Bespaar Continu NL
Financieel

Een klein beetje groener leven deze winter, 10 Tips.

15 december 2015

Sommige momenten ben je er meer bewust van dan op andere momenten. Maar we weten allemaal dat we eigenlijk een beetje beter zouden moeten zorgen voor onze planeet Aarde. Afgelopen weekend is er ook in de politiek behoorlijk wat aandacht aan besteed. De aarde heeft wat hulp nodig, dat is duidelijk. En ook al reiken onze mogelijkheden niet zo ver, alle beetjes helpen, vandaar de 10 tips om een klein beetje groener te leven deze winter.

 een klein beetje groener leven winter mamameteenblog.nl

een beetje groener leven deze winter, 10 tips

Na aanleiding van wat televisiebeelden vroeg mijn oudste dochter wat wij eraan doen om de planeet beter te maken. Poeh hé, dat is best een lastige, maar op die `bewuste` momenten probeer ik er wel om een paar nieuwe gewoontes in te brengen of een paar oude gewoontes weer wat onder de aandacht te brengen in Huize B.  De aarde beter maken lukt misschien niet zo snel, maar we kunnen zeker helpen.

Hier volgen 10 makkelijk op te volgen tips!

Een Dag-en Nacht schakelaar

Laat door jouw Energie Maatschappij een Dag-en Nacht schakelaar plaatsen, dit kan enorm schelen bij het gebruik van elektrische huishoudelijke apparaten.

Denk aan het verbruik van je wasmachine. Door meer in de weekenden te wassen of in de avonden na 22.00 uur, scheelt dit in de kosten van je energie en dat kan jaarlijks best oplopen. Of de vaatwasser die je ook in de nacht kan laten draaien. Zo worden alle kleine beetjes een heleboel.

Hier volgen de tips voor een klein beetje groener leven.

Een was te drogen

Hang ook eens een was te drogen op een zonnige dag in plaats van in de droger. Daar heb je wel een wasrek voor nodig, maar wanneer je dit maar een paar keer per maand doet, dan heb je het wasrek er al weer ruim uit. Scheelt ook hier weer energie.

Lichten uit en deuren dicht

Een echt Inkoppertje, maar af en toe, moeten ook hier weer even de puntjes op de i gezet worden in Huize B. Namelijk, lichten uit en deuren dicht. En check eens in de zoveel tijd de cv in de slaapkamer(s), laat ze standaard wat lager staan, dat scheelt veel `verspilde` warmte, wanneer je overdag niet in je (slaap)kamer bent.

Het eten

Ook met het eten kun je bijdragen aan een beter milieu. Kies eens wat vaker voor groenten en fruit van het seizoen. En als je dan toch bezig bent, misschien wel die seizoensgroenten geteeld door een boer uit de buurt. Want lokaal geteelde groenten en fruit, hebben minder hoeven reizen en dus is het milieu minder belast. Denk bijvoorbeeld aan de mango`s en ananassen en hun vlieguren!

Twee dagen kunt koken

En als je dan een lekker recept hebt, bedenk dan of je voor twee dagen kunt koken of dat als je wat over hebt, daar met wat toevoegingen weer wat ander lekkers kan maken.

Zuinig op je kleding zijn

Een licht strijdpuntje hier in Huize B met de jonge mensen, zuinig op je kleding zijn. Laat kleding niet rondslingeren, hang ze s`avonds netjes uit om te luchten. vieze kleding moet IN de wasmand en kapotte kleding lever je bij mama (cést moi) in. Lijkt me logisch toch? Zuinig op je kleding, betekent minder wassen en minder snel iets nieuws moeten kopen. Tenzij de kinderen weer een maatje gegroeid zijn.

Hergebruiken

Kleding wat echt stuk is, moet natuurlijk weg, maar soms kun je wat hergebruiken.
Denk aan een spijkerbroek met kapotte knieen, zou dit nog een leuk korte spijkerbroek kunnen worden voor de aankomende zomer, of zou je wat stof kunnen gebruiken voor het repareren van een andere spijkerbroek.
Of die leuke knoopjes van een afgedragen jurkje etc.
Ook hergebruik scheelt weer kosten.

1 Minuut minder douchen

Denk ook eens aan het douchen, als iedereen in ons gezin 1 minuut minder zou douchen, is dat al gauw 5 minuten per dag minder. Dat is per maand 150 minuten of te wel 2,5 uur. Best wel veel, de gespaarde kosten kunnen ook hier weer aardig oplopen.

Schoonmaakmiddelen

Ook op schoonmaakmiddelen is veel winst te halen. Al snel heb ik veel te veel verschillende flessen in huis. Terwijl ik weet, dat met groene zeep en wat azijn je huis net zo schoon wordt. Veel beter voor het milieu ( en je gezondheid), maar ook zeker voor je portemonnee, Hier heb ik een recept voor zelfgemaakte allesreiniger.

Het vervoer

Ook het vervoer is bij ons een puntje van aandacht. Nu heb ik vaak nog een buggy, dreumes en een kleuter mee te nemen, en vind ik dat vaak een hoop gedoe, maar als ik eerlijk ben, kan ik best wat vaker op de fiets. Maar dan moet het wel droog zijn, deze winter. Want daar kan echt zo chagrijnig van worden.

Nog veel meer tips

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips om een klein beetje groener te leven en om in je eigen leefomgeving wat bewuster om te gaan met het milieu. En hier zitten vrij bekende tips tussen, maar ze zijn helaas nog steeds van belang!

Maar jouw tips wil ik natuurlijk ook weten! Laat een comment achter en volgend kwartaal zit jouw tip er tussen!

 

 

 

Facebook Comments

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Tips om energie te besparen in je huishouden - Mama met een Blog 16 juni 2017 at 16:00

  […] Lees ook: Een klein beetje groener leven deze winter, 10 Tips […]

 • Reply De Financiele Man: de energierekening, vergelijken loont. - Mama met een Blog 10 februari 2017 at 06:01

  […] Ook interessant om te lezen: Een klein beetje groener leven deze winter, 10 Tips. […]

 • Reply 10 tips bewuster met geld omgaan - Mama met een Blog 8 juni 2016 at 15:03

  […] het is bewezen dat alle kleine beetjes samen toch best nog wel veel kan zijn. In het artikel een beetje groener leven kun je nog meer geldbesparende tips […]

 • Reply Vlijtig Liesje 16 december 2015 at 10:38

  ‘Deur in de klinkkkk!’ ik roep het de hele dag! Het kan wel op mijn grafsteen….

 • Reply liselotte 15 december 2015 at 15:14

  Goede tips! Ik doe al wel mijn best, maar het kan geen kwaad om weer even wat bewuster te worden. Vooral op puntje 6 kunnen wij hier nog flink verbeteren!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  %d bloggers liken dit:
  Lees vorig bericht:
  De Dreumes Tag

  Ik zag een leuke Tag voorbijkomen: De Dreumes Tag, op de blog GrazyGreatLife. En af en toe vind ik het heerlijk...

  Sluiten