Knoflook, waarom zo gezond? 8 belangrijke gezondheidsvoordelen!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 1 mei 2022 by Barbara

We weten allemaal wel dat knoflook een krachtige smaakmaker is. Maar wist je ook dat knoflook minstens net zo krachtig is als het om je gezondheid gaat? Dit kleine knolletje heeft ons namelijk belangrijke gezondheidsvoordelen te bieden. In dit artikel hebben we er 8 voor je op een rij gezet.

knoflook gezond mamameteenblog

 

1: Knoflook: een boost voor je immuunsysteem

Knoflook versterkt je immuunsysteem en helpt om verkoudheid en griep te voorkomen. Knoflooksupplementen kunnen je risico op een verkoudheid met wel 63% verlagen. Ook zorgt het ervoor dat je sneller herstelt. Tijdens een onderzoek namen de verkoudheidssymptomen bij de proefpersonen die knoflook kregen na 1,5 dag al af. Bij de groep die een placebo kreeg, gebeurde dit pas na 5 dagen.

2: Vol met voedingsstoffen

Knoflook bevat maar weinig calorieën, maar zit wel bomvol met belangrijke voedingsstoffen. Het voorziet je lichaam van:

  • Vitamine C
  • Vitamine B1 en B6
  • Vezels
  • Mangaan
  • Selenium
  • Kalium
  • Calcium
  • Koper
  • IJzer
  • Fosfor

3: Voorkomt een hoge bloeddruk

Uit diverse onderzoeken blijkt dat knoflooksupplementen helpen om de bloeddruk te verlagen bij proefpersonen die een te hoge bloeddruk hadden. Tijdens een van deze onderzoeken bleken de knoflooktabletten zelfs net zo effectief als bloeddrukverlagende medicatie.

Een gezonde bloeddruk is van groot belang. Een hoge bloeddruk vergroot namelijk je risico op hart- en vaatziektes, welke wereldwijd bij de meest voorkomende doodsoorzaken horen.

4: Rijk aan antioxidanten

Vrije radicalen kunnen je lichaamscellen beschadigen, het verouderingsproces versnellen en de kans op diverse ziektes verhogen. We hebben echter een krachtig wapen tegen deze vrije radicalen: antioxidanten. Antioxidanten maken vrije radicalen namelijk onschadelijk.

Knoflook is rijk aan diverse waardevolle antioxidanten en helpt daardoor om je lichaam te beschermen.

5: Bestrijdt schimmels met Knoflook

Knoflook heeft een sterke antischimmel werking. Dit komt door de stofjes allicine en ajoene die erin zitten. Deze stoffen doden zowel schimmels als bacteriën. Het kan je hierdoor helpen om van schimmelinfecties af te komen. Ook tegen de veelvoorkomende candidaschimmel is de knol effectief.

6: Ontgift je lichaam van zware metalen

Knoflook bevat zwavel, waardoor het bij een hoge consumptie kan helpen om je lichaam te ontgiften van zware metalen. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat het kan helpen om de hoeveelheid lood in het bloed met 19% te verminderen.

7: Vermindert plaque in de aderen

Naarmate we ouder worden, ontstaat er vaak plaque in onze aderen. Deze plaque maakt onze aderen nauwer. Na verloop van tijd bouwt zich ook kalk op in de plaque. Dit wordt aderverkalking genoemd. Aderverkalking vergroot het risico op hart- en vaatziektes enorm.

Knoflook helpt om de opbouw van plaque te verminderen. Uit een onderzoek, dat in 2016 te lezen was in het Journal of Nutrition, bleek zelfs dat het kan helpen om al bestaande plaque in de aderen te verminderen bij patiënten met het metaboolsyndroom.

aubergine 7x waarom gezond + recept mamameteenblog

 

Wist je dat Aubergine ook zo gezond is? Lees hier waarom!

 

 

8: Betere sportprestaties

Knoflook kan je helpen om je sportprestaties te verbeteren. Honderden jaren geleden werd het al gebruikt om vermoeidheid te bestrijden en om de werkcapaciteit van arbeiders te verbeteren. Ook gaven de oude Grieken het aan hun Olympische atleten. Uit modern onderzoek blijkt nu dat dit terecht was. De voordelen lijken het grootst te zijn bij mensen wiens gezondheid niet optimaal is, zoals hartpatiënten.

De beste manier om knoflook te eten

Als je optimaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van knoflook, kan je het beste voor rauwe knoflook kiezen die geperst of geplet is. Persen en pletten zorgt namelijk voor een enzymreactie in de knoflook waardoor er meer allicine vrijkomt. Laat de knoflook na het persen of pletten zo’n 15 minuutjes rusten om deze reactie de tijd te geven.

Knoflook: niet alleen een smaakmaker

Zoals je hebt kunnen lezen is knoflook zeker meer dan alleen een smaakmaker. Dit geurige plantje is rijk aan antioxidanten en diverse belangrijke voedingsstoffen. Het helpt je om je hart en vaatstelsel gezond te houden; bacteriën en schimmels te bestrijden en om je lichaam te ontgiften.

Voor meer artikelen met een gezonde levensstijl:

2 gedachten over “Knoflook, waarom zo gezond? 8 belangrijke gezondheidsvoordelen!”

Plaats een reactie