Gaatjes genezen en voorkomen | Is dat mogelijk?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 28 maart 2024 by Barbara

Afgelopen weken baalde ik enorm. Mijn dochter had een gaatje in haar kies. Dat betekende een afspraak bij de tandarts. Iets waar ik absoluut niet naar uitzie. Zeker met de eerder opgedane ervaringen met haar zus, wist ik dat dit weer tot een enorm drama kon uitlopen. Denk aan verdovingen en trekken van een kies. Ik had er zó GEEN zin in. Misschien dat dat de reden was dat ik een paar weken later door mijn lief erop werd gewezen dat ik toch echt een afspraak moest maken bij de tandarts voor mijn meisje. Met tegenzin maakte ik een afspraak voor de week erna. Tot mijn schrik zag ik in de mond van dochter een waar oorlogsveld te zijn ontstaan. Er waren nu drie gaatjes in haar mond met 1 half weggerotte kies. Hoe kon dit zo gebeurd zijn in een paar weken, vroeg ik mij af. Ter verdediging: Het tandenpoetsen is bij ons geen ondergeschoven kindje en ook wordt er niet buitensporig gesnoept hier in huis. Hoe kan dit? Hoe kan dit zijn ontstaan, hoe kan ik dit voorkomen en is het nog redelijkerwijs een om te keren proces?

Gaatjes caries genezen vookomen mamameteenblog.nl

Is de sterkte van je gebit erfelijk?

Ik heb altijd gedacht dat de sterkte van je gebit te maken had met een erfelijke factor. Mijn ouders bijvoorbeeld. Mijn moeder heeft in haar leven nog nooit een gaatje gehad, zero, nada, niets. Ja, ik vind het ook ongelooflijk, ze is nu 60+. Mijn vader daarentegen, die heeft op zijn vijftiende jaar al een kunstgebit gekregen, vanwege zijn zeer slechte gebit. En wij, mijn boer, zus en ik, hadden of het gebit van vader of van mijn moeder. Waarbij ik het gebit van moeder heb mogen geërfd. Dus toen ik wat ging nazoeken op het internet over gaatjes en cariës, ging er een wereld voor mij open.

Ergens in mijn achterhoofd wist ik nog vaag dat ik een keer ergens op Pinterest had gelezen dat je gaatjes of cariës kunt genezen. Iets waar ik nooit over had nagedacht, maar het is inderdaad geen gekke gedachten als je bedenkt dat het lichaam in staat is om zichzelf op veel manieren fysiek te genezen. Een bot kan dit tenslotte ook. Niet in het oneindige, maar toch.

Zijn kiezen niet net als je botten, levend weefsel?

gaatjes genezen mamameteenblog.nl

Waarom kan dit niet met je tanden en kiezen? Tenslotte zijn dit net als je botten ook levend materiaal. Interessante gedachte niet?

Na wat zoek werk kwam ik de volgend informatie tegen: Het boek van Ramiel Nagel: Genees Tandbederf.

Bij alleen al het lezen van de kaft herkende ik er zoveel in. Het eerste wat ik heb gedaan na het lezen van het boek is de tandpasta aanpassen voor mijn dochter. Het recept volgt. Echt!

Het resultaat van het poetsen met de andere tandpasta

En na een week poetsen met deze tandpasta was de rottende kies weer schoon. Niet weer aangegroeid, maar wel echt schoon. Je zag weer de gezonde kies! Ik was en ben nog steeds stomverbaasd. En na een week bij een nieuwe afspraak, waar de kies getrokken zou worden,  was de tandarts ook verbaasd.

De tandarts staat helaas niet open voor de mogelijkheid, dat je gaatjes/ cariës zou kunnen helen of genezen door je voedingspatroon aan te passen of door een andere tandpasta te gebruiken. Maar hij kon niet ontkennen dat dit wel bijzonder was en dat hij dit niet eerder had meegemaakt.

Nieuw beleid voor de rottende kies

Het gevolg was dat de kies niet werd getrokken en dat we nu af wachten tot de kies er zelf uit gaat vallen. Ik kan nu al zeggen dat niet lang meer gaat duren. Ik zie de nieuwe kies erboven al zitten.

Wat betreft de andere gaatjes is er ook een flinke verbetering ontstaan en ook hier gebruiken we het afwachtende beleid. Ik ben zo stomverbaasd hierover, maar ook superblij. Alleen de verandering van tandpasta heeft zoveel wonderen verricht. Nu ben ik helemaal geen voor of tegenstander van gewone tandpasta, maar ik gebruik nu ook de zelfgemaakte tandpasta. Al heb ik zelf ooit maar 1 gaatje gehad. Het voelt wel veel beter om dit te doen. Mijn tanden voelen op een gekke manier ook schoner!

Een ander voedingspatroon om gaatjes te voorkomen?

Betreft het voedingspatroon heb ik al veel aangepast, maar nog niet alles, en af en toe val ik ook een beetje terug. Het is zoveel werk om je eten zo puur mogelijk te bereiden, door zelf je bouillons te trekken etc. Maar ik probeer zo veel mogelijk te vervangen. Elke dag een eitje, meer noten en ook meer biologisch vlees.

Ik houd jullie in elk geval op de hoogte van mijn ervaring. Maar ik ben ook benieuwd naar jullie ervaring met cariës bij kinderen of bij jezelf. Hebben jullie goede ervaringen met een bepaalde behandeling tegen gaatjes of juist niet?

Of heb je geen gaatjes, ook fijn om te horen!

Dit artikelen bevat afbeeldingen van shutterstock.com

5 gedachten over “Gaatjes genezen en voorkomen | Is dat mogelijk?”

  1. Ik ben ook erg benieuwd naar die tandpasta. Mijn zoontje heeft al een aantal gaatjes gehad en geen idee waarom hij wel en ik en andere zoontje niet. Gisteren bij de tandarts was alles gelukkig goed.

    Beantwoorden

Plaats een reactie