Online opvoeden | 5 afspraken met onze kinderen en hun smartphone

Bol 7-daagse 2024Bol 7-daagse 2024

Last Updated on 15 april 2022 by Barbara

Onmisbaar zijn ze; hun smartphones, tenminste als het aan mijn oudste twee kinderen ligt. Ik zie hun hele wereld in hun smartphone verdwijnen, van vriendschappen tot filmpjes, spelletjes, muziek en huiswerk. Ja zelfs de middelbare school maakt er slim gebruik van met een slimme app voor hun rooster, huiswerk, mededelingen en cijfers. En eerlijk is eerlijk deze app is ook heul fijn voor ons als ouders.

5 afspraken met onze kinderen en hun smartphone mamameteenblog.nl

Maar ergens voelt het online-leven dat ons allemaal hier overneemt niet altijd goed. Die afhankelijkheid aan hun mobiel, waar gaat dat heen? Om te genieten van de voordelen en de nadelen te beperken, hebben we
vanaf de eerste dag duidelijke afspraken gemaakt met de kinderen over het gebruik van hun mobiel.

We merken dat het goed is voor de kinderen om te weten dat de beschikbaarheid van het internet een luxe is die we hier altijd in Nederland hebben. Maar dat dit niet vanzelfsprekend is. Wanneer je op vakantie gaat naar een ander land, merken ze dit ook zeker op.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat ze weten dat internet niet gratis is. Het kost gewoon geld. Punt. En ook hier is het goed om een bewustzijn te creëren.

De kinderen vinden het fijn om ook naast het internet een leven te hebben, het echte leven zeggen we hier. Vinden ze niet altijd even grappig trouwens, als we dat benadrukken. Zal een stukje generatiekloof zijn, vermoed ik. Waarin wij als ouders ook een gewoon leven hadden, een leven zonder internet. Lang, lang geleden, zoals mijn dochter dit zo fijntjes weet te benadrukken. Met iets over dinosaurussen er achter aan.

Maar goed, dat is niet meer, we moeten er mee leren leven. En dat werkt gewoon beter wanneer iedereen weet wat de regels zijn.

Onze regels werken over het algemeen goed, maar zijn helaas niet feilloos. Dus gaandeweg passen we de kaders nog wat aan.

Onze regels zijn:

  • Duidelijke afspraken over de kosten die gemaakt worden
  • Abonnement of prepaid afhankelijk van de situatie
  • Gebruik zoveel mogelijk wifi
  • Tijdklok op de smartphone
  • Geen onlineaankopen zoals apps of coins in Minecraft zonder overleg met ons ouders.


Duidelijke afspraken over de kosten van hun smartphone

Wanneer eenmaal duidelijk was dat de noodzaak voor een smartphone er was voor onze bloedjes, hebben we besproken wat de kosten zijn. Zowel van de smartphone als van de eventuele maandelijkse kosten. De kosten van het abonnement of prepaid worden trouwens door ons betaald.

Zo vinden we het voor onze oudste die op de middelbare school zit, fijn dat ze een sim only abonnement heeft. Zo is er meer continuïteit in bereikbaar zijn en kan ze ook zelf makkelijker uit de voeten op school of onderweg.
Onze jongste in groep acht heeft haar mobiel alleen nodig als ze van school naar huis loopt of bij een vriendinnetje speelt. Een prepaid kaart is voor haar de voordeligste optie voor nu.

Onze jongste van acht vindt ook dat hij een mobiel nodig heeft, wij denken daar nog anders over. Maar zodra hij ook alleen naar school gaat, zal ook hij een prepaid kaart in zijn mobiel krijgen.

Internetten mogen ze eigenlijk allemaal, maar zoveel mogelijk via de wifi thuis. Zo houden we er beter zicht op.


Een abonnement of een prepaid

In Nederland kan een kind onder de 18 jaar kan nog geen abonnement afsluiten. Een abonnement moet dus op naam van jou of je partner staan. Zo houd je als ouder ook meteen overzicht in de hoeveelheid data die er gebruikt wordt en kan er zo nodig opgewaardeerd worden.

Met een prepaidtelefoon heb je de zekerheid dat je kind niet meer kan gebruiken dan zijn of haar tegoed. Het tegoed kan over een langere tijd gebruikt kan worden.


Zo veel mogelijk wifi gebruiken

Zoals eerder genoemd hebben wij de kinderen geleerd om thuis te internetten. Muziek wordt gedownload op de smartphone en niet gestreamd net als filmpjes op bv Youtube of verstuurd via WhatsApp wanneer ze buitenshuis zijn.

Via een wifi-netwerk is het aantal gedownloaden MB’s kosteloos.

Dit zorgt ervoor dat de kosten niet overschreden worden. En ik moet zeggen dat onze kids zich er goed aan houden.


Geen onlineaankopen

Onze kinderen zijn gek op Minecraft. We hebben duidelijke afspraken over het kopen van coins of dergelijke in deze game. Niets zonder onze toestemming. Zo staan aankopen ook standaard uit, maar in overleg kan er wel een aankoop met een van de ouders worden gedaan.

Tijdklok op de smartphone

Net als op de tablets staat er ook een tijdklok op de smartphone bij onze kinderen. Wij gebruiken de app van Google Family link. Ideaal.

Zo houden we toezicht en zorgen we dat ze niet dagen alleen maar naar een beeldscherm kijken. Zo hebben we een tabletdag ingesteld. Dan mogen zie iets langer dan de normale tijd op hun device. Ook hebben we een tabletloze dag, de maandag. Hier wordt er niet gegamed of iets dergelijks. En mogen ze hun normale, echt leven leiden, net als hun ouders :).

Regels aanpassen

Soms komen we erachter dat de regels aangepast moeten worden’ omdat ze niet meer passen, of dat er tijdelijk wat flexibiliteit nodig is.

Hoe zijn de afspraken over het gebruik van de smartphone bij jullie thuis?

Online opvoeden smartphone Mamameteenblog.nl

Plaats een reactie