Groene aanslag in je tuin verwijderen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 8 januari 2024 by Barbara

Afgelopen dagen heb ik tussen de regenbuien door alweer aardig wat kunnen doen in de tuin. Planten verpot, oude bladeren geruimd, kapotte potten vervangen en nog tig andere klusjes. Ik word er ook weer blij van. Met mijn handen in de aarde ruimt op een gekke manier ook een hoop onrust uit mijn hoofd weg. Maar het klusje wat mij het meeste tegen staat is de groene aanslag verwijderen op onze tegels.

Groene aanslag in je tuin verwijderen mamameteenblog.nl

Elk jaar na de winter is het weer zover. Overal zie ik vlekken op de tegels. Zelfs onze leuke bistroset is niet helemaal ontziend. Het zijn niet eens altijd groene vlekken. Maar een soort grijsachtige smurrie die zit vastgehecht aan de tegels, waarschijnlijk van de luchtverontreiniging. Het zijn ook telkens dezelfde plekken waar ik de plekken zie ontstaan. En vanaf die plek breidt het zich ook echt uit.

In de 10 jaar dat we nu in dit huis wonen, ben ik die groenaanslag elke keer weer te lijf gegaan met wat anders. De eerste keer gebruikte ik een fles tegen groenaanslag. Maar bij nader inzien is dit spulletje niet zo goed voor het milieu en voor kinderen en huisdieren. Die had ik nou net in mijn tuin rondlopen.

Ik ben op zoek gegaan naar alternatieven. Manieren die vriendelijker zijn voor onze omgeving en indirect dus ook voor onszelf.

Alternatieve middeltjes tegen aanslag op je tegels

Op nummer 1 staat schoonmaakazijn. Vul een gieter of planten spuit 1:1 met water: schoonmaakazijn. (dus de helft water en de helft schoonmaakazijn). Schud of roer dit goed door elkaar en spuit of giet dit daarna op de plekken op de tegels.

Let wel op dat de azijn even tijd heeft om in te trekken en te drogen en dat het niet door regen of sneeuw weer wordt weggespoeld. Dat zou zonde van de moeite zijn.

En wanneer je natuurstenen tegels hebt kan het azijn de tegels aantasten doordat er een witte waas opkomt van de mineralen die worden opgelost. (beter van niet dus op natuursteen)

De tweede manier is een sopje van groene zeep in een volle emmer met een handje soda. Met een bezem schrob je tegels nat en laatje het sopje intrekken. De volgende dag kun je de losse groene aanslag weg bezemen. (wel 2 droge dagen kiezen om te behandelen).

Op nummer 3 staat je tegels reinigen met BIOTEX. Een sopje biotex maken in een emmer met water en dan uitbezemen over de tegels met vlekken. Ook hier weer de boel laten intrekken en de volgende dag kun je de losse aanslag weg bezemen of spoelen.

Let op: de boel kan wel even glad worden voordat het droog is met Biotex.

Op vier staat de hogedrukreiniger. Let op dit is niet handig op geïmpregneerd hout of op gebakken tegels. Je haalt hier de beschermlaag weg en daardoor worden de tegels of het hout nog bevattelijker voor vlekken.

En ondanks dat je vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen, verdwijnen je voegen tussen de tegels ook mee. Niet handig dus wanneer je verzakkingen van je tegels wilt voorkomen.

Op 5 staat je tegels reinigen met het kookwater van je aardappels. Dit werkt echt heel goed, maar misschien is 1 pannetje niet genoeg voor je tegels in de tuin. Dit vergt dus heel veel geduld :). Maar nogmaals, het werkt heel goed en het is echt een vriendelijke en duurzame manier van het behandelen van de groene aanslag op je tegels.

De manier is hetzelfde als met de biotex. Uitgieten en zachtjes inborstelen en laten opdrogen. De aanslag verdwijnt bijna voor je ogen.

Mijn favoriete en meest effectieve manier om groene aanslag te verwijderen

Mijn favoriete en meest effectieve manier van het reinigen van de tegels is met schoonmaakazijn. Het is ook iets wat ik altijd wel in huis heb, dus dat maakt de klus ook makkelijker om in opwelling uit te voeren als het mooi weer is. Daarnaast zou ik nog wel graag een hoge druk reiniger willen aanschaffen om een keer ons terras goed af te spelen daarna.

Welke middeltjes gebruik jij voor op je balkon of op het terras?

Afbeelding van Sabine Schulte via Pixabay

Plaats een reactie