Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Wanneer ik dit maak, denk ik, hoe lekker is dit, waarom maak ik dit niet vaker!? Een plaatkoek met koffiesmaak, cocos en chocola, ja, ik weet het, een match-made-in-Heaven! Finse Plaatkoek, het vergeten recept!
En toch, ik vergeet weer hoe lekker het was, na een jaar begint het te kriebelen en maak ik er toch zo een heerlijke Plaatkoek. Het recept heb ik jaren geleden gekregen van een superlieve vriendin, die ik net als dit recept, veel te weinig zie. Maar als ik het maak, denk ik aan haar en aan toen! Tja, dat doet eten met je, of in ieder geval met mij. Het brengt mij goede herinneringen en een glimlach.
En vandaag deel ik het recept met jullie! Nu moeten jullie mij wel beloven dat je het ook minstens 1 x maakt en samen met een goede vriend of vriendin lekker oppeuzelt met een lekker kopje thee of koffie. Garantie voor een glimlach en een goede herinnering.
Genoeg. Hier komt het recept.
Inhoud
Finse Plaatkoek
Bereidingstijd in de oven: 30-35 minuten op 160 °C.
Ingrediënten Koek:
- 500 gram Zelfrijzend bakmeel
- 500 gram Suiker
- 3 dl Melk
- 3 eetlepels Cacao
- 4 eieren
- 2 zakjes Vanillesuiker
- 300 gram Boter (half roomboter/ half margarine)
Ingrediënten Glazuur:
- 50 gram Roomboter
- 150 gram basterdsuiker
- 3 eetlepels koffie-extract
- 200 gram kokosschaafsel, zakje
Benodigdheden:
- Ovenplaat met Aluminiumfolie bekleed
- Grote beslagkom (echt een grote!)
- Kommetje smelten boter
- Keukenweegschaal
- Garde/ Houten Roerlepel/ Mixer
- Pannetje
- Garde
Bereiding Finse Plaatkoek:
Er van uitgaand dat je alle ingrediënten hebt afgewogen, begin je met het smelten van de boter tot het vloeibaar is. Daarna voeg je alle droge ingrediënten toe tot een egaal deeg. Daarna de eieren en de melk, telkens tot een egaal deeg mengen. Ondertussen verwarm je de oven voor op 160°C. Dit verwarmen is vrij snel gebeurd. In de tussentijd blijf je het mengsel goed doorroeren. Zodra de oven op temperatuur is, vul je het deeg uit over de bakplaat met aluminiumfolie. En zet je hem in de oven. Ongeveer 30-35 minuten is voldoende.
Zodra de koek klaar is, laat je hem minimaal 15 minuten afkoelen. En begin je aan het glazuur. Dit is een delicaat klusje met warme suiker, dus pas op!
Weeg alles af en begin met de suiker en boter te laten smelten in een steelpannetje totdat het begint te bruisen, haal het van het vuur en voeg hier de 3 eetlepels koffie aan toe. Roer het nogmaals goed door en giet het mengsel daarna over de koek en smeert het helemaal uit tot in alle hoekjes. Direct daarna strooi je het kokos schaafsel eroverheen en probeer het schaafsel overal even dik te houden. Laat het glazuur nog even uitharden en de koek is klaar om te eten.
Heel veel bakplezier en laat je me weten of hij je net zo goed smaakt als ik je heb verteld?
Vandaag gemaakt, hijs erg lekker geworden , bedankt voor het recept
Wat fijn om te horen! Hier is het ook altijd smullen als ik de Plaatkoek maak. Geniet ervan!
Ik heb het gemaakt met de kinderen en het is overheerlijk geworden! Mijn zoontje die nooit gebak eet, bleef er maar van eten…. mmmmh!
Dit durf ik wel eens te proberen. Ik heb zelfs bijna alle ingrediënten in huis!
En of dit lekker is!!! Weet er alles van. Bedankt Bar, was het recept kwijt. Maar met onze nieuwe oven ga ik weer een poging wagen. MMM…..