Het recept voor een heerlijke Griekse Moussaka

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Een van mijn favoriete comfortfood is de Griekse ovenschotel Moussaka. Een gerecht waar je je gasten blij mee kunt verrassen, maar ook heerlijk om een zonnige warme dag mee af te sluiten in de tuin of op het balkon.

Griekse moussaka recept mamameteenblog.nl

Het fijne van dit recept is dat je het makkelijk vooraf kunt bereiden. Het wordt er zelfs lekkerder van vind ik, omdat de smaken even de tijd krijgen om zich te ontwikkelen en te mengen.

Het recept lijkt in origine een beetje op een Italiaanse lasagne, maar dan ipv de pastabladeren gebruiken we hier aardappelschijfjes en aubergines.

Benodigdheden voor Griekse Moussaka

Totale bereidingstijd: 1,5 uur

Recept voor ongeveer 6 volwassenen

Een ovenschaal (40 x 20 cm) voor 6 personen
Een steelpannetje met garde
3 koekenpannen

Ingrediënten voor Moussaka en Béchamelsaus

Moussaka

  • 1 kg aubergines
  • 1/2 kilogram aardappelschijfjes van licht kruimelige aardappels
  • 1/2 kilogram gehakt of nepgehakt
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 middelgrote uien
  • 2 knoflook tenen geperst
  • 200 gram Parmezaanse kaas
  • peper (snufje)
  • zout (snuf)
  • Kruiden: Oregan0 (1,5 theelepel), peterselie (1 theelepel), 2 theelepels paprikapoeder, 1/2 theelepel knoflookpoeder (of 1 vers gepers teentje), snufje nootmuskaat, 1/2 theelepel kaneel en eventueel een beetje verse munt.

Béchamelsaus

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 200 ml koude melk
  • 2 eieren
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat

Bereiding van Moussaka

Snijd de aubergines in plakken van 3-5 mm en bak ze in olijfolie tot ze glazig beginnen te worden. Bak ook de aardappelschijfjes tot ze licht beginnen te kleuren.

In een aparte pan bak je de uien en knoflook samen met de kruiden en het (nep-) gehakt ongeveer 10 minuten. Voeg hierbij de tomaten in blik met het peper en zout. Laat dit nog een minuut of tien sudderen.

Boter de ovenschaal in leg hierin de eerste laag aardappelschijfjes met een laag gehaktmengsel. Strooi hierover de geraspte kaas en leg hierover de tweede laag aardappelschijfjes. Daarover leg je de aubergineschijfjes en daaroverheen de laatste laag gehaktmengsel.

Bereiding van de Béchamelsaus

Nu kun je beginnen met het maken van de Béchamelsaus door de boter te smelten in een steelpannetje. Voeg aan de gesmolten boter de bloem stapsgewijs toe en roer het steeds goed door tot een egaal mengsel. En laat dit 5 minuten garen op een laag vuur.
Voeg nu ook weer in stappen de koude melk toe, totdat de saus begint te koken. Haal de saus van het vuur en voegde nu het zout, peper en de nootmuskaatpoeder toe.

Giet de saus over de Moussaka uit en stop de schaal in de voorverwarmde oven van 200℃ voor ongeveer 40 minuten. Houd goed in de gaten dat de béchamelsaus niet verbrand.

Wanneer de moussaka klaar is, laat de schaal eerst wat afkoelen, voordat je deze serveert.

Moussaka serveren

Moussaka is heerlijk om te serveren met stokbrood met Tzatziki en een Griekse salade.
Voor de mediterrane sfeer, dek de tafel met een mooi geblokt of donkerblauw kleed met servies naar keuze.

Wijntip: Een droge rode wijn, zoals een Bordeaux.

Niets meer missen van Mamameteenblog? Vul hier je e-mailadres in.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

logo header mamameteenblog.nll

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.