Bol AlgemeenBol Algemeen

Gestoofde Peertjes, lekker en makkelijk recept

Last Updated on 3 oktober 2025 by Barbara

Er zijn van die geuren die je meteen terugbrengen naar vroeger. Voor mij is dat de geur van gestoofde peertjes die urenlang zachtjes staan te pruttelen op het fornuis. Mijn oma maakte ze vroeger al, mijn moeder ook, en nu zet ik ze zelf regelmatig op tafel. Heerlijk bij een stukje vlees, als bijgerecht bij stamppot, of gewoon als toetje met een beetje slagroom of vanille-ijs.

Stoofpeertjes zijn echt zo’n typisch Hollands comfortfood waar je iedereen blij mee maakt. En het mooiste is: het is helemaal niet moeilijk om ze zelf te maken. In dit artikel deel ik mijn favoriete recept, tips om ze nog lekkerder te maken, en geef ik antwoord op de meest gestelde vragen over stoofpeertjes.

recept gestoofde peertjes, stoofpeertjes  mamameteenblog.nl

Welke peren gebruik je voor stoofpeertjes?

Niet elke peer is geschikt om te stoven. Gewone eetperen zoals Conference of Doyenné du Comice worden te zacht en vallen uit elkaar. Voor stoofpeertjes gebruik je speciale stoofperenrassen zoals:

  • Gieser Wildeman – de bekendste stoofpeer, klein, stevig en perfect rood van kleur na het stoven.
  • Saint Rémy – iets groter, stevig vruchtvlees, ideaal als je ze liever wat zachter wilt.
  • Brederode – wat minder bekend, maar ook heerlijk om te stoven.

Zelf kies ik meestal voor de Gieser Wildeman, omdat die klassiek rood kleurt en stevig blijft.

peertjes, gestoofde peertjes, stoofpeertjes recept mamameteenblog.nl

Basisrecept gestoofde peertjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 kg stoofperen (bijv. Gieser Wildeman)
  • 200 ml rode wijn (of bessensap als je alcoholvrij wilt)
  • 200 ml water
  • 2 el suiker (meer of minder naar smaak)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • Optioneel: stukje citroenschil of steranijs voor extra smaak

Bereiding

  1. Schil de stoofperen, maar laat de steeltjes eraan zitten. Dat staat mooi bij het serveren.
  2. Zet de peren rechtop in een ruime pan.
  3. Voeg wijn, water, suiker en de specerijen toe. Zorg dat de peren net onderstaan.
  4. Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur laag.
  5. Laat de peren minimaal 2 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan. Hoe langer, hoe zachter en dieper van smaak.
  6. Haal de peren voorzichtig uit de pan. Laat het vocht eventueel inkoken tot een siroop en giet dit over de peren.

Het recept voor koekkruiden kun je hier vinden.

geschilde peertjes, stoofpeertjes, gestoofde peertjes recept mamameteenblog.nl

Veelgestelde vragen over stoofpeertjes

1. Hoe lang moeten stoofpeertjes stoven?

Dat hangt af van het soort peer. Gieser Wildeman peren moeten vaak 2 tot 3 uur stoven, maar je kunt ze ook langer laten pruttelen voor een nog zachtere structuur.

2. Moet je stoofpeertjes met wijn maken?

Nee hoor, dat hoeft niet. Je kunt in plaats van rode wijn ook bessensap, druivensap of cranberrysap gebruiken. Zo worden ze net zo mooi rood en zijn ze ook geschikt voor kinderen.

3. Welke kruiden passen goed bij stoofpeertjes?

Traditioneel gebruik je kaneel en kruidnagel, maar je kunt ook variëren met steranijs, kardemom of een stukje sinaasappelschil voor een frisse twist.

4. Kun je stoofpeertjes zonder suiker maken?

Ja, dat kan zeker. Stoofpeertjes zijn van zichzelf vrij zoet. Als je het helemaal zonder suiker wilt doen, kies dan voor een zoete sap (zoals appel- of druivensap) als stoofvocht.

