Slim huishouden anno nu voor bijna elk klusje

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 21 juni 2024 by Barbara

Het huishouden is enorm veranderd wanneer je het vergelijkt met 100 jaar geleden. Denk bijvoorbeeld aan al die handige manieren hoe wij nu de was doen. Ik zie mezelf al de was doen met een ouderwetse wringer. De tijd die ik dan kwijt zou zijn aan een wasje draaien! Nee, ik ben blij met alle handige apparaten die we tegenwoordig hebben om ons leven een stuk makkelijker te maken. Zo kunnen we een slim huishouden voor bijna elk klusje in ons huis.

Slim huishouden anno nu mamameteenblog.nl

De woonkamer schoonmaken

De stofzuiger is wel een bijzonder verhaal. Hij is in 1901 uitgevonden en hij heette de Booth Machine. Hij was niet te tillen, hij woog namelijk 50 kilo en men ging dan ook langs de huizen met de stofzuiger op wielen Om bij jouw thuis de boel schoon te zuigen. Zo richting 1930 kwamen er kleinere modellen en werd de stofzuiger in Nederland superhip.

Tegenwoordig heb je veel verschillende modellen. Zo heb ik afgelopen jaar een steelstofzuiger mogen reviewen, de gastblogger dan, en heb ik zelf een stofzuiger zonder zak, wat ik nog steeds ideaal vind.

Maar degenen die ik het leukst vind, is toch echt de robot stofzuiger.

De prijzen vallen tegenwoordig echt wel mee, vanaf 200 euro heb je een degelijk exemplaar. En hij is natuurlijk zo terugverdient, want elke minuut die jij niet hoeft te stofzuigen houd je over voor belangrijker zaken.

Hierop in hakend is het natuurlijk fijn als er minder stof je huis in komt of dat het stof wat in je huis dwarrelt niet hoeft neer te slaan, maar wordt weggefilterd door een luchtreiniger. Voorkomen is altijd beter dan genezen en zeker in het geval van een huisstof allergie of hooikoorts kan een luchtreiniger veel doen.

De tuin slim onderhouden

Elk jaar is het zo rond het voorjaar ook weer tijd om de tuin te onderhouden. Ook hier heb je flink wat handige en slimme hulpmiddelen om ons tijd te besparen. Denk bijvoorbeeld aan een robotgrasmaaier. Behalve de tijd die het je bespaart, bespaart het je ook de ruimte in je schuur.

Onze grasveld is echt te klein voor een robotmaaier en straks in Suriname hebben we er ook geen nodig, maar ik zie ze vaak genoeg bij grasvelden het gras netjes bijhouden.

Wat echt hoog op het verlanglijstje staat is een hogedruk reiniger. Ideaal om te zorgen dat je al het vuil in het voorjaar weer netjes van je tegels of vlonders af kunt spoelen. Het voorkomt dat er op het vuil alg kan hechten en dat het zo glad kan worden in je tuin.

Maar ook je tuinmeubelen of leuke bistroset zijn goed te reinigen van vieze vlekken met een hoge drukreiniger. Je bent veel sneller klaar dan wanneer je aan de gang moet gaan met een sopje en een spons of bezem.

De was en slim huishouden

Zoals eerder genoemd is ook de was een stuk makkelijker met huishoudelijke apparaten. Zo hebje de slimme wasmachine, een machine die de dosering aanpast aan de hoeveelheid en de vuile was, maar ook die verbonden kan zijn met je wifi in huis, zodat jij de wasmachine op afstand kunt bedienen. Het slimste vind ik dat de wasmachine zelf het programma kan instellen doordat het door sensors kan bepalen wat voor was jij hebt. Ideaal toch?

Ook met de sensoren van de droger wordt bepaald hoe lang en welk programma de machine moet drogen. Hierdoor kan ook je fijne was in de droger en blijft je kleding veel langer mooi.

Daarnaast is het nodig om de schone en droge was natuurlijk netjes weer op te vouwen weg te bergen. Met een stoomstrijkijzer heb je je kleding veel sneller kreukvrij en blijft de stof mooier. Het scheelt je hier ook weer heel veel tijd. Het klusje moet geklaard worden, maar is wel veel sneller klaar. Ik heb sinds een jaar ook een stoomstrijkijzer.

En nee, ik vind strijken nog steeds niet leuk, maar dat het nu sneller klaar is en het resultaat ook mooier, maakt wel makkelijker.

Slim huishouden in de keuken

Slim huishouden in de keuken begint voor mij met een vaatwasser. Dit scheelt echt veel tijd en hoop nat geklieder. Maar de ene vaatwasser is de ander niet. Ook hier is de mogelijkheid om de machine te connecten met wifi, waardoor je het van een afstand kunt bedienen. Ook de vaatwastabletten worden automatisch bijgevuld.

Warm water kun je uit de kraam halen, maar kokend water ook. Zo hoef je niet eerst water te koken.

Het lijkt me handig, maar met kleine kinderen lijkt het me best een risico. Ook zelf ben ik niet altijd even handig, dus een brandblaar is dan snel verdient. Maar wanneer ik bij anderen ben met zo’n kraan ziet het er echt heel handig uit. Mocht je zelf ervaring er mee hebben, laat het weten in de comments.

Zo, dit waren al best veel, over welke apparaten ben jij enthousiast?

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Bol AlgemeenBol Algemeen

1 gedachte over “Slim huishouden anno nu voor bijna elk klusje”

  1. Hi Bar, vorig jaar in Ecuador gingen we ruim 100 jaar terug in de tijd. Geen stofzuiger, afwasmachine, wasmachine, droger. Half jaar alles op de hand wassen krijg je wel spierballen van en extra dankbaar nu we weer van alle gemakken voorzien zijn!

    Beantwoorden

Plaats een reactie