Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Heb je geld nodig voor jouw bedrijf? Dan kun je familieleden, vrienden of kennissen vragen of zij jou iets willen lenen. Maar misschien vind je het niet prettig om mensen uit jouw directe omgeving om geld te vragen. Dan heb je de mogelijkheid om een zakelijke lening aan te vragen. Maar misschien sta je hier niet om te springen, omdat je een schuld aangaat als je een lening afsluit. Toch is het handig om te weten dat er ook voordelen aan kunnen zitten waar je misschien niet aan hebt gedacht. We zetten drie belangrijke voordelen voor je op een rijtje.
Inhoud
Het geld wordt in één keer op je bedrijfsrekening gestort
Bedenk dat er verschil is tussen een zakelijk krediet en een zakelijke lening. Een zakelijke lening is vooral geschikt voor langlopende investeringen. Ondernemers kiezen vaak voor deze financieringsvorm als zij bijvoorbeeld hun bedrijf uit willen breiden of een nieuwe machine nodig hebben. Dit komt vooral doordat een geldverstrekker het geldbedrag in één keer overmaakt naar jouw bedrijfsrekening nadat ze jouw aanvraag goedgekeurd hebben. Het grote voordeel hiervan is dat je er eigenlijk direct mee kunt investeren. Dit is een groot verschil met een zakelijk krediet. Bij deze financieringsvorm wordt het geld niet op jouw bedrijfsrekening gestort, maar op een rekening die een geldverstrekker voor jou opent.
Je betaalt de hele looptijd dezelfde rente
Net als bij een persoonlijke lening zijn er aan een zakelijke lening ook kosten verbonden. Dit is niet gek, want je leent immers geld van een ander om te investeren in jouw bedrijf. Iedere maand betaal je een deel ervan terug. Wanneer je dit iedere maand keurig doet, heb je jouw zakelijke lening aan het einde van de looptijd keurig afgelost.
Als je nog niet eerder een zakelijke krediet hebt afgesloten, denk je misschien dat het maandelijkse bedrag alleen uit aflossing bestaat. Dit is een misvatting, want je betaalt namelijk ook rente over een bedrijfslening. Hoeveel rente je betaalt hangt af van verschillende factoren. Een geldverstrekker kijkt onder meer naar de rentestand op het moment dat je de lening afsluit. Daarnaast is de financiële situatie van jouw bedrijf van invloed op de hoogte van de rente.
Omdat de rentestand van tijd tot tijd kan veranderen, denk je misschien dat je iedere maand een andere rente betaalt over een zakelijke lening. Hier hoef je niet bang voor te zijn, want op het moment dat je de lening afsluit wordt de rente vastgezet. Hierdoor weet je al voordat je de lening afsluit hoeveel je iedere maand betaalt.
Je kiest zelf de looptijd van jouw lening
Een ander belangrijk voordeel van een zakelijke lening is dat je zelf de looptijd bepaalt. Bij de meeste geldverstrekkers kun je kiezen voor een looptijd van 3, 6, 9, 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Er wordt vaak voor de maximale looptijd gekozen, omdat de maandlasten dan het laagst zijn. Je knipt jouw lening dan op in zestig kleine stukjes, waardoor aflossen waarschijnlijk geen probleem is. Toch is het lang niet altijd verstandig om voor de maximale looptijd te kiezen. Je betaalt namelijk ook langer rente als je voor een langere looptijd kiest. Laat je daarom goed informeren en bereken of de maximale looptijd in jouw situatie financieel de beste keuze is.
- Geld over? Dan is het tijd om te investeren
- Financieel onafhankelijk worden? Start met beleggen
- Waarom zou je nu al een uitvaartverzekering nemen?
- Grip op je financiën na veranderingen na een scheiding, een geboorte of verlies
- Wanneer moet je eigen risico betalen bij een tandartsverzekering?
- Geld lenen om te verbouwen: via de hypotheek of een persoonlijke lening?