5. Hoe krijg je stoofpeertjes mooi rood?

Dat komt door de combinatie van rode wijn of bessensap en het lange stoven. Hoe langer ze opstaan, hoe dieper de kleur wordt. Sommige mensen voegen ook een scheutje port toe voor extra diepte.

6. Kun je stoofpeertjes invriezen?

Ja! Stoofpeertjes zijn heel goed in te vriezen. Laat ze afkoelen en vries ze samen met het stoofvocht in. In de vriezer blijven ze wel 3 maanden goed.

7. Kun je stoofpeertjes van tevoren maken?

Absoluut. Sterker nog: vaak zijn ze de volgende dag nog lekkerder omdat de smaken dan extra goed zijn ingetrokken.

8. Kun je stoofpeertjes ook in de slowcooker maken?

Ja, ideaal zelfs! Zet de peren in de slowcooker, voeg de wijn, specerijen en suiker toe en laat ze 6 tot 8 uur op de lage stand garen. Je hoeft er dan helemaal niet meer naar om te kijken.

9. Hoe serveer je stoofpeertjes?

Stoofpeertjes zijn heerlijk bij wild, stoofvlees, stamppot of gebraden kip. Maar ook als nagerecht met een bolletje vanille-ijs en wat slagroom zijn ze echt een traktatie.

10. Hoe maak je de saus dikker?

Als je het kookvocht wilt inkoken tot een siroop, zet de peren dan even apart en laat het vocht op hoog vuur indikken. Je kunt ook een theelepel maïzena oplossen in koud water en dit toevoegen voor een dikkere saus.

Persoonlijke tip

Ik maak vaak een dubbele portie, want stoofpeertjes zijn zó op. Het mooie is dat je ze in kleine bewaarbakjes in de koelkast of vriezer kunt bewaren. Dan heb je altijd een lekker bijgerecht of toetje bij de hand. Mijn kinderen vinden het heerlijk met wat yoghurt of vla als toetje.

En eerlijk is eerlijk: als ze een nacht in de koelkast hebben gestaan, smaken ze vaak nóg beter.

Variaties op het klassieke recept

  • Met vanille: voeg een vanillestokje of wat vanille-extract toe aan het kookvocht.
  • Met citrus: een schijfje sinaasappel of citroenschil geeft een frisse tegenhanger aan de zoetheid.
  • Met port of rode portwijn: voor een extra rijke smaak, vooral lekker bij wildgerechten.
  • Suikervrij: kook ze in appel-perensap, dan heb je geen suiker nodig.

Conclusie

Stoofpeertjes zijn echt een klassieker die nooit verveelt. Met een paar eenvoudige ingrediënten en wat geduld zet je een gerecht op tafel dat je huis vult met warmte en gezelligheid. Of je ze nu serveert bij een feestelijk diner, een doordeweekse stamppot of gewoon als nagerecht: stoofpeertjes maken alles net wat specialer.

Dus haal een zak Gieser Wildeman peren in huis, zet een pannetje op het vuur en laat je keuken vullen met die heerlijke geur. Wedden dat je ze vaker gaat maken?

Meer inspiratie nodig voor een lekker recept:

Altijd up-to-date met het laatste nieuws vol tips en inspiratie voor een slim en gezond leven!

3 gedachten over “Gestoofde Peertjes, lekker en makkelijk recept”

  1. Met kerstkoekjes kruiden gemaakt, peertje geschild, door de helft gesneden en klokhuis eruit.\Heerlijk! Bijzonder om er een laurierblaadje bij in te doen.

  2. Bedankt voor je recept ga dit zeker proberen.
    Ik maak ze als volgt. Een grote kookpot goede klont boter en de goedgewassen peertjes met hun poep in de boter zetten. Water toevoegen tot de buikjes onderstaan. Voeg dan twee lepels siroop twee lepels bruine Candy suiker toe. Een koffie lepel azijn om het zoete wat af te nemen. Voeg ook kaneel stok toe en zet dan het deksel op de pot helemaal dicht. Afhankelijk van de dikte van de peertjes laat ik ze ongeveer drie kwartier stoven. Kijk af en toe of er nog genoeg vocht in zit. De saus zal lekker ingedikt zijn en smullen maar samen met een bolletje ijs

Reacties zijn gesloten.