Tips voor de smartphone instellen van je kind

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 4 oktober 2023 by Barbara

Tips voor smartphone instellen mamameteenblog.nl

Als een kind zo blij! De nieuwe iPhone 14 met abonnement in de de pocket. Niet dat die oude niet goed meer was. Maar dit model heeft echt een betere camera en zelfs de front camera, voor selfies met je kids, is zoveel beter. Maar wat doe je met je oude smartphone? In de la als reserve naast de vorige? Of wenst jou dochter of zoon ook een ‘nieuwe smartphone’ voor haar of zijn rapport? En hoe kun je de smartphone instellen voor je kind?

De smartphone instellen en toezicht houden

Want stel dat je toezicht kunt houden op het telefoongebruik van je zoon of dochter? Bijvoorbeeld door je oude smartphone speciaal in te stellen naar een ‘kinderaccount’. Zo staan de instellingen veilig op je mobiel voor je kind. De schermtijd is makkelijk in te stellen en je kunt altijd de locatie checken. Nooit meer dat ding kwijt. Ideaal! Stiekem misschien ook handig voor je nieuwe Iphone?

Maar waarom een kinderaccount instellen op zijn of haar mobiel?

Misschien denk je: ‘Een kinderaccount op de smartphone instellen? Puf, hijg, waarom zou ik dat doen? Zo weinig tijd en ze zijn er handiger mee dan ik?’
Natuurlijk zijn je kinderen handiger met dat apparaat dan jij, en zo niet dan worden ze dat wel. Toch is het handig om de mobiel in te stellen. Want internet kan een wereld zijn vol met leuke filmpjes en handige informatie, maar ook met een hoop ellende. Denk aan de bedrieglijke kant van social media, cyberpesten, sextortion, gevaarlijke challenges en al het geweld dat ze onder ogen kunnen krijgen.
Daarnaast is het teveel naar een scherm kijken niet goed voor je ogen en zeker niet goed voor ogen die nog in ontwikkeling zijn.

Dus het onder controle houden van het gebruik van hun smartphone is helemaal zo gek nog niet. Dan wil je af en toe toch weten of ze bezig zij met hun huiswerk of zitten ze heel dag naar TikTok, YouTube of Insta te kijken? Dus hoe houd je de controle op een zo prettig mogelijke manier voor iedereen?

Hoe de smartphone instellen voor je kind?

Zorg als eerste dat je de fabrieksinstellingen terugzet op je ‘oude’ mobiel. Dit heeft een aantal voordelen voor jou en je kind. Ten eerste dat de telefoon geen gegevens meer bevat van jouw accounts. Wel zo veilig, want zo slingeren er bijvoorbeeld geen Whatsapp-berichtjes meer rond, wat niemand verder wat aangaat. Of sowieso een app die niet geschikt is voor de ogen van je kind, bv je bank app of webwinkel.
En die smartphone wordt natuurlijk weer lekker snel!

Is je oude exemplaar een Android-telefoon? Installeer dan de Google Family Link-app op het toestel. Die koppelt het nieuwe Google-account van het kind aan jouw Google-account. Als ouder kun je een losse gratis app gebruiken, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS.

Regels rondom smartphone gebruik

Bespreek de nieuwe regels met je kind omtrent het gebruik van de smartphone.
En bespreek welke privacy instellingen er aan gepast gaan worden en waarom. Zo bescherm je je de online privacy van je kind. Hier volgen een paar stappen. Op YouTube staan filmpjes die je stap voor stap meenemen door de instellingen.
Denk hierbij aan de volgende tips:

  • Instellen wat welke apps er gebruikt mogen worden en wat deze allemaal mogen inzien
  • Advertentietracking uitzetten
  • Cookies weggooien
  • Een adblocker plaatsen

Op YouTube staan filmpjes die je stap voor stap meenemen door de instellingen. Superhandig.

Praat met je kind over het gebruik van het internet

Al deze tips helpen je kind om wegwijs te worden op het internet met jou als toezichthouder. Toch voorkomt dit niet altijd het pesten in chat groepen. Online is er veel te vinden over cyberpesten.
Regelmatig met je kind filmpjes meekijken geeft vaak een indruk wat ze allemaal onder ogen kijken. Misschien moeten de instellingen aangepast worden.

Blijf dus altijd alert en blijf praten met je kinderen over het veilig gebruik van het internet.

Delen is lief:

Je smartphone instellen voor je kind mamameteenblog.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie