Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Al tijden was ik het van plan om dit recept te maken en een paar weken geleden is het dan ook gelukt! Sindsdien heeft het lekkerste bananenbrood al een paar keer in de oven gestaan. Ik vind hem erg lekker, duh!, en dat terwijl hij suikervrij is. De impact van suiker kun je lezen in een artikel die ik op mijn blog heb gepubliceerd over het herstellen van de balans van je hormonen en de noodzaak hiervan. Oh, en een ander lekker suikervrij bakrecept vind je hier: Een suikervrije notencake.
Als ontbijt is dit brood een fijne optie, maar het is ook heerlijk als tussendoortje.
Zoals je merkt, heb je bij dit recept geen suiker nodig, in principe voegen de banaan, dadels en chocola genoeg toe, maar mocht je toch een echte zoetekauw zijn, kun je 50 gram rietsuiker toevoegen of wat honing.
Ik heb het standaard recept hier en daar wat aangepast en hij is zeker het proberen waard! En ook heb ik het recept geprobeerd voor bananenbrood met maar 5 ingrediënten. Ook een aanrader!
Inhoud
Recept Bananenbrood
Benodigdheden:
- Cakeblik (van 23 cm)
- Staafmixer
- Garde
- Beslagkom
Ingrediënten voor bananenbrood
- 200 gram speltbloem, mag natuurlijk een andere bloemsoort zijn, bv witte bloem
- Eieren 3 grote of 4 kleintjes
- Bananen, lekker rijp, ze mogen best wat bruin zijn, dit voegt de zoete smaak toe, 3 grote of 4 kleintjes
- 60 gram dadels, ik vind de Medjool dadels het lekkerst, dit zullen ongeveer 3 grote dadels zijn.
- 1 kleine theelepel Backing Soda of 2 theelepels bakpoeder
- 50 gram kokosrasp
- flinke snuf zout
Opties:
- 75 gram pure chocolade, gebruik je favoriet en probeer hem in zo klein mogelijke stukjes te hakken of stampen (eventueel tussen een theedoek).
- 100 gram gemengde noten, gebuikt je favorieten, ik heb walnoten en amandelen en een paar cashewnoten gebruikt, deze kun je ook in de theedoek fijnstampen.
Voorbereiding:
Oven voorverwarmen op 180 graden en het cakeblik invetten met wat plantaardige olie.
Bereiding:
Breek de bananen in stukjes in de beslagkom en voeg de dadels toe. Pureer dit tot een gladde substantie met de staafmixer.
Voeg de eieren er rustig doorheen met de garde, telkens 1 ei, zodat het goed gemengd wordt.
Zorg dat het een zo egaal mogelijk beslag blijft.
Daarna volgen de bloem, de backing soda en de snuf zout. Spatel dit weer door het beslag tot het een egale brei is.
Nu kun je de eventuele ingrediënten toevoegen.
Als laatste voeg je het kokosschaafsel toe en giet je het deeg in het bakblik.
Zet het bakblik in de oven voor ongeveer 45 minuten en controleer met een satéprikker of hij gaar is.
Laat hem daarna nog even rusten op een plank voordat je hem uit het blik te halen.
Maar niet te lang, want hij is een beetje warm op zijn lekkerst!
Je kunt het brood best een paar dagen bewaren (in folie of in een afgesloten blik), maar zelf heb ik dat nooit uit kunnen proberen, want zo lang leeft hij niet.
Graag hoor ik jullie ervaring en eventuele tips en trucs.
Eet smakelijk!
Meer inspiratie nodig voor een lekker recept:
- Zuurdesembrood bakken bij warm weer of in de tropen | Het recept
- Zo maak je de lekkere, gezonde gerechten voor jouw kind! [TIPS]
- Recept voor een heerlijke vegan sinaasappelbananencake
- Met deze 5 tips krijg je weer een schone barbecue
- Wanneer kies je voor rood, en wanneer voor wit?
- Een kookboek schrijven? Zó doe je dat!
Bij gebruik van backing soda altijd een of twee eetlepels Citroën limoen of appelazijn gebruiken I.v.m. Activeren van de backing soda. Ik maak het brood altijd met amandelmeel of kokosmeel . Ik gebruik geen granen.
Ja, dat denk ik wel! Vergeet alleen het beetje zout niet. En misschien blijft ie wel wat compact, maar ik ben wel heel benieuwd hoe de bananencake dan wordt en vooral smaakt, laat je het nog weten?
Ik wil zo’n bananenbrood ook wel eens proberen. Kan het ook met alleen bloem en banaan en eieren en bakpoeder denk je?
Ik heb nog nooit bananen brood op maar het klinkt echt heerlijk!