Hoe voorkom je dat je fiets wordt gestolen?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 27 april 2023 by Barbara

Jaarlijks worden er in Nederland veel fietsen gestolen. Als (jonge) moeder ben jij of één van je gezinsleden vast al wel eens het slachtoffer geworden van fietsdiefstal. Een gezin runnen is een dure aangelegenheid en onnodige kosten wil je dan uiteraard het liefst zoveel mogelijk voorkomen. Honderd procent zekerheid heb je natuurlijk nooit, maar met onderstaande tips maak je de kans dat jullie fietsen worden gestolen zo klein mogelijk. En ga je geruster op stap met de fiets.

Hoe-voorkom-je-dat-je-fiets-wordt-gestolen-mamameteenblog.nl_

Goede sloten

Een eerste vereiste is nogal voor de hand liggend: een goed slot. Maar wat is nou een goed slot? Verzekeraars eisen (bij een fietsverzekering) meestal minstens een slot met ART-2 keurmerk. Dit keurmerk wordt afgegeven door de stichting ART die sloten test en keurt, en is algemeen erkend. Het getal geeft aan hoe goed het slot beveiligt: hoe hoger hoe sterker. Ga je een nieuw slot kopen? Kies er dan dus één die goedgekeurd is door ART en van categorie 2 of 3 is.

Gebruik 2 sloten per fiets

Wanneer je jouw fiets met 2 sloten op slot zet, maak je het een dief moeilijker. Logisch, want hij of zij zal meer tijd nodig hebben om de fiets los te krijgen. Gebruik bijvoorbeeld een ringslot en een beugel- of kettingslot.

Zet je fiets aan een vast item

Gebruik het ketting- of beugelslot om je fiets aan een vast item te bevestigen. Dit kan een lantaarnpaal, fietsbeugel of iets anders zijn. Hiermee voorkom je dat een dief je fiets gewoon optilt en wegdraagt.

Parkeer je fiets op een veilige plek

Thuis zet je jouw tweewieler in de schuur, garage of dichte achtertuin, dat is eenvoudig. Maar buiten is het belangrijk om ook een veilige plek te kiezen. Een bewaakte fietsenstalling is natuurlijk ideaal, maar lang niet altijd beschikbaar. Kies dan een plek die goed in het zicht ligt, zodat een dief zich bekeken voelt tijdens het ‘werk’. Dat betekent dus ook een plek die goed verlicht is tijdens de avonduren.

Berg je sleutels op een veilige plek op

Zeker wanneer je een dure, gewilde fiets hebt, is het belangrijk om ook over je sleutels te waken. Want ook al staat je fiets in een bewaakte stalling met 5 dure sloten op slot, als jouw sleutels voor het grijpen liggen, is dat allemaal niets meer waard!

Thuis kan je alle sleutels het beste bewaren in een sleutelkluisje. Dan ligt het achter slot en grendel én je weet altijd waar ze liggen.

Graveren en fotograferen

Laat je postcode en huisnummer in het frame van je tweewieler graveren. Maak foto’s van je fiets en schrijf het framenummer op. Mocht je fiets dan toch gestolen worden, dan is er nog een kans dat je hem terugkrijgt. Want wanneer de fiets bij een handelaar wordt aangeboden of bij de politie terechtkomt na inbeslagname, ben jij altijd als eigenaar te achterhalen.

Haal je zadel eraf

Een nogal rigoureuze maatregel, maar wanneer je in een risicogebied woont en een dure fiets hebt, is dit wel een goede tip. Haal, wanneer je de fiets parkeert, het zadel eraf en neem het mee. Het is namelijk lastig wegfietsen zonder zadel en het zal voor de dief een pijnlijke aangelegenheid worden die hij niet snel vergeet!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie