Affiliate marketing | Hoe bepaal je wat je lezers willen?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Het is een belangrijk onderdeel van affiliate marketing om uit te vinden wat je lezers willen. Wat zijn hun interesses en hoe kun jij ze helpen? Wanneer je op zoek bent naar producten die je aan jouw publiek wilt promoten, kijk dan niet alleen welk affiliate product de hoogste commissies biedt. In de loop van de tijd kunnen zelfs de kleinste commissies voor hoge inkomsten zorgen wanneer je ze op de juiste manier worden gepromoot. Ik heb dat zelf al meerdere keren ervaren.

hoe weet je wat je lezers willen mamameteenblog.nl

Wees relevant

Hoe zorg je dat je relevant bent? Probeer jezelf in de schoenen van je publiek te plaatsen en goed na te denken over wat ze willen en wat hun interesses zijn. Het is heel belangrijk om tijd te besteden aan deze stap, want als je niet weet wat ze willen, kunnen ze niet klikken op jouw affiliate links, omdat je de verkeerde producten aanbiedt.

Zo simpel is het echt!

Bijvoorbeeld: je hebt een fotografieblog. En wanneer je echt iets buiten het onderwerp behandelt op jouw blog, zoals begrafenisverzekeringen, zal dat waarschijnlijk niet aansluiten bij jouw publiek. Het kan wel, maar je publiek zal het niet (willen) lezen. Voor informatie over begrafenisverzekeringen zoeken ze naar andere sites.

De kans dat jouw publiek op een link klikt, is heel klein, het zou tijdverspilling zijn.

Richt je in plaats daarvan op wat jouw lezers interesseert en wat je hun kunt aanbieden. Je kunt je tijd beter gebruiken om je affiliate marketingstrategieën te verbeteren wanneer je niet beschikt over zo’n breed scala aan affiliate producten.

Relevant zijn voor jouw lezers is dus erg belangrijk als het gaat om het promoten van producten.

Het draait om kwaliteit, niet om kwantiteit

Ook de kwaliteit van wat je onder de aandacht wilt brengen is belangrijk. Want wanneer je iets promoot waarvan je weet dat het een product is van lage kwaliteit, beschadig je jouw merk en zorg je ervoor dat lezers je niet meer vertrouwen.

Er zijn veel manieren om te bepalen wat je lezers willen

Welke manieren zijn er om uit te vinden wat je lezers willen?

Zo kun je makkelijk uitvinden of er een veel voorkomende vraag is die je publiek stelt? Bijvoorbeeld in de comments die ze achterlaten?

Wanneer je een terugkerende vraag of thema opmerkt dan is het handig om een affiliate product te vinden dat daar verband mee houdt en daar een artikel omheen te schrijven.

Welke onderwerpen leest jouw publiek graag op jouw website of blog?

Je zou naar je account Google Analytics moeten kijken om te zien welke onderwerpen de meeste bezoekers naar jouw website brengen. (https://analytics.google.com/ > Aquisitie > Search Console > Zoekopdrachten)    

Een andere manier kan zijn door een vraag aan je publiek te stellen. Want het kan zijn dat je moeite hebt om te beslissen wat jouw lezers willen; vraag het ze dan gewoon! Via een poll op Facebook, Instagram of een zelfgemaakte enquête (met behulp van bijvoorbeeld Google Forms). Je kunt dan met gerichte vragen uitzoeken waarin je volgers geïnteresseerd zijn.

Wat is relevant voor jouw merk of brand?

Wanneer je een website over dieren hebt, heeft het waarschijnlijk weinig zin om over persoonlijke financiën te praten. Je moet altijd nadenken over wat je specifieke doelgroep wil en nodig heeft.

Kijk naar websites of blogs vergelijkbaar met die van jou. Welke producten promoten zij?

Hoewel je ze niet rechtstreeks moet kopiëren, kan het doen van wat onderzoek je een goed idee geven over wat werkt en wat niet werkt en je leren wat anderen promoten.

Welke producten vind jij leuk?

Dit vind ik de meest logische manier. Tenslotte is je blog een verlengstuk van jezelf en je lezers lezen je blog omdat ze zich indirect aangetrokken voelen tot jou. De producten die jouw aanspreken en waar jij blij van wordt, zijn dan hoogstwaarschijnlijk ook de producten waar je publiek blij van wordt. Een makkelijke manier om te toetsen, toch?

Welk type directe advertenties worden weergegeven op jouw blog?

Wanneer je een direct advertentieprogramma gebruikt, zoals Google Adsense, kun je zoeken naar mogelijke producten die je kunt promoten door te zien welke advertenties al op je blog worden weergegeven.

 Google Adsense  kan advertenties van producten laten zien die gerelateerd zijn aan jouw niche op je blog of website, zodat je een idee hebt van wat mogelijk werkt.

Zo heeft Google werk voor jou gedaan.

Wat zegt Google?

Wanneer je problemen ondervindt bij het vinden van affiliate programma’s voor jouw niche, dan kun je rechtstreeks naar Google gaan en jouw niche + affiliate-programma intypen.

Bijvoorbeeld: voor een blog over persoonlijke financiën zou ik zoeken naar “persoonlijke financiën-affiliate programma’s”.

Dit is echt een leuke en interessante manier om nieuwe aansluitende affiliate programma te vinden.

Wat is beschikbaar via aangesloten netwerken?

Affiliate netwerken zoals Tradetracker.com en Daisycon.com hebben veel affiliate-programma’s binnen hun netwerk. In een lijst van hun aangesloten partijen kun je zoeken naar producten of diensten die jou aanspreken.

Je weet het nooit, maar het perfecte ding kan iets zijn waar je nog nooit eerder aan gedacht hebt.

Zoals je ziet, zijn er veel manieren om te bepalen waar jouw volgers mogelijk in geïnteresseerd zijn.

Vergelijk affiliate producten

Nadat je onderzoek hebt gedaan, is het mogelijk dat sommige affiliate producten erg op anderen lijken. Als dit gebeurt, raad ik je aan producten te vergelijken om te zien welk product de beste optie is voor jouw merk en bedrijf.

Misschien wil je de daadwerkelijke producten van dichterbij vergelijken (welk product past het beste bij jouw publiek?), door bijvoorbeeld te kijken naar de voorwaarden van het affiliate-programma, provisietarieven en of er vaak kortingen zijn voor jouw volgers.

Neem de tijd en je zult vinden waar je lezers in geïnteresseerd zijn, zodat je goede affiliate links kunt toevoegen in je artikelen.

Plaats een reactie