Recepten

Het vergeten recept: Finse Plaatkoek

22 december 2015

Wanneer ik dit maak, denk ik, hoe lekker is dit, waarom maak ik dit niet vaker!? Een plaatkoek met koffiesmaak, cocos en chocola, ja, ik weet het, een match-made-in-Heaven! Finse Plaatkoek, het vergeten recept!

Het vergeten recept: Finse Plaatkoek mamameteenblog.nl

En toch, ik vergeet weer hoe lekker het was en na een jaar begint het te kriebelen en maak ik er toch zo een heerlijke Plaatkoek. Het recept heb ik jaren geleden gekregen van een superlieve vriendin, die ik net als dit recept, veel te weinig zie. Maar als ik het maak, denk ik aan haar en aan toen! Tja, dat doet eten met je, of in ieder geval met mij. Het brengt mij goede herinneringen en een glimlach.

En vandaag deel ik het recept met jullie! Nu moeten jullie mij wel beloven dat je het ook minstens 1 x maakt en samen met een goede vriend of vriendin lekker oppuzzelt met een lekker kopje thee of koffie. Garantie voor een glimlach en een goede herinnering.

Genoeg. Hier komt het recept.

Finse Plaatkoek

Bereidingstijd in de oven: 30-35 minuten op 160 °C.

Ingrediënten Koek:

  • 500 gram Zelfrijzend bakmeel
  • 500 gram Suiker
  • 3 dl Melk
  • 3 eetlepels Cacao
  • 4 Eieren
  • 2 zakjes Vanillesuiker
  • 300 gram Boter (half roomboter/ half margarine)

Ingrediënten Glazuur:

  • 50 gram Roomboter
  • 150 gram basterdsuiker
  • 3 eetlepels koffie-extract
  • 200 gram kokosschaafsel, zakje

Benodigdheden:

  • Ovenplaat met Aluminiumfolie bekleed
  • Grote beslagkom
  • Kommetje smelten boter
  • Weegschaal
  • Garde/ Houten Roerlepel/ Mixer
  • Pannetje
  • Garde

Bereiding:

Er van uitgaand dat je alle ingrediënten hebt afgewogen, begin je met het smelten van de boter tot het vloeibaar is. Daarna voeg je alle droge ingrediënten toe tot een egaal deeg. Daarna de eieren en de melk, telkens tot een egaal deeg mengen. Ondertussen verwarm je de oven voor op 160°C. Dit verwarmen is vrij snel gebeurd. In de tussentijd blijf je het mengsel goed doorroeren. Zodra de oven op temperatuur is, goe je het deeg uit over de bakplaat bmet aluminiumfolie. En zet hem in de oven.

Zodra de koek klaar is, laat je hem minimaal 15 minuten afkoelen. En begin je aan het glazuur. Dit is een delicaat klusje met warme suiker, dus pas op!

Het vergeten recept: Finse Plaatkoek 2 mamameteenblog.nl

Weeg alles af en begin met de suiker en boter te laten smelten in een steelpannetje totdat het begint te bruisen. Daarna giet je het over de koek en smeert het helemaal uit tot in alle hoekjes. Direkt daarna strooi de cocosschaafsel eroverheen en probeer het hier overal even dik te houden. Laat het glazuur nog even uitharden en de koek is klaar om te eten.

Heel veel bakplezier en laat je me weten of hij je net zo goed smaakt als ik je heb verteld?

Baktip: Heb je mijn bananenbrood al eens geprobeerd?

 

Comments

comments

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Recept Brownie met Pindakaas en Blauwe Bessen - Mama met een Blog 6 september 2016 at 16:37

    […] Ook lekker om eens te proberen: Finse Plaatkoek met kokos […]

  • Reply Nicole Orriëns 29 december 2015 at 09:47

    Dit durf ik wel eens te proberen. Ik heb zelfs bijna alle ingrediënten in huis!

  • Reply Fenna 23 december 2015 at 11:56

    En of dit lekker is!!! Weet er alles van. Bedankt Bar, was het recept kwijt. Maar met onze nieuwe oven ga ik weer een poging wagen. MMM…..

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge

    %d bloggers liken dit:
    Lees vorig bericht:
    verschil-jongens-en-meisjes mamameteenblog.nl
    De 10 verschillen tussen jongens en meisjes

    Het is vandaag  officieel de eerste dag van de kerstvakantie, maandag! Ik zeg officieel, want stiekem tellen wij ook altijd...

    Sluiten