Wat heb je nodig wanneer jouw kind naar de kleuterschool gaat?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 28 maart 2024 by Barbara

Het is eindelijk zover, je grote kleine jongen/meid gaat voor het eerst naar de kleuterschool. Voordat het zover is, moet je je als ouder natuurlijk goed voorbereiden op dit heuglijke moment. Niet alleen wil je ervoor zorgen dat je kind met veel plezier naar de kleuterschool gaat, je wilt ook dat alles op-en-top geregeld is. Daarom zetten we in dit artikel een aantal tips voor je op een rij die ervoor zorgen dat jouw kind een perfecte eerste dag heeft!

wat heb je nodig voor de kleuterschool mamameteenblog.nl

Geef het nodige mee

Op een eerste dag op de kleuterschool heeft je kind natuurlijk verschillende dingen nodig. We beginnen met het hoogstnodige. Kijk daarom eens naar het volgende lijstje:

  • Rugzak: Een rugzak om alle onderstaande items in te doen. Kies een model waar genoeg in kan maar dat klein genoeg is voor kleine schoudertjes.
  • Drinken: Dit kan eventueel een pakje drinken naar keuze zijn of (beter voor het milieu) een lekvrije beker met een drank naar keuze.
  • Broodtrommel: Kies voor een broodtrommel waar ook een kleine snack (zoals een Liga) en een stuk fruit in past. Blijft je kind ook tussen de middag op school, dan moet je hier ook rekening mee houden.
  • Sportkleding: Speciale sportkleding is erg handig voor tijdens de gymles. Voordat je vanalles aanschaft vraag even naar de kledingsvoorschriften van de school. Kleding waar je makkelijk in kunt bewegen en speciale schoenen voor binnen zijn meestal nodig.

Onderscheidt je items van de rest

Natuurlijk ben jij niet de enige ouder met een kind dat voor het eerst naar school gaat. En zoals vele enthousiaste ouders koop jij wellicht ook allerlei nieuwe spullen die meegenomen worden in de nieuwe rugzak. Maar hoe weet je nou zeker dat jouw kind ook daadwerkelijk al zijn of haar spullen weer mee terugneemt? Met etiketten zoals de naamlabels is spullen kwijtraken echt verleden tijd. En deze naamlabels kun je echt voor vanalles gebruiken! Jassen, gymtassen, drinkbekers, broodtrommels, alles! Stel ze zelf samen op internet en naai, strijk of plak ze op de spullen van je kind. En heb je er twee? Dan kies je verschillende kleuren en afbeeldingen zodat je kinderen zelf ook hun spullen kunnen onderscheiden.

Een goede voorbereiding op de kleuterschool is het halve werk

Nu je weet wat je mee moet nemen is het werk nog niet gedaan, want jullie moeten nu samen een hele nieuwe routine op gaan bouwen. Vooral de kinderen die niet naar de crèche of het dagverblijf gaan zijn nog niet gewend om op tijd ergens heen te moeten. Om te voorkomen dat je kind in het verzet gaat wanneer jij begint te haasten, leg je alles klaar: kleding, broodtrommel, drinkbeker, rugzak, zelfs de ontbijtspullen kun je vast voorbereiden. Sta zelf een kwartiertje eerder op zodat je klaar bent en je handen vrij hebt voor je kind. Hoe rustiger het in de ochtend is, hoe makkelijker de dag zal beginnen.

Trek ook gerust wat meer tijd uit voor die eerste paar dagen omdat niet alle kinderen het prettig vinden om snel afgezet te worden. En onderschat ook zeker niet wat dit met jou kan doen, sommige ouders vinden het in het begin best moeilijk om zomaar weg te gaan. Ik had daar ook echt even moeite mee, zelfs bij nummer drie moest ik flink wennen.

En met deze tips wordt het er misschien niet direct makkelijker op, maar je bent in ieder geval wel voorbereid. Veel plezier op school!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie