Hoe presenteer je je gerechten als een chef-kok?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Elke thuiskok kent het wel. Je kijkt naar een leuk kookprogramma, ziet een lekker recept en gaat er mee aan de slag. Om hetzelfde resultaat te krijgen als dat je hebt gezien op de beeldbuis is er meer nodig dan goed kunnen koken. Je moet je eten namelijk ook goed presenteren, net als op de tv. Het lijkt maar een klein onderdeel van het kokkerellen, maar verkijk je er niet op. Iedereen weet tenslotte dat er veel waarde wordt gegeven aan de eerste indruk. En die is niet onbelangrijk voordat de eerste hap wordt genomen. Zeker met kritische eters (zoals mijn kinderen)in huis. Voorkom dus frustratie en lees de onderstaande tips goed door: Hoe presenteer je je gerechten als een chef-kok. Zo zal elk eenvoudige maaltijd als een feestmaal voelen!

Hoe presenteer je je gerechten als een chef-kok mamameteenblog.nl
Hoe presenteer je je gerechten als een chef-kok?

Dek de tafel altijd voor je gerechten

Dek de tafel altijd voor een maaltijd!
En dek de tafel netjes. Dit geeft je hele diner of maaltijd ‘cachet‘ (stijl en klasse) en zorgt er ook voor dat je gerechten mooier uitkomen. 

Zorg dat je een tafelkleed hebt waar je blij van wordt. Kies hier mooie borden op. Denk bijvoorbeeld aan het Servies van Iittala of een mooie serie van de IKEA. Wat ook leuk kan zijn is om eens een ander kleur bord te kiezen of een andere vorm, zoals vierkant.

Ook het bestek is leuk om mee te spelen door eens af te wijken van de etiquette of juist de etiquette te gebruiken.

Servetten kunnen mooi gevouwen worden. Sinds kort hebben wij ook weer stoffen servetten (beter voor het milieu enz.), ook deze kun je mooi vouwen.

Servetten vouwen

De opmaak van een gerecht op je bord.

Bij de opmaak van je recept kun je ook spelen met tegenstellingen van de textuur. Zo werkt op een gladde textuur mooi met een grovere textuur, bijvoorbeeld een bolletje ijs met sprinkels of een bamigerecht met verkruimelde kroepoek eroverheen of een soepje met croutons erin. Ik gebruik dit ook met bakgerechten zoals bij de Indische roti-kukus.

Ook de aantallen op een bord werken goed. Gek hè? Maar het werkt echt. Ik heb het geoefend met een paar kippenpootjes. Twee op een bord of drie maakt echt uit in de presentatie. Een oneven aantal oogt beter en daardoor smaakt het natuurlijk ook veel lekkerder.
Dit geldt natuurlijk niet voor je bamislierten of rijstkorrels, maar voor de porties. Dus 1 portie bami met drie gepresenteerde kippenpootjes.

Het stapelen van een gerecht door er hoogtes in te brengen maakt het gerecht ook meteen interessant. Bij ons thuis is de truck om een zo hoog mogelijk hamburger te bouwen een groot succes en sinds we dit doen, wordt het eten van een hamburger echt als een feestje ervaren. Lekker en gezellig.

Zoals eerder gezegd werk de vorm van het bord ook mee. Denk aan hoe Sushi wordt gepresenteerd of een Pokebowl. Dit maakt een gerecht veel interessanter en aantrekkelijker. Je kunt dit thuis doen, door een gerecht eens in en kom te presenteren of op een langwerpig bord met alle gerechtjes in de juiste proportie naast elkaar. Zo kun je zelfs pannenkoeken leuk presenteren.

De kleuren van een gerecht kunnen ook een aantrekkingskracht geven. Door te werken met contrasterende kleuren kan een ietwat saai ogend gerecht ineens heel levendig worden. Zo doet een beetje basilicum over een lekker tomatensoepje al veel wonderen. Maar ook een stukje vlees met wat gekleurde garnituur (dat zijn die stukje gesneden groenten) ernaast kan het geheel veel aantrekkelijker doen lijken.
Voor de kinderen werkt dit ook. Denk bijvoorbeeld aan een groente-spies met allemaal gekleurde stukjes groenten eraan, zoals komkommer, gele paprika en snoeptomaatjes. Het ziet er meteen lekkerder uit.

Wat je de laatste tijd veel ziet, zijn de stekers. Dat lijken net koekvormpjes, maar dan groter, hoger en voornamelijk rond. Hier kun je bijvoorbeeld aardappelpuree mooi in presenteren.
Wij gebruiken ook kleine kommetjes om daar wat rijst in te doen en dan om te draaien op het bord, over het bergje rijst wordt dan weer van alles gestrooid (gebakken uitjes en kroepoek).

Het oog wil ook wat

Eigenlijk is het presenteren van een maaltijd er vooral op gerecht om je ogen te verwennen. Het blijkt namelijk dat wat je ziet, meebepaalt of je iets lekker vindt of niet. Dit geldt voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen.
Deze wetenschap heeft elke televisiekok goed in de vingers. Op 24Kitchen van Instagram vind ik het ook heerlijk om te kijken hoe de koks de gerechten presenteren, zo doe ik veel inspiratie op.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.