Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Energie kost geld. Energie besparen is dus een goede manier om geld te besparen. Volgens het Nibud gebruikt een gemiddeld gezin ongeveer 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte en soort huis, de samenstelling van je gezin en de hoeveelheid huishoudelijke apparaten. En dan nog zijn er enkele uitzonderingen zoals het gebruik van een open haard of het hebben van zonnepanelen op het dak. Het is interessant om te weten dat als je weet hoe je op je energie kunt besparen, je ook bespaard op je geld. Maar hoe kom je dit te weten? Hier volgen een paar makkelijke tips.
Inhoud
Overstappen van energieleverancier
Behalve dat je invloed kunt uitoefenen op je dagelijkse gebruik van energie in je huishouden, kun je ook heel makkelijk via de energievergelijker kijken of het niet veel gunstiger is om over te stappen naar een andere energieleverancier. Dit kan je veel geld besparen op je maandelijkse energierekening. Daarnaast zijn de volgende tips makkelijk om te gebruiken in je huishouden om op energie te besparen.
Tips om energie te besparen in het huishouden
De wasdroger wat vaker laten staan.
Wanneer je elk jaar een kwart van je was laat drogen aan de waslijn of wasrek in plaats van in de wasdroger, bespaar je 30 euro per jaar.
De waterkoker laten staan
Mocht je op gas koken, dan blijkt het gebruik van een waterkoker niet zo gunstig te zijn. Het koken op gas is goedkoper. Maar kook je elektrisch dan is het juist weer goedkoper om de waterkoker te gebruiken. Maar bij beiden geldt dat je niet meer water moet koken dan nodig is.
Tip! Gebruik je veel gekookt water, drink je veel thee (net als ik), zet dan een thermosfles naast je waterkoker. Een gevulde thermosfles zijn heel wat gevulde theekopjes en is maar 1 keer koken!
De centrale verwarming een graadje lager
Probeer de temperatuur eens een graadje lager in te stellen en draag eens wat vaker die hippe trui of dat gave vest voor de gure dagen in huis. Daarbij kun je de cv wat vroeger op de avond naar een lagere temperatuur laten terugschakelen en in de ochtend iets later laten beginnen. Ook wat dekens op de bank zorgt ervoor dat je het minder snel koud krijgt in huis en dat de thermostaat prima een graadje lager kan. Staat ook meteen heel trendy met die dekens op de bank.
Wat sneller onder de douche vandaan
Gemiddeld doucht men 8,5 minuut per dag. Wanneer je elke dag een minuut minder zou douchen of zelfs terug kan naar 5 minuten douchen per dag, scheelt dat een hele bak opgewarmd water en best een paar centjes in de portemonnee. Zeker als meerdere gezinsleden dit doen.
Tip: Denk ook eens aan een waterbesparende douchekop. Die kan al snel 35% van je watergebruik schelen!
De oven wat langer open laten staan
Zonder ongelukken uit te willen lokken, een opgewarmde oven laten afkoelen met de deur open scheelt de cv ook weer wat extra power. Zeker met een open keuken heb je toch weer wat extra warme lucht in huis.
Lees ook: Een klein beetje groener leven deze winter, 10 Tips
Huishoudelijke apparaten met een energielabel
Wees zuinig op je huishoudelijke apparaten en onderhoud ze goed. Maar mocht er een apparaat aan vervanging toe zijn, koop dan een energiezuinig exemplaar zoals een wasmachine met een Energiezuinig label A+++. Dit krijg je er dubbel en dwars uit. Het energieverbruik van de apparaten kun je lezen op het tegenwoordig verplichte energielabel.
Stand-by Modus
De stand-by modus van al je apparaten is een stiekeme energieslurper. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen en alles uit te zetten of eventueel de stekker er uit te trekken. Denk hierbij ook aan telefoonopladers.
Zonnepanelen
Het lijkt niet echt een besparende tip, maar dat is het wel! De investering (je kunt er subsidie voor krijgen) is rap terugverdiend en met een goede zomer heb je al snel een minder hoge energierekening door de zonnepanelen. Wij zijn er meer dan tevreden over! Het onderzoeken zeker waard!
Dit waren de tips om makkelijk wat energie te besparen op je maandelijkse energierekening.
Welke nuttige tips heb jij al gebruikt?
Ook interessant om te lezen:
- Zijn kinderen meeverzekerd met een rechtsbijstandverzekering?
- Wat zijn drie belangrijke voordelen van een zakelijke lening?
- Wat kost een kind tot zijn achttiende jaar?
- Wat doe jij met je geld?
- Wanneer moet je eigen risico betalen bij een tandartsverzekering?
- Wanneer en waarom heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig?