Zweten | Wat is het en wat doe je tegen de zweetgeur?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Last Updated on 12 december 2022 by Barbara

Afgelopen dagen zat ik zit thuis met een fikse keelontsteking. Voor wie dat nog nooit heeft gehad, dat betekent: dikke keel, pijn bij het slikken, opgezette klieren, lamlendig gevoel en koorts. En vooral de koorts brak me op. Het continue wisselen tussen warm en koud en het uitbreken van zweet vond ik lastiger dan die dikke keel. Maar wat is zweet eigenlijk en hoeveel is veel? Ik weet: zweten is goed, maar verder… Tijd voor een klein rondje internet (lig tenslotte toch ziek op de bank).

wat-doe-je-tegen-zweetgeur-mamameteenblog.nl_
Foto door Hans Reniers op Unsplash

Wat is zweet eigenlijk?

Zweet is vocht wat wordt uitgescheiden door je klieren. Die klieren bevinden zich over je hele lichaam. En door zweten verlaagt je lichaam op een natuurlijke manier je lichaamstemperatuur en raak je afvalstoffen kwijt. Zweet bestaat voornamelijk uit water en zout, zoals natrium, kalium en magnesium: stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam.

Je hebt 2 soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene.

Eccriene zweetklieren

De eccriene zweetklieren komen over het gehele lichaam voor. Wanneer het lichaam oververhit raakt door inspanning, emotie(nervositeit bv) of koorts zorgen deze klieren ervoor dat de oppervlakte van de huid vochtig wordt en gemakkelijke afkoelt. Ze regulieren op deze manier de temperatuur van het lichaam.

Zweten is een lichaamsproces wat je je hele leven gebruikt. Hele kleine kinderen kunnen al zweten. Op het internet kom je gegevens tegen dat baby’s vanaf 6 maanden en jonger al flink kunnen zweten.

Apocriene zweetklieren

De apocriene klieren zijn degenen die de bekende zweetlucht verspreiden. Deze kliertjes vind je op een paar plekken van de huid. Dit zijn de oksels, de huid rond de anus en rond de tepels. Bij kinderen zijn deze apocriene zweetklieren nog niet ontwikkeld, dat begint pas later in de puberteit.

Het zweet wat deze klieren produceren is geurloos totdat het in contact met de bacteriën op de huid. Daardoor ontstaat de bekende zweetlucht. Het zweet wat je met deze klieren produceert komt de hele dag in kleine beetjes vrij. Daar heb je weinig tot geen invloed op helaas.

Hoeveel zweet je per dag?

De hoeveelheid die je per dag zweet is per persoon en per situatie verschillend. Maar de richtlijn is dat je ongeveer per dag 1 tot 1,5 liter vocht per dag produceert. Bij warm weer, inspanning, stress of bepaalde ziektes kun je meer zweten. Dit is afhankelijk van de duur van de situatie en de omstandigheden. Zo kun je bijvoorbeeld bij extreem warm weer wel 10 liter vocht kwijtraken.

Een grappig feitje is dat er maar 1 % transpiratievocht onder je oksels vandaan komt. Het lijkt mij ook meer, maar de rest is echt verspreid over je lichaam.

Toch is dit de plek waar we het vaak het meest de zweetlucht herkennen. Dat komt omdat het zweet hier niet kan verdampen omdat het beetje opgesloten zit en daardoor niet kan verdampen. Eventuele bacteriën kunnen hier dus hun slag slaan.

Wanneer ga je zweten?

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt gaan zweten; zowel door fysieke inspanning als zonder fysieke inspanning.

Transpireren door fysieke inspanning is een logisch verklaarbare reden. Door inspanning verhoogt je lichaamstemperatuur en door zweten brengt je lichaam die weer wat omlaag.

Maar wat als het zweet je zomaar ineens uitbreekt? Bijvoorbeeld bij een proefwerk of bij een inspannend gesprek? Of s’nachts wanneer je ligt te slapen?

Door emoties (zoals nervositeit) kunnen er processen in het lichaam plaatsvinden waardoor de temperatuur van je lichaam oploopt en het proces in werking wordt gesteld van het zweten of transpireren. Vaak zijn hormonen hier de grote boosdoeners. En wanneer je merkt dat dit je dagelijkse bezigheden beïnvloed is het verstandig om een huisarts te raadplegen.

Bepaalde ziektes zoals diabetes of lichaamsontstekingen kunnen ook leiden tot overmatig transpireren. Het is dus altijd verstandig om een huisarts te raadplegen wanneer je merkt dat dit proces verandert verandert bij jezelf.

Wat kun je aan zweten doen?

Het is duidelijk dat zweten een functie heeft, het is een natuurlijk en nuttig proces. Maar wat kun je er tegen doen wanneer de zweetlucht je dagelijkse bezigheden in de weg zit. Of als je tactvolle collega, vriend (in) of grote liefde je attendeert op je transpiratiegeur?

Er vanuit gaand dat je een gezonde puber/ volwassenen bent, volgen hier wat nuttige tips

  • Zeepresten goed wegspoelen na het douchen.
  • Jezelf regelmatig wassen, desnoods meerder keren per dag met een washandje je oksels schoonmaken.
  • Droog goed af.
  • Draag katoenen en/of wollen kleding.
  • Wissel regelmatig van kleren. (liefst elke dag)
  • Gebruik deodorant tegen de geur (lees hier hoe ik zelf deodorant maak) of een antitranspirant tegen het zweten zelf. Je kunt zelfs een beetje baksoda rechtstreeks onder je oksels aanbrengen.
  • Herbruikbare okselpads kun je in je kleding plakken. (deze zijn zo ideaal! Echt een aanrader!)

De okselpads zijn echt fijn. Zeker als je voor een korte tijd droge oksel wilt hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan een sollicitatie gesprek, een date of een feestje. Let wel op, er zijn veel verschillende soorten en sommige zijn echt een beetje stug.

Mocht je meer willen weten over zweten of weten waar ik mijn informatie vandaan heb gehaald, dan vind je op deze site zweetikveel.nl meer gegevens en ook nog meer tips wat je er tegen kunt doen.

Heb jij nog goede tips tegen zweten, laat ze weten in de comments, dan plaats ik ze bij het artikel.

1 gedachte over “Zweten | Wat is het en wat doe je tegen de zweetgeur?”

Reacties zijn gesloten.