Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 8 januari 2024 by Barbara

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al twee keer, weet ik wat een werk het is om deze parasieten weer mijn huis uit te krijgen. Zeker toen mijn zus pas belde met de noodkreet dat ze ze bij haar thuis ook heeft aangetroffen. Het blijft een ellende! Vandaag dus een artikel over hoe je hoofdluis kunt verslaan en, ook niet onbelangrijk, hoe je het kunt voorkomen?

hoofdluis-verslaan-en-voorkomen-mamameteenblog.nl_

Wat is hoofdluis?

De hoofdluis is een beestje, een parasiet en het leeft van mensenbloed. Ze zijn zo groot als een lijnzaad-zaadje. Ze leven graag op behaarde hoofden en zoeken warme plekjes op zoals achter je oren, in je nek of net onder je pony. Ze kleuren grijsblauw of met een gevulde buik, roodbruin. Mensen en diersoorten hebben niet dezelfde luizensoort. Zo kunnen hondenluizen niet op mensen overleven en andersom.

De eitjes van een hoofdluis lijken een beetje op roos, ze worden neten genoemd en zijn een millimeter groot. Ze plakken vaak aan de haren ongeveer een 2 cm vanaf de hoofdhuid en zijn doorzichtig of grijswit. Je kunt ze er eigenlijk alleen met je nagels eraf trekken of met een hele fijne netenkam.

Hoofdluis is razendsnel en zal zich dus ook snel kunnen verspreiden. Dat in combinatie met de levenscyclus van een hoofdluis is de kans vrij groot dat je er een keer mee te maken krijgt! Een neet of een jonge hoofdluis komt na 7 tot 10 dagen uit het ei. En na  7-10 dagen is de luis volwassen en direct in de mogelijkheid om weer nieuwe eitjes te leggen, ongeveer 5 a 6 eitjes per dag. Ze leven een maand. Wanneer je dit allemaal weet, kun je je voorstellen hoe snel een plaag ontstaat en dat snel ingrijpen bij hoofdluis dus belangrijk is.

Hoe herken je hoofdluis?

Het is gek, maar ik had voordat ik kinderen had nog nooit een hoofdluis gezien. Toen ik er 1 zag, wist ik het meteen. Maar eerlijk gezegd was ik toen al te laat. Het hoofd van mijn kind was al ingenomen door een enorme luizenfamilie. En er restte mij alleen nog de taak om ze te vernietigen. Nu ik meer ervaren ben, een skill die ik eerlijk gezegd liever niet had gehad, let ik alleen nog maar op de neten.

Ze lijken net op een minuscuul druppeltje lijm op een enkele haar. Ik controleer ongeveer 1 à 2 keer per maand, met een extra keer net na de vakantie. Ik zoek achter de oren, in de nek en net bij de haargrenzen. Verder probeer ik er ook vaak nog een netenkam doorheen te halen, als mijn kinderen dat toelaten. Ze hebben ondertussen ook een beetje een fobie ontwikkeld voor die kam.

Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluizen kunnen niet springen, maar wel heel snel kruipen. Je kunt ze dan ook krijgen doordat ze van het ene hoofd naar het andere kruipen. Ze hebben geen voorkeur voor kinderhoofden, maar kinderen zitten wel vaker dicht bij elkaar wanneer ze bijvoorbeeld spelen. Hierdoor is de kans op een besmetting groter en komt het vaker voor bij kinderen.

Weetje: Hoofdluis komt overal in de wereld voor!

Lees hier nog meer weetjes over hoofdluizen!

Is het te voorkomen?

Wanneer er hoofdluis wordt geconstateerd op bv. een school of sportvereniging is het van belang dat dat je direct stappen onderneemt.

 • Controleer het haar van je kinderen ( en jezelf) regelmatig, probeer bijvoorbeeld elke dag.
 • Wanneer mogelijk, draag het haar vast in een vlecht, staart of knot.
 • Reinig de haarborstels van je kinderen, om eventuele besetting te voorkomen binnen je gezin.
 • Laat je kinderen geen kleding, mutsen en of sjaals lenen van vriendjes of vriendinnetjes.

Afgelopen jaren heb ik al wat bijzondere tips gehoord tegen hoofdluis. Zoals bijvoorbeeld dat hoofdluis niet houdt van vieze haren, haarlak of krullend haar. Maar eerlijk gezegd is dit nooit bewezen en is er in de klassen van mijn kinderen het tegendeel bewezen.

Het enige waarvan ik heb begrepen dat heel goed helpt om hoofdluis te voorkomen is een preventie spray, zoals de XTluis protect&go. Dit werkt als een droogshampoo en je sprayt het in na het wassen, minimaal 2x per week. Ideaal wanneer school weer begint of wanneer er feestjes of partijtjes zijn. Beter voorkomen dan genezen!

Wat doe ik tegen hoofdluis?

Wanneer je hoofdluis hebt ontdekt, is het goed om het volgende te doen:

 • Controleer iedereen die leeft onder hetzelfde dak ( ook jezelf!)
 • Waarschuw degene die pas bij je thuis zijn geweest of binnenkort langskomen.
 • Informeer de school en sportvereniging.
 • Het wassen van al het beddengoed etc. mag, maar is bewezen geen effect te hebben. Luizen leven namelijk niet lang , max. 2 dagen zonder de warmte en bloed van een behaarde mensenhoofd.
 • Gebruik een goed anti-hoofdluis-middel.
 • En pas een uitkambehandeling toe voor TWEE weken eventueel met een conditioner. (elke dag met een luizenkam het hele hoofd doorkammen, na twee weken heb je de levenscyclus van de luis doorbroken)
 • Blijf regelmatig iedereen in je gezin controleren!

Zie hier hoe je XTluis Once kunt gebruiken!

Mag ik ook anti-hoofdluis-middelen gebruiken wanneer ik zwanger ben of bij babies?

Er zijn maar een paar anti-hoofdluis-middelen die je NIET mag gebruiken bij zwangerschap, laat je dus goed informeren. XTluis mag bijvoorbeeld WEL gebruikt worden bij zwangerschap en bij kinderen vanaf 6 maanden.

Welke behandeling gebruik jij tegen luizen?

Bol AlgemeenBol Algemeen

1 gedachte over “Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?”

 1. Helaas ben ik op het gebied van luizen een echte ervaringsdeskundige. Mijn dochters hebben ze regelmatig gehad. Mijn ervaring is dat chemische middelen niets toevoegen. 2 weken met een metalen kam kammen (nat haar met een haarmasker) is voor ons voldoende.

  Beantwoorden

Plaats een reactie