Last Updated on 20 augustus 2024 by Barbara
Een van mijn favoriete comfortfood is de Griekse ovenschotel Moussaka. Een gerecht waar je je gasten blij mee kunt verrassen, maar ook heerlijk om een zonnige warme dag mee af te sluiten in de tuin of op het balkon.
Het fijne van dit recept is dat je het makkelijk vooraf kunt bereiden. Het wordt er zelfs lekkerder van vind ik, omdat de smaken even de tijd krijgen om zich te ontwikkelen en te mengen.
Het recept lijkt in origine een beetje op een Italiaanse lasagne, maar dan i.p.v. de pastabladeren gebruiken we hier aardappelschijfjes en aubergines.
Inhoud
Benodigdheden voor Griekse Moussaka
Totale bereidingstijd: 1,5 uur
Recept voor ongeveer zes volwassenen
Een ovenschaal (40 × 20 cm) voor zes personen
Een steelpannetje met garde
Drie koekenpannen
Ingrediënten voor Moussaka en Bechamelsaus
Moussaka
- 1 kg aubergines
- 1/2 kilogram aardappelschijfjes van licht kruimelige aardappels
- 1/2 kilogram gehakt of VEGAN gehakt
- 1 blik gepelde tomaten
- 2 middelgrote uien
- 2 knoflook tenen geperst
- 200 gram Parmezaanse kaas
- peper (snufje)
- zout (snuf)
- Kruiden: Oregano (1,5 theelepel), peterselie (1 theelepel), 2 theelepels paprikapoeder, 1/2 theelepel knoflookpoeder (of 1 vers gepers teentje), snufje nootmuskaat, 1/2 theelepel kaneel en eventueel een beetje verse munt.
Bechamelsaus
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 200 ml koude melk
- 2 eieren
- zout
- peper
- nootmuskaat
Bereiding van Moussaka
Snijd de aubergines in plakken van 3-5 mm en bak ze in olijfolie tot ze glazig beginnen te worden. Bak ook de aardappelschijfjes tot ze licht beginnen te kleuren.
In een aparte pan bak je de uien en knoflook samen met de kruiden en het VEGAN gehakt ongeveer 10 minuten. Voeg hierbij de tomaten in blik met het peper en zout. Laat dit nog een minuut of tien sudderen.
Boter de ovenschaal in leg hierin de eerste laag aardappelschijfjes met een laag gehaktmengsel. Strooi hierover de geraspte kaas en leg hierover de tweede laag aardappelschijfjes. Daarover leg je de aubergineschijfjes en daaroverheen de laatste laag gehaktmengsel.
Bereiding van de Bechamelsaus
Nu kun je beginnen met het maken van de Bechamelsaus door de boter te smelten in een steelpannetje. Voeg aan de gesmolten boter de bloem stapsgewijs toe en roer het steeds goed door tot een egaal mengsel. En laat dit 5 minuten garen op een laag vuur.
Voeg nu ook weer in stappen de koude melk toe, totdat de saus begint te koken. Haal de saus van het vuur en voegde nu het zout, peper en de nootmuskaatpoeder toe.
Giet de saus over de Moussaka uit en stop de schaal in de voorverwarmde oven van 200℃ voor ongeveer 40 minuten. Houd goed in de gaten dat de bechamelsaus niet verbrand.
Wanneer de moussaka klaar is, laat de schaal eerst wat afkoelen, voordat je deze serveert.
Moussaka serveren
Moussaka is heerlijk om te serveren met stokbrood met Tzatziki en een Griekse salade.
Voor de mediterrane sfeer, dek de tafel met een mooi geblokt of donkerblauw kleed met servies naar keuze.
Wijntip: Een droge rode wijn, zoals een Bordeaux.
- Zuurdesembrood bakken bij warm weer of in de tropen | Het recept
- Zo maak je de lekkere, gezonde gerechten voor jouw kind! [TIPS]
- Recept voor een heerlijke vegan sinaasappelbananencake
- Met deze 5 tips krijg je weer een schone barbecue
- Wanneer kies je voor rood, en wanneer voor wit?
- Een kookboek schrijven? Zó doe je dat!