik ik een paar gaten voor het overtollige water dat eruit kan lopen. In de zak stop ik een stuk of vijf aardappels met uitlopers. De zak zet ik een stille zonnige hoek. De planten zullen vrij snel gaan groeien. Na een maandje of 3 heb ik dan een leuke aardappeloogst. De kinderen vinden het altijd weer een feest als we gaan oogsten en ik ze ook echt klaarmaak in de keuken. Maar helaas heb ik niet zoveel ruimte dat ik genoeg aardappels oogst voor het hele jaar rond.

Dus voor het recept van de stamppot gebruik ik het liefst een kruimige aardappel. Die zijn het makkelijkst tot een stamppot te maken, want ze worden al lekker een beetje papperig bij het koken. De aardappeltjes van CêlaVita zijn hier echt een aanrader in, ze heten: Oma’s kruimige aardappelen.

Wat heb je nodig voor deze ovenschotel stamppot?

 • Een ovenschaal (waar je ook je lasagne in maakt ongeveer 25 × 35 cm)
 • Een grote pan om de aardappels in te koken
 • Wok
 • Aardappelstamper

Bereidingsinformatie

 • Bereidingstijd 30 min voorbereiden+ 15 min kooktijd
 • Voor 4 personen
 • Hoofdmaaltijd

Ingrediënten mediterraanse stamppot uit de oven met vegetarische worst

celavita aardappeltjes kruimig mamameteenblog.nl
 • 1 verpakking CêlaVíta Kruimige Aardappelen (900 gram) voor 4 personen
 • 800 gram verse boerenkool
 • 1 ui
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 100 gram pijnboompitjes
 • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas of vegan plantaardige geraspte kaas van de Albert Heijn
 • 125 ml plantaardige koksroom van de Albert Heijn huismerk of Alpro
 • 100 ml melk of plantaardige (soya)melk
 • 150 gram cherrytomaatjes
 • teentje knoflook
 • 1 vegetarische worst (bijvoorbeeld van de vegetarische slager of vegetarische rookworst van Unox)

Bereiding stamppot ovenschotel

Kook de aardappels in ruim water in een grote pan voor 14 minuten. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200º C.
Je kunt nu de boerenkool wassen en grof snijden en de ui versnipperen. Houd een klein beetje boerenkool apart voor de garnering.

Zet de wok op het vuur en voeg de olie toe. Wok, zodra de olie heet is, de ui tot het glazig is. Voeg nu de boerenkool toe en wok het goed door voor ongeveer 10 minuten en haal dan de pan van de warmtebron. De boerenkool zal een heel stuk geslonken zijn. Nu kun je een gedeelte van de pijnboompitjes toevoegen en eventueel wat peper en zout, naar eigen smaak.

Tijd om de aardappels af te gieten en fijn te stampen met de aardappelstamper tot een puree. Voeg hier de boerenkool toe uit de wok en meng het goed door.
Om het wat smeuïger te maken voeg je hier de koksroom en de (soja) melk toe. Voeg dit in delen toe zodat het vocht gelijkmatig wordt opgenomen tot een gelijkmatige puree.

Nu kan de puree in de ovenschaal. Verdeel het goed uit over de schaal.
De tomaatjes kunnen doormidden gesneden worden en gemengd worden met een teentje geperste knoflook en 2 eetlepels olie. Samen met de laatste pijnboompitjes en het restje boerenkool meng je dit mengsel om uit te gieten over de puree.

De schaal kan nu 10-15 minuten in de oven.

Bereid de worst zoals beschreven op de verpakking en zorg dat deze tegelijk klaar is als de ovenschotel!

Laat de ovenschotel even afkoelen voordat je de geraspte kaas erover heen strooit. Snijd de worst in stukken en verdeel ze over de stamppot. En je bent klaar voor serveren.

Eet smakelijk!

Hoe eet jij je stamppot?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie