Koolhydraatarme notencake: recept, voedingswaarden en voordelen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Last Updated on 15 januari 2023 by Barbara

Over het algemeen bevat het koolhydraatarme dieet veel verschillende gerechten waar je zonder twijfel veel van zal kunnen genieten. Je hebt jouw normale eetpatroon ondertussen al behoorlijk omver kunnen gooien. Want zeg nu zelf, koolhydraatarm eten is niet te vergelijken met wat je normaal eet. Maar snel afvallen bestaat niet. Tenminste niet bij dit dieet, want niets is zo belangrijk dan af te vallen op een verantwoorde en gecontroleerde manier. En de koolhydraatarme notencake past hier perfect bij.

Koolhydraatarme-notencake_-recept-mamameteenblog.nl_
Recept voor notencake

Altijd honger, maar nooit gevuld

De meest gehoorde klacht van het koolhydraatarme dieet is dat je vooral in het begin vaak last hebt van het hongergevoel. Wat je ook uit het eetschema eet: je blijft maar honger houden. Daardoor krijg je nooit het gevoel dat je voldoende gegeten hebt en duikt de honger op den duur alleen nog maar op in je gedachten.

Van alle koolhydraatarme recepten die we kennen, is de koolhydraatarme cake een van de lekkerste opties om een gevuld gevoel te krijgen zonder dat je slechte stoffen in je krijgt.

Om deze cake te kunnen maken heb je maar enkele ingrediënten nodig die tot een overheerlijke cake kunnen leiden. Met een vleugje creativiteit zorg jij er vervolgens voor dat je een verrukkelijke snack op tafel zet waar niemand met zijn handen van af kan blijven.

Waarom een gezonde snack beter is dan een gezond diner

Het zal je verbazen hoeveel mensen er meer moeite hebben met het bereiden van een gezonde snack, dan een gezond diner. Er zijn namelijk duizenden recepten om een gezond diner te bereiden. Maar wil je een gezonde snack bereiden, dan kom je vaak bedrogen uit. Het aantal koolhydraatarme recepten voor snacks is zeer beperkt. Gelukkig komt daar de afgelopen jaren steeds meer verandering in.

De noodzaak om gezonde snacks toe te voegen

Een gezonde snack is daarom beter dan een gezond diner als je het vanuit de energie bekijkt. Je komt namelijk al vrij eenvoudig (tegenwoordig) aan een gezond diner. Jouw lichaam is dus al gewend hier gezonde stoffen uit te halen. De momenten dat we op de dag snacken zijn echter totaal anders. En daarom is het juist nog verstandiger vaker gezonde snacks toe te voegen dan je onnodig veel op het diner te richten.

Ons Koolhydraatarme notencake recept

Er bestaan verschillende recepten voor koolhydraatarme cakes, waarvan de notencake veruit het populairst is.

Benodigdheden voor recept notencake:

  • Cakeblik(ongeveer 15 cm)
  • Beslagkom
  • Pollepel of staafmixer

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 50 gram walnoten
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram roomboter
  • 25 gram zoetstof(bijvoorbeeld stevia), dit is aanpassen naar je eigen smaak door bv minder stevia te gebruiken. (met 15 gram stevia heb je ook al een heerlijke notencake)

Note: Door de stevia mis je het volume in de cake, gebruik een kleiner bakblik dan je normaal zou gebruiken. Een ander alternatief is om dadels te gebruiken i.p.v. stevia.

De verhouding voor suiker en stevia is 250 gram suiker: 22,5 gram stevia. De verhouding tussen dadels en suiker is 1: 1, dus 250 gram suiker is gelijk aan 250 gram gepureerde dadels. Je ziet dat je met stevia veel meer volume mist dan met dadels.

Het volume van de dadels zorgt ervoor dat je baksel minder plat uitvalt.

Bereiding:

Vervolgens hoef je alleen de eieren in een grote kom te kloppen, de oven voor te verwarmen op 160 graden om vervolgens aan de eieren de boter toe te voegen. Mix alles goed en voeg de amandelmeel en zoetstof toe. De walnoten mogen nu lekker doorgeroerd worden om uiteindelijk samen met de mix in een cakevorm gegoten te worden. Half uur in de oven en jouw koolhydraatarme notencake is klaar!

