Vlonderplanken composiet in je tuin | Een duurzame keuze

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Een tuin met mooie vlonderplanken kun je je tuin net dat beetje extra geven. Met houten planken krijg je een heel natuurlijke uitstraling met toch een comfortabele look. Denk bijvoorbeeld aan een mooie patio of een terras. Ook kun je een mooie schutting plaatsen met planken. Met de komst van de nieuwe duurzame tuintrend zie je nu veel composiet vlonderplanken. Deze zijn in veel soorten leverbaar. Met een natuurlijke houtlook, maar ook een strakke industriële look. Wat zijn composiet vlonderplanken?

Vlonderplanken-composiet-in-je-tuin-mamameteenblog.nl_

Wat zijn composiet vlonderplanken?

Een vlonderplank van composiet zijn samengesteld uit een combinatie van FSC-houtvezels en gerecycled kunststof. Hierdoor zijn de vlonderplanken composiet makkelijk in onderhoud. De prijs is ten opzichten van houten planken iets duurder, maar ze gaan langer mee en de planken worden niet glad door regen. Twee belangrijke voordelen van composiet.

Hoe plaats je een vlonderterras

Een vlonder terras kun je zelf leggen door de handige doe het zelver, maar kun je ook laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Hieronder staat een filmpje dat je uitlegt hoe je in 7 stappen een vlonder kan leggen.

Waarom kiezen voor vlonderplanken van composiet?

Zoals eerder gezegd bestaan composiet vloerplanken voor 60% uit van FSC-houtvezels en 40% uit gerecycled kunststof. Het voordeel hiervan is dat ze niet verkleuren, langer meegaan, vochtbestendig zijn en makkelijk zelf te leggen zijn. En zoals eerder gezegd worden ze niet glad van de regen.

Makkelijk zelf leggen/ zagen op maat?

De planken zijn makkelijk zelf te leggen en op maat te zagen met een afkortzaag of een handzaag. Het is wel belangrijk dat er genoeg ventilatie is, zodat de oppervlaktes van het composiet goed kunnen drogen. Dit voorkomt schimmelvorming en mosvorming.

Daarnaast is het belangrijk dat de draagbalken van de vlonderplanken meer steun geven door de draagbalken korter op elkaar te plaatsen. De maximale afstand dient 30 cm te zijn.

Hoe onderhoud je composiet planken?

Door de plankken goed te onderhouden, houd je ze langer mooi. Verwijder zo snel mogelijk vetvlekken van de planken om blijvende plekken te voorkomen.

Het reinigen van uw composiet terrasplanken of schutting is makkelijk. Maak het hele oppervlak vochtig met de tuinslang. Vervolgens met een zacht reinigingsmiddel – bijvoorbeeld groene zeep – verdund met warm water intrekken het vuil met een harde bezem altijd in de lengterichting van de planken vegen. Ook schoonmaakazijn kun je gebruiken voor het reinigen van hout composiet.

Note: Probeer het reinigingsmiddel altijd eerst op een minder onopvallende plek uit. Soms wijzigt de samenstelling van een schoonmaakproduct wat invloed kan hebben op de planken.

Gebruik jij al duurzame planken in je tuin?

1 gedachte over “Vlonderplanken composiet in je tuin | Een duurzame keuze”

  1. Vlonderplanken van composiet gaan inderdaad langer mee en zijn dus beter voor het klimaat. Als je ze schoon wilt houden, en het schoonmaakmiddel uitprobeert op een stukje van de plank, heeft dat niet gelijk invloed op de gehele plank.

    Beantwoorden

Plaats een reactie