Bespaar Continu NL
Gezondheid

Knoflook, waarom zo gezond? 8 belangrijke gezondheidsvoordelen!

24 augustus 2017

We weten allemaal wel dat knoflook een krachtige smaakmaker is. Maar wist je ook dat knoflook minstens net zo krachtig is als het om je gezondheid gaat? Dit kleine knolletje heeft ons namelijk belangrijke gezondheidsvoordelen te bieden. In dit artikel hebben we er 8 voor je op een rij gezet.

knoflook gezond mamameteenblog

1: Een boost voor je immuunsysteem

Knoflook versterkt je immuunsysteem en helpt om verkoudheid en griep te voorkomen. Knoflooksupplementen kunnen je risico op een verkoudheid met wel 63% verlagen. Ook zorgt knoflook ervoor dat je sneller herstelt. Tijdens een onderzoek namen de verkoudheidssymptomen bij de proefpersonen die knoflook kregen na 1,5 dag al af. Bij de groep die een placebo kreeg, gebeurde dit pas na 5 dagen.

2: Vol met voedingsstoffen

Knoflook bevat maar weinig calorieën, maar zit wel bomvol met belangrijke voedingsstoffen. Het voorziet je lichaam van:

 • Vitamine C
 • Vitamine B1 en B6
 • Vezels
 • Mangaan
 • Selenium
 • Kalium
 • Calcium
 • Koper
 • IJzer
 • Fosfor

3: Voorkomt een hoge bloeddruk

Uit diverse onderzoeken blijkt dat knoflooksupplementen helpen om de bloeddruk te verlagen bij proefpersonen die een te hoge bloeddruk hadden. Tijdens een van deze onderzoeken bleken de knoflooktabletten zelfs net zo effectief als bloeddrukverlagende medicatie.

Een gezonde bloeddruk is van groot belang. Een hoge bloeddruk vergroot namelijk je risico op hart- en vaatziektes, welke wereldwijd bij de meest voorkomende doodsoorzaken horen.

4: Rijk aan antioxidanten

Vrije radicalen kunnen je lichaamscellen beschadigen, het verouderingsproces versnellen en de kans op diverse ziektes verhogen. We hebben echter een krachtig wapen tegen deze vrije radicalen: antioxidanten. Antioxidanten maken vrije radicalen namelijk onschadelijk.

Knoflook is rijk aan diverse waardevolle antioxidanten en helpt daardoor om je lichaam te beschermen.

5: Bestrijdt schimmels

Knoflook heeft een sterke antischimmel werking. Dit komt door de stofjes allicine en ajoene die erin zitten. Deze stoffen doden zowel schimmels als bacteriën. Knoflook kan je hierdoor helpen om van schimmelinfecties af te komen. Ook tegen de veelvoorkomende candidaschimmel is knoflook effectief.

6: Ontgift je lichaam van zware metalen

Knoflook bevat zwavel, waardoor het bij een hoge consumptie kan helpen om je lichaam te ontgiften van zware metalen. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat knoflook kan helpen om de hoeveelheid lood in het bloed met 19% te verminderen.

7: Vermindert plaque in de aderen

Naarmate we ouder worden ontstaat er vaak plaque in onze aderen. Deze plaque maakt onze aderen nauwer. Na verloop van tijd bouwt zich ook kalk op in de plaque. Dit wordt aderverkalking genoemd. Aderverkalking vergroot het risico op hart- en vaatziektes enorm.

Knoflook helpt om de opbouw van plaque te verminderen. Uit een onderzoek, dat in 2016 te lezen was in het Journal of Nutrition, bleek zelfs dat knoflook kan helpen om reeds bestaande plaque in de aderen te verminderen bij patiënten met het metaboolsyndroom.

aubergine 7x waarom gezond + recept mamameteenblog

Wist je dat Aubergine ook zo gezond is? Lees hier waarom!

8: Betere sportprestaties

Knoflook kan je helpen om je sportprestaties te verbeteren. Honderden jaren geleden werd het al gebruikt om vermoeidheid te bestrijden en om de werkcapaciteit van arbeiders te verbeteren. Ook gaven de oude Grieken het aan hun Olympische atleten. Uit modern onderzoek blijkt nu dat dit terecht was. De voordelen lijken het grootst te zijn bij mensen wiens gezondheid niet optimaal is, zoals hartpatiënten.

De beste manier om knoflook te eten

Als je optimaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van knoflook, kan je het beste voor rauwe knoflook kiezen die geperst of geplet is. Persen en pletten zorgt namelijk voor een enzymreactie in de knoflook waardoor er meer allicine vrijkomt. Laat de knoflook na het persen of pletten zo’n 15 minuutjes rusten om deze reactie de tijd te geven.

Knoflook: niet alleen een smaakmaker

Zoals je hebt kunnen lezen is knoflook zeker meer dan alleen een smaakmaker. Dit geurige plantje is rijk aan antioxidanten en diverse belangrijke voedingsstoffen. Het helpt je om je hart en vaatstelsel gezond te houden, bacteriën en schimmels te bestrijden en om je lichaam te ontgiften.

 

Bronnen: Ashraf R, Khan RA, Ashraf I, Qureshi AA, Pak J Pharm Sci, 2013. Josling P, Adv Ther, 2001. Kianoush S, Balali-Mood M, Mousavi SR, Moradi V, Sadeghi M, Dadpour B, Rajabi O, Shakeri MT, Basic Clin Pharmacol Toxicol, 2012. Verma SK, Rajeevan V, Jain P, Bordia A, Indian J Physiol Pharmacol, 2005.

Voor meer artikelen met een gezonde levensstijl:

 

 

Facebook Comments

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Zo gezond zijn zoete aardappelen - Mamameteenblog.nl 31 oktober 2017 at 23:13

  […] Waarom knoflook zo gezond is voor je, 8 redenen […]

 • Reply DIY: zelf pindakaas maken, een gezond alternatief - Mamameteenblog.nl 30 september 2017 at 23:47

  […] gezondheid gesproken: ken je de voordelen van knoflook? Lees de ins en outs in dit […]

 • Reply Castor oil, waarom elk gezin een flesje in huis moet hebben. - Mama met een blog 4 september 2017 at 13:29

  […] Weet je waarom knoflook zo gezond is? Lees hier waarom! […]

 • Reply Vlijtig Liesje 25 augustus 2017 at 11:30

  Ik vind knoflook altijd erg lekker in het eten, maar de nasmaak vind ik altijd vervelend. En ook dat je daarna zo uit je mond stinkt…
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Zo houd ik mijn haar droog onder de doucheMy Profile

 • Reply Astrid 25 augustus 2017 at 08:28

  Ik wist wat het gezond is, maar het is altijd goed om er weer bewust van de gezondheidsvoordelen van knoflook te zijn.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit:
  Lees vorig bericht:
  online boodschappen doen voordelig mamameteenblog
  Creëert online boodschappen doen extra tijd voor drukke gezinnen?

  We worden met z’n allen drukker en drukker. (Jonge) gezinnen hebben vaker dan ooit te maken met drukke periodes. Sport,...

  Sluiten