Eet smakelijk!


Afbeelding van Shutterstock/ Elena Zajchikova

14 gedachten over “Koolhydraatarme notencake: recept, voedingswaarden en voordelen”

  1. Heerlijk hoor, maar dadels en banaan zijn absoluut niet koolhydraatarm! Perfect als je natuurlijke suikers wil in plaats van de ongezonde, maar koolhydraat arm is het beslist niet met dadels en of banaan!

    Smakelijk!

    Beantwoorden
  2. Beste Barbara, ik heb het beslag over 6 cakevormpjes verdeeld maar na een half uur op 160 graden is de bovenkant krokant en de bodem nog bijna rauw… Wat moet ik anders doen volgende keer? Dank voor het antwoord vast!

    Beantwoorden
  3. Nog een tip voor volume en luchtigheid: klop de eieren luchtig in een keukenmachine met de klopper (of een handmixer). Dit moet je zo lang doen tot het wittig en dik is geworden. Smelt intussen de boter en laat weer wat afkoelen. Als het ei dikkig is geworden, voeg dan de ingrediënten toe en beetje bij beetje de boter en spatel (dus NIET roeren!!!) door elkaar en bak het in je blik gaar. Door het spatelen blijft de luchtigheid en het volume behouden. Spatel dus ook niet langer dan dat alles vermengd is, anders kun je ook de lucht er weer uitspatelen. Veel succes allemaal en vooral: eet smakelijk ?

    Beantwoorden
  4. Je kunt ook Erythritol gebruiken. Heeft 0 gram koolhydraten. Het is net iets minder zoet dan gewone suiker en toch volume. Persoonlijk zou ik maar 100 gram suiker omrekenen naar de Erythritol want volgens mij is dit recept heel erg zoet. Daar hou ik niet zo van. Amandelmeel is al zoetig en walnoten ook. In dat geval heb je 125 gram Erythritol nodig. Maar je mag het natuurlijk zo zoet maken als je zelf wilt.

    Beantwoorden
  5. Hi,
    Ik probeer sinds 2 weken koolhydraatarm te eten. Dit lijkt me echt een heel lekker recept.
    Maar heeft iemand voor mij de goude tip hoe je dadels nou goed kunt pureren? Bij mij in de blender wordt het altijd een dikke klont ?
    Alvast bedankt!
    Groetjes, miranda

    Beantwoorden
    • Wat goed dat je dit probeert. Wat je kunt doen is de dadels eerst even laten wellen in een beetje water. Maximum een gelijke hoeveelheid water aan een gelijke hoeveelheid water. Soms is 10 minuten al genoeg. Als het velletje heel stevig is haal ik deze weg. Dit maakt de massa ook meer smeuïg.
      Bij het pureren probeer ik eerst zonder en zo nodig voeg ik steeds een klein scheutje toe.
      Let wel op je cake wordt ook meer smeuïg naar mate je er meer water bij voegt.
      Succes met je koohydraatarm eten! Het zal je vast goed doen!

      Beantwoorden
  6. De smaak is prima maar hij blijft bij mij heel laag. Met genoemde ingrediënten krijg ik maar een laagje beslag in een cakevorm. Hoe krijg jij hem zoals op de foto?

    Beantwoorden
    • Hallo Jacqueline, door het gebruik van stevia valt het recept vaak wat platter uit. Ik gebruik een korter bakblik. Wil je hem wat hoger krijgen, kun je een kleiner of korter bakblik gebruiken, of je kunt wat dadels of bananen toevoegen. Hier zitten wel natuurlijke koolhydraten (suikers) in. Wat ik nog wel eens doe wanneer ik geen kleiner blik heb, is half stevia (10 gram) en 125 gram gepureerde dadels toevoegen. De dadels creëren meer volume.
      Laat je me weten of het is gelukt?

      Beantwoorden

Plaats een reactie