Wanneer en waarom heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 8 februari 2023 by Barbara

Omdat een ongelukje in een klein hoekje zit, is een aansprakelijkheidsverzekering geen overbodige luxe. Zeker niet wanneer je (kleine) kinderen hebt, is onze ervaring.
Met verschikte ogen kijkt ze me aan. We staan in de keuken. “Het ging echt per ongeluk, mam, ik deed het niet expres.” “Geeft niet, lieverd”, stel ik haar gerust en manlief spreekt haar ook lief en kalmerend toe. Kan gebeuren, toch? Het zijn van die momenten dat je blij bent dat je je zaakjes op orde hebt. Dat je gewoon weet dat het zonder problemen opgelost kan worden, omdat je een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. 

Aansprakelijkheidsverzekering mamameteenblog

Vanaf het begin, en dan bedoel ik vanaf het moment dat manlief en ik een huis kochten, hebben we een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.

En vanaf het begin zijn we er blij mee geweest. Een kleine verbouwing in ons nieuwe huis en de beneden buren hadden plots een lekkage van onze waterleiding. Door de waterdruk even van de leiding af te halen en later er weer op te zitten, begon het kraantje te lekken. En flink ook. Niets tegen te doen, maar wel fijn om het dan meteen op te kunnen lossen met je verzekering en de verstandhouding goed te houden.

Het werden 1 van de beste buren ooit, trouwens. 

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is NIET verplicht, maar wel fijn. We roepen voor de gein wel eens tegen onze (kinderloze) vrienden dat ze zich geen zorgen hoeven te maken wanneer we met onze kids op visite komen. We zijn verzekerd! Grapje natuurlijk, maar wel geruststellend.

Er is trouwens wel een verschil met een verzekering bij motorvoertuigen. Die is wel verplicht. En wel hierom: om slachtoffers te beschermen en een betere positie te geven bij schade. Logisch nietwaar?

Toch is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering echt interessant. Waarom? Het beschermt niet alleen de gedupeerde, maar ook je eigen portemonnee.

Met bijvoorbeeld een Aansprakelijkheidsverzekering Allianz Direct ben je verzekerd over de hele wereld. En behalve dat je zelf verzekerd bent, zijn ook andere gezinsleden, je kinderen of je huisdieren verzekerd tegen schade die hun veroorzaken. Of wanneer je spullen leent of schade veroorzaakt bij de spullen van een ander buiten je gezin.

Onze eigen ervaring met een aansprakelijkheidsverzekering afgelopen maand

Hoe fijn deze verzekering is, werd afgelopen maand weer pijnlijk duidelijk toen onze dochter de jas overgooide van een bekende met daarin zijn nieuwe smartphone. Helaas viel deze uit zijn zak en het beeldscherm was kapot. 

Ze schrok ervan en was bang dat wij niet blij zouden zijn. Dat viel gelukkig mee.

Het was natuurlijk geen feestje, maar met een telefoontje naar onze verzekering was alles zo geregeld. Binnen een week werd de schade direct vergoed. Dat was prettig voor onze bekende, maar ook voor ons. Hij blij, wij blij.

Dus boos op onze dochter zijn we allerminst. Het had ons ook kunnen overkomen. Ongelukjes zitten nu eenmaal in een klein hoekje. Dan kun je er maar beter zo goed mogelijk op voorbereid zijn en is een aansprakelijkheidsverzekering geen overbodige luxe.

Hebben jullie zo’ n situatie wel eens gehad? 

Delen is lief:

Wanneer-heb-je-een-aansprakelijkheidsverzekering-nodig-mamameteenblog.nl_

Meer artikelen lezen over financiële zaken:

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie